Carnea de porc afumată „Salinate de Turda” a fost aprobată de Comisia Europeană vineri în registrul indicațiilor geografice protejate (IGP).
„Salinate de Turda” desemnează un produs afumat și uscat din carne de porc, obținut din ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc, care sunt sărate în saramură naturală („mărătoare”) combinată cu un amestec de condimente, zaharuri și culturi lactice, maturate timp de 5-7 zile, afumate cu lemn de esență tare și supuse apoi unui proces de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.
Produsul se adaugă în „meniul” produselor românești protejate în Uniunea Europeană, format din:
Plăcinta Dobrogeană
Telemeaua de Sibiu
Cârnații de Pleșcoi
Scrumbia de Dunăre afumată
Novacul afumat din Țara Bârsei
Telemeaua de Ibănești
Salamul de Sibiu
Magiunul de prune de Topoloveni
Cașcavalul de Săveni
Salata cu icre de știucă de Tulcea
Salata tradițională cu icre de crap
Pita de Pecica
Citește și Transfăgărăşanul și Transalpina se închid luni dimineaţă
Această nouă denumire va fi adăugată în lista celor 1 661 de produse alimentare care sunt deja protejate. Lista tuturor indicațiilor geografice protejate poate fi găsită în baza de date eAmbrosia.
Mai multe informații sunt disponibile online pe pagina privind Sistemele de calitate și pe portalul GIView, precizează Comisia Europeană.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!