Prima discuție la nivelul șefilor de stat ucrainean și chinez, după invadarea Ucrainei de către Rusia, a fost catalogată de unii analiști drept un „eveniment istoric”.
Totuși, pacea pare încă departe, deși președintele Xi Jinping a lăsat de înțeles că țara sa o dorește și e gata să se implice pentru asta.
Director al Centrului de Studii Globale din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Silviu Nate a explicat, pentru SunMedia, de ce China nu e neapărat credibilă în acest demers, chiar dacă Beijingul are unele interese directe în Ucraina.
Prima discuţie telefonică dintre Xi Jinping şi Volodimir Zelenski, de la invadarea Ucrainei, a fost privită cu un oarecare optimism în cancelariile vest-europene, dar și la Bruxelles și Washington.
Atât reprezentanții Comisiei Europene, cât și John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională din SUA, au salutat convorbirea telefonică dintre cei doi șefi de stat și au apreciat că există un element cu adevărat pozitiv, faptul că sunt menținute canalale oficiale de comunicare și că există astfel de inițiative pentru pace.
Însă președintele Zelenski a fost primul care a agitat steagul optimismului cu un mesaj pe Twitter: „Am avut o convorbire telefonică îndelungată și consistentă cu președintele chinez Xi Jinping. Cred că această convorbire, precum și numirea ambasadorului Ucrainei în China, vor da un impuls puternic dezvoltării relațiilor noastre bilaterale.”
Urmăriți PressHUB și pe Google News!