Cât câştigă judecătorii şi personalul auxiliar din Iaşi și ce averi au șefii instanțelor

Data:

spot_img

Cât câştigă judecătorii şi personalul auxiliar din Iaşi. Angajaţii din sistemul judiciar pot spune că l-au prins pe Dumnezeul bugetar de un picior.

Restricţiile şi limitările impuse magistraţilor de natura meseriei au fost recompensate cu un sistem de salarizare mult superior mediei, cu pensii generoase şi drepturi nesalariale traduse tot în bani.

De o bună parte dintre aceste avantaje beneficiază, fără a fi supuşi aceloraşi restricţii, şi ceilalţi angajaţi ai sistemului. Într-o ţară în care salariul mediu este de aproape 4.000 lei net, singurii angajaţi din sistemul judiciar care câştigă mai puţin sunt femeia de serviciu şi electricianul.

Cele mai mici salarii dintre magistraţi sunt cele încasate de auditorii de justiţie. În fapt, este vorba de o bursă acordată absolvenţilor facultăţii de drept care au reuşit la admiterea în Institutul Naţional al Magistraturii (INM), „fabrica” de judecători şi procurori. Timp de doi ani, cât durează studiile pentru a deveni magistrat, auditor de justiţie primeşte o bursă cuprinsă între 6.600 şi 7.250 lei, brut. După absolvirea INM, tânărul judecător stagiar va lucra pentru o indemnizaţie lunară brută de 8.100-10.400 lei, respectiv 4.700-6.100 lei net. La indemnizaţie se adaugă însă sporul de vechime şi sporurile specifice sistemului: 10% pentru suprasolicitare neuropsihică, 5% pentru păstrarea confidenţialităţii, 15% pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase. De sporul pentru condiţii periculoase de muncă beneficiază toţi angajaţii Palatului de Justiţie din Târgu Cucu, de la preşedintele Curţii de Apel, până la aprozi, şoferi şi muncitori. Sporurile de suprasolicitare şi de confidenţialitate nu sunt acordate managerului economic, consilierilor, experţilor şi muncitorilor. Judecătorul delegat în penitenciar beneficiază de un spor suplimentar de 20% din indemnizaţia de încadrare.

Un spor suplimentar de 950 de lei se acordă celor care au titlul de doctor în ştiinţe, dar aceştia pot fi număraţi pe degete. În schimb, toţi angajaţii Palatului de Justiţie beneficiază de vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 lei anual şi de indemnizaţie de hrană de 4.160 lei lunar. Cel mai mare salariu este cel al preşedintelui Curţii de Apel, Diana Cheptene-Micu, care lucrează în magistratură de peste 20 de ani. În pragul pensiei, ea câştigă lunar 38.868 lei brut, adică aproximativ 22.700 lei net, la care se adaugă indemnizaţia de hrană.

Continuarea în Ziaruldeiasi.ro

Citește și: Doi elevi care au insultat o profesoară trebuie să-i plătească daune de 30.000 de lei

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Ziaruldeiasi.ro)

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.
4 COMENTARII
  1. Magistratii au ajuns o plaga pentru societatea romaneasca. Salarii foarte marii, pensii nesimtite, avantaje cu nemiluita si nu livreaza nimic. Chiar ieri citeam ca un proces al unor copii care au dat foc atelierului scolii a durat 6 ani. Este inadmisibil. Problema esta ca nu exista in Romania forte politice sa-i aduca pe magistrati in limite normale. Li s-a umflat capul de la atata putere. Siktir!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related