Două case tradiţionale vor fi mutate şi reconstruite prin tehnici arhaice şi folosind materiale tradiţionale, identice sau foarte asemănătoare cu cele originale, în localitatea Valcău de Jos, județul Sălaj.
Inițiativa face parte din proiectul cultural „Case călătoare”, derulat de Centrul de Cultură şi Artă Sălaj, în perioada aprilie – noiembrie anul acesta, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
„În timpul implementării, două case, cu o vechime de peste 80 de ani, vor fi mutate şi reconstruite în Valcău de Jos. Una dintre aceste case va avea acoperişul realizat din paie, aşa cum a fost construită prima dată. În cursul lunii august, Asociaţia Salvăm Casele Albastre de pe Valea Barcăului va găzdui o tabără de voluntariat, organizată cu sprijinul Asociaţiei SINAPTICA. În cadrul acestei tabere, voluntarii vor putea reconstitui diferite tehnici arhaice de construcţie, folosind materiale tradiţionale, identice sau foarte asemănătoare cu cele originale”, a transmis luni Centrul de Cultură şi Artă Sălaj.
Proiectul „Case călătoare” este o continuare a eforturilor Centrului de Cultură şi Artă Sălaj de a aduce în atenţia publicului de astăzi valorile culturale reprezentative sălăjene şi de a folosi noile tehnologii pentru promovarea tradiţiilor locale.
Citește și: Persoanele fizice care găzduiesc refugiaţi în Oradea beneficiază de decontarea cheltuielilor pentru cazare şi hrană
Case tradiţionale din Sălaj, salvate de la distrugere prin tehnici şi materiale tradiţionale
Data: