Caruselul sondajelor: cine pentru cine plătește? | Analiză

Data:

Mai pot fi credibile sondajele electorale, după eșecul lor total din campania prezidențială de astă-toamnă? Pot fi măsluite cercetările? Sau sunt făcute cu dedicație? Și mai ales ale cui sunt casele de sondare?

Cel mai favorabil sondaj pentru candidatul coaliției de guvernare, Crin Antonescu a fost dat publicității de CURS, după datele strânse în perioada 3-10 aprilie. Între Antonescu și liderul AUR, George Simion este doar un procent, în favoarea extremistului (27% față de 26%), iar Nicușor Dan se află pe locul al treilea cu 20%, urmat de Elena Lasconi (9%) și Victor Ponta (8%). Pot fi reale aceste rezultate, câtă vreme toate celelalte instituții de sondare a opiniei publice arată diferențe mult mai mari între George Simion și următorul clasat? Cum de CURS a ajuns la aceste rezultate?

CURS-Centrul de Sociologie Urbană și Regională este deținut în totalitate de fostul jurnalist Iosif Buble căsătorit cu deputata PSD Diana Tușa, fostă parlamentară liberală. Din declarațiile ei de interese și de avere depuse de-a lungul timpului se pot observa contractele pe care le are compania soțului și cât de mulți bani au venit de la bugetul de stat prin diferite filiale ale PSD, dar și cu alte partide, de pildă, PMP sau AUR.

Un sondaj cu o ierarhie identică a fost livrat luni de Flashdata, completat însă cu informații referitoare la impactul mărturisirii fostului premier Victor Ponta despre inundațiile din 2014: 92% din ce întrebați au aflat despre declarația lui și 82% dintre aceștia cred că a luat o decizie proastă.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Crin Antonescu a prezentat declarația pe care a dat-o la Securitate în anul 1988| VIDEO

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Casian Mitu)

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Ultimele știri

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Pentru a fi la curent cu cele mai recente știri, oferte și anunțuri speciale.

Mai multe articole similare
Related