Cartea „Blocați conturile!” a devenit bestseller deoarece mulți politicieni, magistrați și factori de decizie au ajuns prin ea la concluziile adecvate despre Putin

Data:

spot_img

Povestea unui investitor și activist politic americano-britanic și modul în care acesta a devenit inamicul lui Vladimir Putin, după ce a demascat toate activitățile ilegale din spatele președintelui rus, inclusiv asasinarea avocatului Serghei Magnițki. Acesta este, pe scurt, subiectul cărții lui Bill Browder, „Blocați conturile. Crimă și spălare de bani în Rusia lui Putin”, publicat în limba română de Editura Corint.

Volumul, ce va fi lansat vineri, 17 februarie, de la ora 18.30, la librăria Humanitas de la Cișmigiu (Blvd.Regina Elisabeta, nr.38).

Această carte – „Blocați conturile! Crimă și spălare de bani în Rusia lui Putin” (Corint Istorie, 2023) – este, în același timp, expresia unui act de curaj și de reparație morală, dar și un act de dreptate, de dezvăluire a adevărului. Firește, mă refer la Serghei Magnițki. În acest moment, simțiți că s-a făcut, întru totul, dreptate?

Bill Browder: Cu siguranță nu simt asta. Adevărata dreptate pentru uciderea lui Serghei Magnițki va fi înfăptuită atunci când persoanele implicate în falsa arestare, torturarea și uciderea lui vor fi urmărite penal și vor ajunge la închisoare pentru faptele lor. Până atunci, tot ceea ce am făcut a fost un mic pas pe calea către dreptate.

Când Serghei a fost ucis, am văzut regimul unit în numele intereselor bine conturate și exonerând pe toată lumea. Impunitatea totală de care s-au bucurat a fost atât de strigătoare la cer încât a trebuit să îmi  dedic viața obținerii dreptății. Dar nu voi avea liniște până nu se va face dreptate cu adevărat.

Cât de extins este încă acest fenomen de spălare a banilor? – Legea Magnițki a contribuit la reducerea fenomenului?

Legea Magnițki a fost în întregime inovatoare prin faptul că este prima dată în istorie când oficiali ruși au fost sancționați individual pentru rolul jucat în încălcarea drepturilor omului și pentru cleptocrație. Legea Magnițki a devenit modelul pentru toate celelalte sancțiuni impuse oficialilor ruși și oligarhilor ruși de când aceasta a fost adoptată, în 2012. Legea a avut efect asupra a mii de persoane și entități.

Acestea fiind spuse, suma de bani care este furată din Rusia anual este de ordinul sutelor de miliarde de dolari, iar acei bani continuă să părăsească Rusia și continuă să fie spălați în diferite moduri.

De fiecare dată când apare o tehnică pentru sancționarea sau pentru oprirea acelui flux de bani, o nouă tehnică de spălare a banilor îi ocupă locul. Agențiile occidentale de aplicare a legii devin mai inteligente, dar rușii sunt și ei deștepți. Acesta este un joc pe termen lung și, în nici un caz nu este încheiat.

Credeți că în urma publicării acestei cărți s-a schimbat percepția oamenilor despre Rusia lui Putin?

Nu există nicio îndoială că oricine îmi citește cărțile „Alertă Roșie. Cum am devenit inamicul numărul unu al lui Putin” (Humanitas, 2018 – n.a.) sau „ Blocați conturile! Crimă și spălare de bani în Rusia lui Putin” (Corint, 2023 – n.a.) rămâne cu impresia clară că guvernul rus este o organizație criminală.

Practic, nu poți urmări toate evenimentele din cartea mea „Blocați conturile!”– toată corupția, toți oficialii la nivel înalt implicați, toată întrepătrunderea dintre crima organizată și guvernul rus – și să nu rămâi cu această impresie. Obiectivul pe care l-am avut în vedere atunci când am scris această carte a fost să mă asigur că adevărul va ajunge la cât mai mulți oameni și mă bucur că volumul a devenit bestseller în multe țări din lume.

Nu este doar bestseller din punct de vedere comercial, ci și din perspectiva influenței, deoarece mulți politicieni, judecători, procurori și alți factori de decizie politică au citit cartea, au ajuns la concluziile adecvate în ceea ce îl privește pe Putin și au adaptat modalitățile de acțiune în consecință. De aceea, simt că aceste cărți sunt cu adevărat o parte foarte importantă a campaniei mele pentru dreptatea lui Serghei Magnițki.

Vă mai temeți acum – după publicare – pentru siguranța dumneavoastră personală?

Vladimir Putin a fost atât de furios după adoptarea Legii Magnițki din SUA, în 2012, lege care îngheață activele Rusiei și interzice vizele (și îi pune în pericol propria avere personală), încât m-a vizat direct cu amenințări cu moartea, amenințări cu răpirea, mandate de arestare prin Interpol și cereri de extrădare, procese etc. – astfel că siguranța mea a fost întotdeauna în pericol.

Cred că publicarea acestei cărți a crescut acest risc deoarece îl demască și mai mult pe Putin. Motivul pentru care am intrat în toate astea, a fost, în primul rând, pentru că mi-au ucis avocatul, pe Serghei Magnițki și, când a fost ucis, am  jurat  – în memoria lui, pentru familia lui și pentru mine însumi –  că voi lăsa orice altceva deoparte și îmi voi dedica tot timpul, energia și resursele pentru a-i face dreptate.

Nu voi lăsa frica să mă oprească.

Cum v-ați simțit în timpul Conferinței de la Helsinki, din 2018? Care a fost prima dumneavoastră reacție?

La acea conferință, Putin i-a cerut lui Trump să mă predea și Trump a răspuns: „Cred că este o ofertă incredibilă”. Au făcut-o în public, au făcut-o într-o conferință de presă și am vizionat-o imediat ce s-a întâmplat. Nu am fost surprins că Putin a vrut să fiu predat, pentru că de câțiva ani a spus foarte clar că vrea să mă aducă înapoi în Rusia pentru a mă ucide.

Dar ceea ce m-a surprins a fost că președintele Trump a răspuns pozitiv la această sugestie. În acel moment, cel mai puternic om din lumea liberă mă oferea efectiv celui mai rău om din lumea liberă care voia să mă omoare. Am fost împietrit și abia după mai puțin de o săptămână, când a devenit clar că în SUA Congresul nu avea să permită să fiu predat, am început să mă relaxez.

Cum ați descrie acțiunile lui Putin în ultimul an? Recunoașteți „pattern-ul” Putin?

Putin a invadat Ucraina pentru simplul motiv de distragere a atenției poporului rus de la furtul pe care l-a săvârșit de-a lungul mai multor ani. El a furat mulți bani, care ar fi trebuit cheltuiți pentru servicii publice, spitale, școli, drumuri, pe care poporul rus le-ar fi construit.

Putin a înțeles că, dacă ei (poporul rus – n.a.) se ridică, el va muri și, ca orice dictator bun care vrea să distragă atenția poporului, și-a găsit un inamic străin și a început un război. Sunt surprins că a început, fie și pentru simplul motiv că nu am crezut vreodată că are mijloacele pentru a câștiga războiul. Dar, înainte de toate, înțeleg motivația lui pentru a-l începe.

Ce v-a surprins mai mult – inventivitatea Kremlinului în materie de șantaj și intimidare pentru a-și atinge scopurile politice sau insolența cu care Kremlinul utilizează aceste practici?

Din momentul în care am devenit ținta tuturor acestor tipuri de activități, nu am mai fost surprins de nimic din ceea ce face Kremlinul. Am fost martor direct la încercările lor de a-mi decredibiliza numele, la încercările lor de a mă distruge în toate modurile posibile și am văzut cum operează KGB (FSB) în multe alte cazuri. Ceea ce mă surprinde mai mult decât orice este cât de proști și incompetenți sunt la asta.

Modul lor de lucru a fost același din anii 1930. Dar ceea ce este interesant este că oamenii pe care îi angajează pentru a executa sunt toți indivizi nemotivați – studenți de mâna a treia de la universități de mâna a patra – cărora nu le pasă cu adevărat. Ei dau rateu după rateu și mă uimește că nu au probleme și că nu-i trage nimeni la răspundere  pentru că eșuează. Dar acesta este KGB (FSB) de mulți ani de zile…

În ce măsură ar trebui să considerăm că situația actuală, inclusiv consolidarea și intensificarea agresivității regimului Putin, este rezultatul greșelilor, inacțiunii sau chiar „sprijinului” venite din partea societăților și guvernelor democratice?

Cred că este întru totul un mit că pentru oricare dintre comportamentele greșite ale lui Putin, să se dea vina pe Occident. Putin este singurul responsabil pentru toate crimele pe care le-a comis. Nimeni nu l-a provocat să ucidă sute de mii de civili ucraineni, nimeni nu l-a provocat să radă de pe fața pământului Alep, să ia Crimeea, să doboare zborul MH17, nimeni nu l-a provocat să comită atât de multe asasinate în străinătate.

Acestea toate sunt acțiunile unui criminal care nu are moralitate, nu simte vreo constrângere și nu are nici un fel de empatie pentru victimele sale. Aceasta este întru totul poziția de pe care Putin încearcă să dea vina pe Occident pentru crimele sale.

Și, la sfârșit, o invitație la speculație, sub forma unei previziuni politice și economice: cum vedeți Rusia peste zece ani?

B.B.: Din păcate, văd Rusia continuând să fie o dictatură. Văd Rusia mult mai izolată de lumea occidentală față de cât este și astăzi și văd o Rusie disperată care se îndreaptă rapid către o izolare în stil Nord-Coreean. Mi-aș dori să am o perspectivă pozitivă, dar îl văd pe Putin menținându-se cu succes la putere și văd că, pe măsură ce continuă să păstreze puterea, el, în continuare, izolează și ruinează Rusia ca economie majoră și jucător major în lume.

Cine este Bill Browder

BILL BROWDER (n. 1964) este un finanțist și activist politic american, fondator și CEO al Hermitage Capital Management, unul dintre cei mai importanți investitori străini din Rusia, până în 2005.

După asasinarea avocatului Serghei Magnițki, Browder a militat și a reușit să facă în așa fel încât Legea Magnițki să fie adoptată în 34 de țări.

Această lege permite acțiunea împotriva celor vinovați de încălcarea drepturilor omului, care pot fi sancționați prin înghețarea activelor și interzicerea accesului pe teritoriul statului care o aplică. Este licențiat în economie la Universitatea din Chicago și deține diplomă MBA de la Stanford Business School.

Locuiește în Londra, împreună cu soția și copiii. A mai scris Red Notice: A True Story of High Finance, Murder, and One Man’s Fight for Justice (2015).

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Simona Preda
Simona Preda
Simona Preda este istoric, scriitoare și jurnalist cultural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Judecătorul – avocat pentru Guvern, în procesul Danileț contra România

Un membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM ),...