Casa Memorială „Costache Negri”, locul unde s-a plămădit Unirea Principatelor

Data:

spot_img

„Faptul că s-a reuşit Unirea cea Mică se datorează mult acestui spaţiu”, spune, încă de la intrare, Luca Ştefan, ghidul Casei Memoriale „Costache Negri”, din comuna cu acelaşi nume, situată la doar 40 de kilometri de oraşul Galaţi. 

„Casa a rezistat datorită mareşalului Ion Antonescu, cel care, în 23 august 1943, a decretat-o monument istoric”, ţine să ne spună ghidul.

Afirmaţia „a rezistat” nu-i o exagerare. O dovedesc fotografia şi ciocanul de poartă, singurele rămase din casa ruinată a lui Costache Negri de la Târgu Ocna. Locul unde marele român s-a retras – după ce, în urma detronării lui Alexandru Ioan Cuza, a renunţat la viaţa politică – şi s-a săvârşit din viaţă, în urma unei răceli. O răceală pe care, după cum povesteşte Luca Ştefan, Costache Negri o căpătase încercând să ajute: pe o ploaie groaznică s-a dus la piaţă ca să cumpere toate merele unui ţăran…

Şansa casei lui Negri din judeţul Galaţi a fost, prin urmare, mareşalul Antonescu: „Fiind monument istoric, casa a reuşit să rămână în picioare chiar în timpul regimului comunist, care nu era chiar foarte amabil. În acea perioadă a fost folosită ca sediu pentru IAS Gologanu”, spune Luca Ştefan.

Casa a intrat în circuitul muzeal în 1968, datorită istoricului Paul Păltănea, făcându-i-se, astfel, dreptate marelui Negri. Vreme de trei ani, în perioada 2013-2016, Casa Memorială, aflată sub oblăduirea Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” din Galaţi, a fost închisă, după ce a fost afectată de inundaţii. 

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Anca Melinte
Anca Melinte
Anca Melinte este redactor la Viața liberă, din Galați. A studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related