Editura Vremea și Ana Rubeli (fondatoarea Asociației culturale Aici A Stat) vă invită la lansarea cărții Mahalale de patrimoniu: Sfânta Ecaterina și Flămânda. Povești care încep cu Aici A Stat în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest. Evenimentul are loc joi, 30 mai 2024, la Romexpo, și va prilejui întâlnirea cu două doamne reprezentative pentru lumea culturală a Bucureștiului: academician Georgeta Filitti și Silvia Colfescu, directorul Editurii Vremea și omul din spatele prestigioasei colecții de carte Planeta București.
În calitate de autoare, Ana Rubeli va oferi autografe la standul editurii (A12).
Mahalale de patrimoniu… de Ana Rubeli este un manifest pentru salvarea patrimoniului construit al Capitalei, bazându-se pe povești culese din arhive, imagini reprezentative de odinioară a unor fragmente de oraș și imagini din prezent ce întăresc valoarea memorial-afectivă a unui areal esențial pentru istoria Bucureștilor. Cartea face trimitere la raportul publicat de Europa Nostra sub titlul „Heritage Counts for Europe”, raport care definește moștenirea culturală drept generator de investiții, de creativitate și de întărire a sentimentului de apartenență.
În cele 280 de pagini ale cărții publicate de Editura Vremea în colecția Planeta București se regăsesc numeroase imagini color ale caselor și colțurilor de stradă din cele două mahalale bucureștene (Sfânta Ecaterina și Flămânda), imagini care invită cititorul la o încântătoare plimbare vizuală și la o analiză afectivă a păstrării integrității și autenticității elementelor arhitecturale. Volumul a fost tipărit color cu sprijinul BNP Paribas Cardif, companie care susține cultura și patrimoniul românesc.
„Cartea nu pretinde a fi o cercetare completă a celor două mahalale istorice, ci doar câteva insule de cercetare academică și analiză istorico‑arhitecturală într‑un ocean al descoperirilor empirice. (…) Stucaturi, sobe și argintărie încă se mai află în Mahalaua Flămânda și în Mahalaua Sfânta Ecaterina: două zone centrale bucureștene cu o istorie îndelungată, al căror potențial istoric, arhitectural și cultural este extrem de bogat și care ne invită să semnăm manifestul de dragoste pentru patrimoniul orașului.”, argumentează Ana Rubeli în deschiderea volumului.
„Ana Rubeli a cercetat integral documentația existentă și a mai făcut ceva esențial: a mers la fața locului, privind fiecare casă, ce a rămas din ea, ce s‑a adăugat, ce se poate reconstitui, fie și numai cu imaginația. Cartea amintește astfel de arhitecți, doctori, avocați, ziariști, profesori, ingineri, funcționari, negustori, muzicieni, militari, moașe ș.a., într‑un cuvânt, profesiunile liberale care au dat viață orașului.”, a scris Georgeta Filitti în Prefața cărții.
Lansarea are loc în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, joi, 30 mai, ora 17:30, la spațiul de evenimente Cafeneaua Artelor (Pavilion B2, Romexpo). Vor lua cuvântul Georgeta Filitti, Silvia Colfescu și, evident, autoarea. La final, se vor acorda autografe la standul editurii Vremea (A12).
Vă așteptăm!