„Câștigi 140.000 de euro/an din propriul tău parc fotovoltaic.” Este adevărat?

Data:

spot_img

„Câștigi 140.000 de euro/an din propriul tău parc fotovoltaic” Este adevărat? Răspunde Răzvan Gălățan, expert Goodwill Consulting, despre energia solară și cum se raportează România la  provocările actuale

Europa folosește de ani buni energia solară. În România se înregistrează de câțiva ani încoace, un interes tot mai mare pentru parcurile fotovoltaice, pentru energia solară.

Finanțarea din fonduri nerambursabile încurajează acest trend. Pe internet curg anunțurile privind arendarea de terenuri, promisiunea unui câștig enorm și multe alte beneficii.

Tot mai mulți români apelează la firmele de consultanță pentru proiecte de acest tip, iar sălile de conferințe pe tema energiei verzi sunt pline.

PRESShub l-a întrebat pe Răzvan Gălățan, expert, director operational la Goodwill Consulting ce s-a schimbat și de ce în interesul României față de energia solară, cum se pot construi aceste parcuri fotovoltaice, care sunt costurile, profitul și perspectiva anilor care vor veni.

Avem extrem de multe cereri pe acest subiect și avem deja în pregătire peste 60 de proiecte care prevăd construirea de parcuri fotovoltaice pentru noul apel din fondul de modernizare”, ne mărturisește el.

În interviul care urmează Răzvan Gălățan explică fenomenul și ce ar trebui făcut pentru ca acest trend să fie corect fructificat: „Cu sprijinul adecvat din punct de vedere tehnic, financiar și legislativ, energia solară are potențialul de a deveni o componentă esențială a mixului energetic global. Aceasta poate contribui semnificativ la reducerea emisiilor de carbon și la reducerea dependenței de sursele de energie fosilă.”

Citește și: Cum producem mai multă energie verde. Schimb de experiență între România și Norvegia

PRESShub: Domnule Gălățan, am văzut tot mai multe anunțuri privind oferta de fonduri europene nerambursabile pentru parcuri fotovoltaice. „Câștigi 140 de mii de euro pe an din propriul tău parc fotovoltaic” sună un anunț de pe internet. Este adevărat?

Răzvan Gălățan: Da, și tot mai multe oferte care prevăd faptul că se pot face aceste parcuri fotovoltaice cu intensitate a finanțării de 100%, fără o contribuție proprie.

Totuși, deși în ghid este trecută această intensitate, pe apelul din fondul de modernizare din care se finanțează aceste panouri avem un singur criteriu de selecție – firma care solicită cei mai puțini bani per MW instalat intră prima la finanțare și ulterior sunt finanțate firmele în ordinea valorii solicitate per MW, în limita bugetului disponibil.

Astfel, dacă cineva chiar ar aplica cu un proiect unde să își finanțeze 100% din investiție nu ar avea nici o șansă să primească banii deoarece concurența este mare și costul solicitat per MW va face diferența. Referitor la câștigul ulterior, depinde în întregime de mărimea parcului și de prețul de pe piața energetică.

Este clar că pe un parc cu o suprafață de sute de kWp nu o să putem niciodată să avem un astfel de câștig, vorbim de parcuri de peste 1 MW, parcuri pentru care ai nevoie de peste un hectar de teren.

De asemenea, este o piață concurențială, deci prețul pe care el preconizează că îl obține astăzi s-ar putea să nu fie același peste 9-12 luni, când se câștigă proiectul și se poate instala sistemul.

În consecință, în teorie ar putea să câștige 140.000 euro pe an din propriul parc fotovoltaic, dar sunt multe alte aspecte de luat în calcul înainte să spunem fără echivoc că s-ar putea câștiga această sumă de bani.

Ce s-a schimbat din această perspectivă? Comparativ cu alți ani, cum a crescut interesul pentru parcurile fotovoltaice în România?

În primul rând, cred că ar trebui să diferențiem sistemele fotovoltaice care să susțină consumul propriu al firmelor, de parcurile făcute în scopul vânzării energiei. Pentru autoconsum, lucrurile erau în această direcție de câțiva ani.

Am avut în 2020 un program Electric Up de unde s-au finanțat din fonduri naționale multe sisteme pentru autoconsum. Totuși, lucrurile au început să accelereze odată cu începerea războiului din Ucraina și creșterea prețului la utilități.

Pe partea de parcuri fotovoltaice, interesul a crescut odată cu programul PNRR C6 I1, din care se finanțau astfel de parcuri pe un mecanism similar cu cel din fondul de modernizare. Acolo s-au depus sute de proiecte pe zona aceasta de construcție a parcurilor fotovoltaice, și pentru că programul o să aibă o continuitate din fondul de modernizare, interesul este în creștere acum.

De asemenea, am avut o modificare importantă a cadrului legal prin introducerea unei legi, aplicabilă pentru perioada 2022-2026, prin care se permite construirea parcurilor fotovoltaice pe extravilan, la categoria de fertilitate III, IV sau V (Legea nr. 254/2022).

Un alt aspect important de menționat este faptul că piața producătorilor de panouri fotovoltaice este în dezvoltare continuă, este competiție reală la nivel global, sunt producători mari în UE, SUA, Canada, China, Japonia etc.

Asta a condus la o eficiență sporită în ceea ce privește produsul final. Acum 10-15 ani se puneau panouri de 200-300 W cu eficiență de 15-18%. În prezent se folosesc panouri de 400-500 Wp sau chiar peste, și eficiență de 21-24%. Sunt și investitori străini care au devenit mai interesați în parcurile fotovoltaice din Europa de Est, inclusiv România.

Cât costă un parc fotovoltaic pe suprafața minimă necesară? Și cât este aceasta?

Valoarea sistemului depinde de foarte mulți factori, dar între 650,000-1.000.000 EUR/MWp instalat. Dacă considerăm că 0,5 MW ar fi minimul peste care un sistem se poate numi parc, atunci să zicem 0,5 ha. În principiu, pentru un Mwp instalat este necesar un hectar de teren.

Este profitabilă procedura de închiriere a terenurilor agricole pentru a construi parcuri fotovoltaice? Există oferte, sunt agricultori care cedează terenul în favoarea unor astfel de proiecte?

Pe teren închiriat nu se poate construi, deci nu. Totuși, sunt investitori care cumpără suprafețe mari pentru astfel de investiții, deci în prezent pare să fie rentabilă.

Ce randament au parcurile fotovoltaice?

Depinde extrem de mult de locație și de poziționare. Randamentul sub care nu s-a putut cere finanțare a fost de 1138 ore, adică 1138 MWh/an/MWp instalat. Acest prag se scade la 1000 MWh la Fondul pentru Modernizare. În zonele sudice și Dobrogea, acest indicator ajunge la peste 1300 cu setări optime (orientare perfect sudică, înclinare optimizată), în zonele montane poate să scadă la aprox 900.

Cu cât a crescut cererea de astfel de investiți  către firma dvs de consultanță?

În ultima perioadă, foarte mulți investitori ne pun întrebări referitoare la modalitatea de finanțare a unui parc fotovoltaic.

Există interes foarte mare în această piață pentru că din exterior pare un business ușor de întreținut, care poate să aducă venituri importante.

Acest aspect, raportat la faptul că se poate obține o finanțare nerambursabilă pentru o parte din costurile cu acest parc fotovoltaic, face să devină extrem de interesantă o astfel de investiție.

Avem extrem de multe cereri pe acest subiect și avem deja în pregătire peste 60 de proiecte care prevăd construirea de parcuri fotovoltaice pentru noul apel din fondul de modernizare.

Din experiența dumneavoastră, care sunt dificultățile, riscurile și neajunsurile sistemului de la noi în acest domeniu?

Problema nr 1 este racordarea: obținerea documentelor este costisitoare și necesită timp, dar o provocare și mai mare este că, în majoritatea cazurilor, rețeaua locală nu poate absorbi energia produsă de un parc mare, astfel că este nevoie de întărirea rețelei publice, care poate să reprezinte un cost suplimentar foarte semnificativ.

Statul și distribuitorul de energie nu prea sunt dispuși să facă aceste investiții și lasă parțial/total pe seama investitorului. Alte aspecte țin de probleme funciare (lipsa CF), riscuri legislative, întârzieri mari la lansarea și evaluarea/contractarea proiectelor.

Care este cel mai mare proiect al echipei dumneavoastră în acest domeniu?

Cel mai mare proiect al echipei noastre este un parc de 54,5 MWp pe un proiect câștigat pe PNRR C6 I1 care momentan este în faza incipienta de implementare. Avem pe noua sesiune din fondul de modernizare discuții pentru parcuri care depășesc 100 MWp.

Citește și: De ce nu vor România și Polonia energia verde produsă acasă

Cum vedeți evoluția utilizării în timp a acestui tip de energie?

Evoluția utilizării energiei solare în timp este, într-adevăr, promițătoare și este strâns legată de o serie de factori care influențează creșterea acestei surse de energie regenerabilă.

Este o resursă extrem de importantă și necesită să fie exploatată pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă și durabilă. Fiecare metodă de producție a energiei are avantaje și dezavantaje.

Parcurile fotovoltaice se evidențiază prin faptul că nu produc CO2 în timpul funcționării, nu consumă resurse naturale și au un impact redus asupra biodiversității, comparativ cu alte surse de energie regenerabilă precum cele eoliene sau hidrocentralele.

Acestea sunt și reziliente la dezastre naturale sau atacuri, ceea ce le face mai fiabile în comparație cu alte surse de energie. Un alt avantaj al energiei solare este faptul că poate fi generată aproape de locurile de consum, reducând costurile și pierderile asociate cu transportul energiei.

Cu sprijinul adecvat din punct de vedere tehnic, financiar și legislativ, energia solară are potențialul de a deveni o componentă esențială a mixului energetic global. Aceasta poate contribui semnificativ la reducerea emisiilor de carbon și la reducerea dependenței de sursele de energie fosilă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!


Sprijinit cu un grant din partea Islandei, Liechtenstein și Norvegiei, prin granturile SEE 2014-2021, în cadrul proiectului “Energy literacy for an efficient and sustainable Romania. Transversal knowledge transfer and awareness raising between Romania and Norway. (ELES)”

spot_imgspot_img
Ruxandra Hurezean
Ruxandra Hurezean
Ruxandra Hurezean a absolvit Facultatea de Filosofie din Cluj-Napoca, cu specializarea Sociologie. Lucrează în presă de peste 25 de ani, timp în care s-a specializat în reportajul social. A condus redacții și a contribuit la înființarea de publicații, lucrând atât pentru presa locală, cât și cea națională. A trecut dincolo de știrile care durează, știm bine, o zi și este autoarea a cinci volume de reportaje și proză scurtă. A fost premiată în mai multe rânduri de către Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj și a primit „Premiul Mass-Media” al Ambasadei Germaniei la București pentru reportajele privind istoria și prezentul minorității germane din România.
8 COMENTARII
  1. Potoliti-va cu fermele ca pierdem
    Teren agricol si sa se faca pe casele
    locuitorilor ca e si gata distribuit în
    teritoriu.Ocupati-va de mărirea transformatoarelor si întărirea liniilor de JT (asta trebuia făcut cu o peste din profiturile distribuitorilor,daca se prevedea in contracte-ghicit de ce) si de acumularea in baterii cu energie
    potentiala(pompare in baraje,greutăți in puturi de mine închise s.a.),cu încheierea aerului,
    producere de Hidrogen verde(de ex.inchimie,petrochimie sirafinarii
    închise sunt fabrici de H2 in care se înlocuiește obținerea de H2 nu din
    Metan,ci cu electrolizoare.Exista si sfere de zeci de mii mc/bc ca sa mentina lichid la temp.mediu(peste
    70 bar)

  2. Sunt proprietarul unui teren de 2h pășune, însorit de la răsărit până la apus perfect pentru instalarea unui parc fotovoltaic, cu înclinație spre sud!
    Aproape de linie medie tensiune trece pe terenul meu in partea de vest!
    Acces din E 575 Bacău /Onești!
    Dacă vă ocupați de proiectare, finanțare, instalare, conexiune în rețeaua electrică, mentenanță, și garanție tehnică de performanță, aștept să mă contactați!?

  3. Sunt proprietarul unui teren de 2h pășune, însorit de la răsărit până la apus perfect pentru instalarea unui parc fotovoltaic, cu înclinație spre sud, verificat de specialiști în domeniu, încadrându-se la toate normele care o cere legislația de a instala un parc de 2 mw!
    Caut partener cu un minim capital de a reuși să implementez inpreuna pe fonduri nerambursabile , proiectare, consultanță!
    Sunt dispus să cedez contra cost din teren până la un h să fim 50%50%!
    Aștept să fiu contactat la telefon 0744491434!

  4. Sunt proprietarul unui teren de 2,40 in Vestul țării, perfect pentru instalarea unui Parc fotovoltaic, lângă fiind linie medie tensiune de curent trece pe terenul meu.
    Aștept să fiu contactat la telefon 0787689063

  5. Ai cărbune sau uraniu -ai ce pune pe masa! Daca nu ești o colonie.Momentan in Romania cel mai rentabil este să demolezi orice cu condiția să nu pui nimic in loc.Unfe am ajuns și din ce poziție plecasem știe toată țara.Cine eu de vina? Cedare suveranității .Doar nu o mori Occidentul din dragoste pt niste eștici mereu interiorizați! Iar dacă cineva ar calculat rău produs ar sucomba instant! Problematica cu încălzirea globală e fix că și comunismul.Macar comuniștii așa prosti cum au fost au lăsat ceva in urma.Acum debanda e cuvântul de ordine! Orice dar absolut orice doar daca e ceva rău! Cum poți denumi un astfel de regim? Ce legătură să fie între ce scrie într-o slovă prăfuită și aproape îngropată de creștini și IMPERIUL CONSTINTEI RAULUI de pe această planetă! Numai oameni mari numai nume grele în știința care vorbesc cu multă dăruire pentru a convinge ce? Că am uitat ce înseamnă Dumnezeu? Asta de ne dă speranță că cine crede in deșertăciune va avea fix asta .Dar pentru asta trebuie sa depunem eforturi susținute ca sa avem toate motivele necesare să ne plângem de cât de rău ne este! Cât de sadic și de prost sa fii că sa te simți împlinit ?

  6. Buna ziua am înțeles că mai corect ar fi un parc fotovoltaic de 400,kw dețin terenul ce acte îmi trebuie și cam cit m-ar costa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Rolul Facebook în manipulări electorale cu amintiri nostalgice comuniste

După anularea alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională, Facebook...

Facebook’s Role in Electoral Manipulation Using Nostalgic Communist Memories

After the annulment of the presidential elections by the...

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici

Retragerea PSD de la masa negocierilor. Reacțiile liderilor politici...