„Casă de piatră…în cimitir” sau xenofobia de tomberon

Data:

După alegerile locale de anul trecut, când Timișoara a ales ca primar un german rezident în Timișoara din 2015 și vorbitor de o frumoasă limbă română, scriam cu optimism despre „ADN-ul european” al timișorenilor. Nu mai am același optimism azi când foarte vocale au devenit vocile xenofobe, homofobe, intolerante. Lor li se opune timid o majoritate devenită tăcută în fața agresivității manifestate anonim pe rețelele sociale sau prin manifestări „spontane” pe sub ferestrele „neamțului”, sau la manifestări culturale „neortodoxe”. Iar când aceste voci sunt stimulate de fostul primar, neîmpăcat cu înfrângerea, limbajul urii riscă să devină fenomen. 

Un exemplu care mă umple de amărăciune, fiindcă îmi e greu să accept că societatea în care trăiesc transformă libertatea și democrația în acoperire pentru nemernicie, este reacția la evenimentul atât de uman al căsătoriei primarului Dominic Fritz, anunțat discret pe pagina sa de Facebook:„De astăzi pe degetele acestea sunt inele. M-am căsătorit cu partenera mea Yiran Lin. Sunt norocos și recunoscător pentru iubirea și sprijinul ei necondiționat și că și-a găsit locul, cu mine, la Timișoara”, scria tânărul primar, sub o fotografie în care se văd doar mâinile unite ale mirilor, imagine surprinsă de fotoreporterul Constantin Duma la investirea primarului în octombrie trecut. Informația are până acum peste 2300 de vizualizări și peste 600 de comentarii. În afară de urările firești, majoritare, există un procent de comentarii pline de venin, inadecvate momentului, care indică xenofobie, rea-credință sau chiar ură.

„Casă de piatră…în cimitir”, scrie un anonim, care primește zeci de like-uri pentru urare, altul le dorește mirilor casă „de văiugă”,  iar peste 40 de comentatori îi urează „neamțului” să își ia nevasta și să plece cu ea în Germania sau în China. „Poate mergi pe la socrii si rămâi acolo”, zice Atila Bodi, greu de identificat pe FB, sau, un anume Gratian Ilie, de pe un cont suspect: „Puteți pleca în luna de miere spre Germania și sa nu va mai întoarceți”, sau, într-o formulare și mai clară, suficient de agramată, sub pseudonimul Niki Nicoleta: „Poate vreti sa mergeti si ,in Luna de miere prin Germania si sa ramineti acolo noi Romanii nu vrem primari streini”. Am păstrat ortografia originală pentru impresia artistică.

Fataaaa, dute, cu asta cu tot, oriunde in lumea mare, si lasa-ne, pe noi asa cu neanul nostru cum este el”, scrie Hulea Georgeta, o gălățeancă aciuată în Capitală, care zice că a făcut studii la Academia de poliție și ar fi „sales manager la Grave România Asigurare”. După ortografie, am zice că nu are nici patru clase. Dar avem și cazuri concrete de persoane cu studii înalte, aliniate perfect limbajului intoleranței. Mihaela Țugui, avocat cu cabinet în Timișoara, notează cu superioritate:„Poate asa va găsiți liniștea și luciditatea și ne lăsați pe noi,timișorenii, sa trăim în liniște și pace…”, obținând cu mesajul său peste 300 de susținători și prea puțini timișoreni care să o contrazică. Totuși, Bogdan Bacila îndrăznește să-i dea o replică:„Cine vă oprește să trăiți în liniște și pace ? Eventual, schimbați canalul…”. Altă distinsă avocată a Baroului Timișoara, Anca Anastasescu, manifestă acceeași intoleranță la străini, ca să nu vorbim doar de cei fără studii:„Vaiiiii, cît de impresionată sunt! Casă de piatră….în Germania și drum bun”. Putem presupune că acest gen de avocați nu acceptă decât clienți români verzi, heterosexuali și ortodocși, pe verificate.

Nici presa nu s-a abținut, vreo doi-trei jurnaliști de ocazie au comentat răutăcios evenimentul. Cele mai lipsite de orice bun-simț sunt urările și „mirările” legate de sexul mirilor sau de copilul pe care cuplul îl așteaptă. Nu le voi reproduce, dar ele indică felul cum homofobia și xenofobia își fac loc în democrație dacă nu sunt sancționate. Cel puțin moral.

Uneori și umorul e bun, deși e o formă prea blândă în fața acestor caractere de tomberon. „Totul se importă din China. Nimic nu mai e românesc”, zice unul cu aluzie la soția de origine chineză a primarului, de altfel o persoană titrată, diplomat la ONU. Replica e binemeritată:„Doar prostia românească e autentică…”.

spot_imgspot_img
Brîndușa Armanca
Brîndușa Armanca
Ziaristă, scriitoare şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. Realizează rubrica Media culpa în revista „22” și continuă corespondențele la Radio Europa liberă. În afara sutelor de articole de presă, interviuri, emisiuni de radio şi televiziune care fac parte din viaţa unui jurnalist activ, a publicat volume de media și a realizat filme documentare recompensate cu premii naționale și internaționale, iar activitatea culturală cu Distincția Academiei Române și cu o înaltă distincție culturală a din partea ministrului culturii ungar pentru diplomație culturală. Este membră a Uniunii Scriitorilor și a numeroase organizații ca GDS, Societatea Timișoara, AZIR/AEJ, ECREA.
6 COMENTARII
  1. Da, din nefericire, in Timisoara se diminueaza constant spiritul care ne caracteriza odinioara: buna intelegere intre multiplele etnii care construiau o civilizatie si o cultura demna si respectabila.
    Orasul a fost si este suficient de atragator pentru oameni veniti in special din sudul tarii. Nu ar fi nimic rau daca valorile aduse ar contribui la progres, insa se vede, tot mai pregnant, ca se impune lipsa civismului, a bunului simt si incultura. Mult mai grav este ca intelectuali parveniti, cu pregatire profesionala sumara, dublata de cultura submediocra, isi afiseaza cu manie parerile xenofobe, de nationalism primitiv intolerant si sunt aprobati de catre o multime de trogloditi.

  2. Așa este Doamnă, dar de vină pentru toate prostiile făcute de semenii noștri aș putea spune că este fatalismul. Nu neapărat lipsa de educație școlară, pe care dacă n-o ai vezi doar ce-ți spune altul să vezi. Eu cred că noi ne suunem acelei fatalități de a fi români. Or, românii sunt printre utimii cetățeni europeni. Acesta este adevărul, vrem sau nu să acceptăm. Și asta nu pentru că suntem cum am spus, fără educație școlară, iar dacă am fost la școală am ales să dăm exemenele în piscină la Herculane, ci pentru că întotdeauna într-o competiție va exista un câștigător și un învins. Or, noi, încă nu știm dacă participăm la această competiție de a fi mai buni. Mai mult, dacă tot suntem înscriși în cursa europeană, nu depunem un minim efort de a ne depăși condiția. Aceasta este fatalitatea noastră: de a fi mereu ultimii! Cred cp foarte greu vom depăși pe cel de dinaintea noastră…

  3. Înainte de toate d-na Brândușa Armanca, aflați ca spiritul timișorean este CONSERVATOR prin definiție. Pe cale de consecinta, acest primar, prea tânăr și prea lipsit de experiență pentru a face fata lupilor puși paznici la stana, ce au experienta celor treizeci și unu de ani din 1990 incoace, nu are absolut nici o calificare pentru a conduce o gradinita sau creșă, darămite un oraș!
    O Timisoara anti-socialista pana in maduva oaselor se va uita chiondorîs la un primar pus de o majoritate formata din mileniall nascuti in Oltenia, Moldova sau mai „country” asa, aciuati prin Timișoara din motive economice, avand mentalitatea gândacului de bucătărie și credinta ca doar dacă ai exiști. Aceștia NU reprezinta spiritul Timișoarei. Il sufoca. Si de aici toata revolta.
    Si apoi, cand tu, primar de origine germana, dar cu idei neaoș neo-marxiste al unui oraș anti-socialist aduci ca prima doamna a urbei o femeie născută pe teritoriul unuia stat care este mare și periculos inamic al democrației pe mapamond, desigur ca se vor ridica sprâncene și vor fi exprimate îndoieli si suspiciuni. In plus romanii sunt in genral cam satui de atata prezenta straina de parca am trai o epoca neo-fanariota.
    In ceea ce priveste homofobia de care vorbiți, nu știu de când standardele de moralitate obiective, biblice au mai mare valoare decat irelevantele standarde subiective ale marxismului si neo-marxismului cultural cu care păreți sa fiți spălată la creier și dumneavoastră, la fel ca si generația aceasta de narcisisti cu mentalitate colectivista, ce se comporta de parca ar fi catatonici sau asemănător unor vite lobotomizate.
    Constat de asemenea cu tristețe și dezgust ca sunteți absolut ignoranta in ceea ce priveste nu doar standardele de moralitate ci și de faptul ca mișcările minorităților sexuale nu au absolutamente nici un fundament real, ca sunt îndreptate impotriva familiei, atacând direct starea de sănătatea populatiei, demografia si ca au drept rezultate final, cenzura, dorința de putere politica, stresul social, etc., lucruri mereu pe placul marxististilor care folosesc aceste mwtode pentru a instala dictaturi dupa șablonul revoluției din Decembrie.
    Daca dumneavoastră credeți ca a apăra valorile traditionale este o greșeală nu inseamna automat ca aveți și dreptate. Dacă dumneavoastră credeti că trebuie sa renunțăm la standardele de moralitate crestina care sunt fundatia prosperității si democratiei Occidentale, cea mai justa societate cunoscuta pana acum de oamenire, dezvoltata, cu mari sacrificii si erori, dar natural, pe parcursul ultimilor doua mii de ani și sa o înlocuim cu secularismul isteric generat și alimentat de ideologia neo-marxista ascunsa dupa fustele post-modernismului cu infuzii de darwinism social s.a.m.d., va pot asigura ca greșiți.
    Daca dumneavoastră socotiți ca a avea o opinie diferita de a dumneavoastră trebuiește pedepsita și izolata, ma tem ca nu sunteți decat o relicva comunista, cu mentalitati staliniste, animata de acea mentalitate colectivista de care vorbeam mai înainte. Se prea poate sa credeți sincer ca sunteți geniala insa eu va spun ca geniul dumneavoastră este limitat de lipsa de cunoaștere și intelegere pe care ați manifestat-o in rândurile acestui articol, unde chiar daca ati incercat sa va prezentați ca o persoana cu viziune moderna ati eșuat lamentabil în mentalitatati incompatibile cu spiritul timișorean.
    A fi timișorean? Am prieteni de toate naționalitățile. Odata nu am gândit impotriva unui om pe baze rasiale sau de orientare sexuala decat dacă acest lucru imi este fluturat ostentativ in fata sau ma obliga sa fac lucruri cu care nu pot fi de acord, asa cum faceți dumneavoastră i acest articol. Eu trebuie sa apar lucrurile in care cred si standardele la care am aderat. Si daca asta va ofenseaza, din nou va spun: NU INSEAMNA CA AVETI SI DREPTATE!

    • ERATA:
      „nu știu de când standardele de moralitate obiective, biblice au MAI PUTINA valoare decat irelevantele standarde subiective ale marxismului si neo-marxismului cultural”
      „lucruri mereu pe placul marxististilor care folosesc aceste mEtode pentru a instala dictaturi dupa șablonul Marii Revoluții din Octombrie”

  4. care timisoreni? viniturile?..sa fim seriosi…adevaratii timisoreni…aia prin nascare, au ramas un numar nesemnificativ…restul…mh, gj, dj, ot „rules”..

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

O sală de sală de jocuri de noroc a ars în totalitate

La data de 22 aprilie, la ora 00.21, polițiștii Secției nr.3 Poliție Rurală Bolintin Vale au fost sesizați prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că se manifestă un incendiu la o sală de jocuri de noroc din localitatea Cosoba, județul Giurgiu.

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la PSD

Primarul orașului unde s-a născut Ceaușescu a trecut la...

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există

Când sunt contraindicate fațetele dentare și ce alte soluții există?

Cineva are să vină, de Jon Fosse

Să montezi Fosse este întotdeauna o provocare. Dar ce-a...