14.000 de file de manuscris din opera lui Nicolae Manolescu, la Bistrița

Data:

spot_img

14.000 de file de manuscris din opera lui Nicolae Manolescu, depuse la Casei Colecțiilor și Documentelor de Patrimoniu, inaugurată marți. Clădirea adăpostește un tezaur cultural atât prin colecția de carte veche (cea mai veche fiind o Biblie din 1475) cât și prin documentele de patrimoniu deținute de Biblioteca Județeană, dar mai ales prin colecțiile de manuscrise ale autorilor contemporani, potrivit Saptamana.online.

Cea mai importantă colecție este cea donată de Nicolae Manolescu și reprezintă o parte din opera sa în manuscrise, precum și multe volume de colecție primite de acesta cu autograf, inclusiv un autograf cu dedicație de la Heideger.

14.000 de file de manuscris din opera lui Nicolae Manolescu, donate de critic

Istoricul şi criticul literar Nicolae Manolescu a făcut un gest de mare onoare pentru bistrițeni în anul 2017 când a donat peste 14.000 de file de manuscrise Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”. Manuscrisele textelor pe care le-am citit în „Istoria critică a literaturii române”, „România literară”, „Steaua” „Ateneu” şi subiecte care au trezit interesul iubitorilor de cultură, din „Arca lui Noe”, „Cititul şi scrisul” se află de acum în colecţia Bibliotecii Judeţene și sunt expuse începând de astăzi la Casa Colecțiilor și Documentelor de Patrimoniu.

Citește și: „Viața trece ca un glonț. Memoriile unui reporter BBC”: Lansare de carte și sesiune de autografe cu jurnalistul Dorian Galbinski

Casa Colecțiilor are și ea o poveste în sine fiind multă vreme locuință de Prefect și un imobil în care a locuit Matei Eminescu, căpitan în rezervă, erou decorat pentru faptele sale de vitejie, care a trăit aici ultima parte a vieții sale, fiind înmormânatat în cimitirul din Bistrița.

Casa Matei Eminescu, cum era cunoscută bistrițenilor, după numele celui mai celebru locatar al său, a fost construită undeva prin 1912 în stil Art Nouveau, cu decorațiuni exterioare foarte frumoase și cu lucrături deosebite la geamuri și uși, inclusiv mansarda și balconul fiind tipice stilului Art Nouveau.

Pictura de pe clădire a fost restaurată de pictorița bistrițeană Mirela Trăistaru și lucrarea s-a făcut după un studiu atent al desenelor de pe clădire, în baza unor fotografii vechi, iar culorile alese sunt cele specifice Văii Someșului, dar și stilului arhitectural în care a fost realizată clădirea.

Nicolae Manolescu: „Este un gest eroic să construiești un edificiu de cultură în aceste vremuri”

La inaugurare au fost prezente oficialitățile județene, prelați și academicieni, scriitori dar și un public foarte numeros.

Marele absent al inaugurării este chiar Nicolae Manolescu, care din motive de sănătate nu a putut participa la acest eveniment, dar a transmis o scrisoare de mulțumire și felicitări pentru toți cei implicați în acest proiect. Nicolae Manolescu a transmis că este un gest eroic să construiești un edificiu de cultură în aceste vremuri, cu atât mai mult o bibliotecă, o casă a colecțiilor.

Continuare în Saptamana.online.ro!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: saptamana.online.ro)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...

S-a semnat contractul pentru amenajarea Parcului Ciurchi din Iași | Ziarul de Iași

S-a semnat contractul pentru amenajarea Parcului Ciurchi din Iași,...

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...