Zece actori şi o mână de tehnicieni, conduşi de un regizor care doreşte ca publicul să descopere teatrul în cele mai diferite locuri, şi-au propus să le prezinte oamenilor simpli, unii poate chiar profani, bucuria unui spectacol Shakespeare.
Aşa a apărut „Caravana Shakespeare – peste tot”, un proiect cultural itinerant care include 61 de localităţi, de la cele mai mari oraşe până la cele mai mici sate din România, şi care invită publicul să descopere creaţiile lui William Shakespeare într-o manieră modernă, accesibilă şi inedită, relatează Agerpres.
Actriţa Bianca Holobuţ este parte a acestui turneu despre care spune că permite un altfel de contact cu publicul.
„Caravana aduce creaţia lui Shakespeare, în principal, mai aproape de zonele care nu au acces uşor la ceea ce înseamnă cultură. Iată, sonetele lui Shakespeare au răsunat deja în câteva localităţi, în câteva oraşe şi comune, şi a fost o experienţă extraordinară. (…) Ne bucurăm tare mult că reuşim să ne întâlnim cu oamenii într-un asemenea cadru. Cred că e foarte important ca teatrul să iasă din săli şi să meargă spre oameni”, afirmă actriţa, pentru care una din reprezentanţii a venit cu o surpriză foarte plăcută.
S-a întâmplat în comuna Bala, din judeţul Mehedinţi. „Am avut recitalul de sonete. Uitându-mă în public, o doamnă de acolo a rostit cu mine un prim sonet al lui Shakespeare, ceea ce m-a încântat extraordinar – am crezut că poate e vreunul dintre preferatele dumneaei şi l-a reţinut. Ei bine, nu, surpriza a fost cu atât mai mare cu cât doamna din public a recitat aproape toate sonetele lui Shakespeare cu noi, deci le ştia pe de rost. A fost o încântare. Cred că oamenii se preocupă cu atât mai mult de cultură, cu cât accesul lor nu e atât de facil spre ceea ce înseamnă un eveniment cultural”, mărturiseşte Bianca Holobuţ.

Colega sa, actriţa Diana Petec, are o misiune complexă în acest turneu. Ea interpretează nu mai puţin de 11 personaje într-un singur spectacol. Efortul de concentrare este maxim, la fel ca şi jocul într-un spaţiu neconvenţional.
„E plăcut, e frumos când vedem zâmbetele pe faţa oamenilor şi suntem atât de bucuroşi pentru faptul că aducem teatrul chiar pe stradă sau în parcare sau oriunde. (…) Cu toţii muncim în egală măsură, ne ajutăm, pentru că înainte de toate suntem un grup foarte frumos de oameni, ne simpatizăm foarte mult unii pe ceilalţi. E foarte importantă susţinerea pe care o primim unii de la ceilalţi, iar tranziţia cumva e pe repede înainte, nu prea o simţi neapărat. Pur şi simplu îţi pui costumul pe tine, tragi o gură de aer şi… începem. E plăcută tranziţia asta, cumva îţi dă libertatea să te joci foarte mult şi să experimentezi tot felul de lucruri pe care, poate, având un singur rol, nu ai avea cum să le faci”, este de părere Diana Petec.
Alături de actori se află regizorul Vlad Drăgulescu, directorul artistic al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi managerul de proiect al caravanei. Se deplasează cu echipa caravanei pentru că doreşte să ia aibă un contact direct cu publicul.
„Ideea este de a duce cultura în cât mai multe locuri, dar mai ales în locuri unde ea este inaccesibilă, unde oamenii nu au foarte des posibilitatea de a vedea un spectacol, un concert, unde nu au o bibliotecă bine pusă la punct. Până în momentul de faţă, simţim că am făcut câţiva paşi în sensul ăsta. Trupa e foarte fericită şi am văzut-o simţindu-se foarte bine alături de oameni. Se pare că energia pe care vrem noi să o transmitem, energia Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova, se propagă. Prietenia pe care încercăm să o legăm între comunităţile din ţară şi noi, sperăm că va fi de cât mai lungă durată”, spune regizorul Vlad Drăgulescu.

Cum e ca o trupă de actori profesionişti să joace în faţa unui public atât de divers, cum este cel care participă la spectacolele în aer liber?
„Este minunat. Am fost la Schela (în judeţul Gorj, n.red.), unde plouase toată dimineaţa, oamenii erau un pic circumspecţi: se mai ţine, nu se mai ţine. Când am ajuns noi în sat, s-a oprit ploaia şi uşor, uşor, a ieşit şi soarele. S-a uscat un pic iarba, oamenii au început să vină şi, fiind şi undeva mai sus, pe un platou, era o atmosferă ca de studio, nici nu simţeai că eşti în aer liber, simţeai că eşti undeva într-o sală de teatru, nu se auzea nici musca. (…) Senzaţia de utilitate este cea mai mare într-un astfel de spaţiu. Atunci când reuşeşti să atragi atenţia într-un loc total neconvenţional, atunci cu adevărat cred că energia este foarte puternică şi cred că naşte în actori nişte resurse de care habar nu aveau că există în ei”, a conchis regizorul Vlad Drăgulescu.
Până pe 14 septembrie, „Caravana Shakespeare – peste tot” îşi propune să aducă în faţa publicului, la fiecare oprire, ateliere de teatru, recitalul „Galeria Shakespeare: Sonete intinerante” şi spectacolul „Shakespeare redus”, evenimente în aer liber, cu acces gratuit pentru spectatori.
Proiectul este o iniţiativă culturală şi educaţională unică a Festivalului Internaţional Shakespeare, Craiova (FISC), organizat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi Fundaţia Shakespeare.
Caravana a fost prezentă luni după-amiază în parcarea unui centru comercial din Deva, iar marţi actorii vor juca în faţa oamenilor din comuna Pui, din judeţul Hunedoara. Vor urma spectacole în Timişoara, Balinţ şi Arad, programul fiind disponibil AICI.
Citește și: De ce (nu) poate câștiga George Simion
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Festivalul International Shakespeare, Craiova / Facebook)