Cele mai importante dezinformări din 2022 s-au propagat în mediul online, dar au existat situații în care ele au ieșit din lumea virtuală și au ajuns și pe micile ecrane și în presa main stream.
Europa Liberă vă prezintă principalele teme de dezbatere care au generat știri false în social media românească.
Incendiile de vegetație puse fals pe seama unei mâini criminale
Unele dintre temele principale care s-au reluat constant în toată lumea, iar în România în special în perioada în care se confrunta cu seceta, au fost legate de încălzirea globală. Informațiile au circulat în mai multe limbi și au avut mii de distribuiri.
Pe 23 iulie, utilizatorul Marius Dumitru posta un clip care urma să fie distribuit de aproape 3.800 de oameni prin care sugera că incendiile de vegetație au fost provocate intenționat. De altfel, majoritatea comentariile de la postare se duceau în această direcție. Scopul era de a pune la îndoială existența schimbărilor climatice.
O verificarea factuală realizată de AFP arăta că, de fapt, videoclipurile prezintă pompieri din SUA și Canada care efectuează arderi controlate pentru a îndepărta vegetația care ar putea alimenta incendiile de vegetație.
În fapt, experții spun că încălzirea globală este reală și provoacă temperaturi ridicate care duc natural la creșterea numărului de incendii.
Citește articolul integral pe Romania.europalibera.org
Citește și: Pericolele financiare pentru 2023. Economist: inflația nu va scădea sub 2 cifre
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursa foto: Pixabay.com)