Cât de credibile sunt valorile tensiunii arteriale măsurate de smartwatch-uri (Aktual24)

Data:

spot_img

Cât de credibile sunt valorile tensiunii arteriale măsurate de smartwatch-uri. Un tânăr medic cardiolog român afirmă că indicațiile privind tensiunea arterială oferită de ceasurile digitale nu sunt de mare încredere, în sensul în care nu reflectă fidel realitatea.

„Am încredere în frecvența cardiacă măsurată de un smartwatch (cât timp nu e fibrilație atrială), nu prea am încredere în tensiunea arterială pe care o măsoară și am o semi-încredere în traseul ECG. Dă multe erori și alarmează pe mulți cu erori de genul ‘fibrilație/flutter atrial’, dar sunt și cazuri când chiar le depistează. În cel mai rău caz, este o alarmă falsă ce se infirmă după un ECG făcut la un cabinet.

Variabilitatea pulsului sau HRV-ul măsurat de smartwatch nu e cine știe ce parametru, nu are vreo valoare deosebită în cardiologie, prin urmare nici nu îl băgăm în seamă prea tare, deși am observat că mulți pacienți sunt foarte încântați de acest parametru”, a spus medicul într-o sesiune de întrebări și răspunsuri pe Reddit România.

Continuarea, în Aktual24.ro

Citește și: Viitorul este al mașinilor electrice. În Norvegia parcarea e gratuită și au bandă specială

Ce este tensiunea arterială crescută

Presiunea ridicată a sângelui, cunoscută și sub denumirea de hipertensiune arterială (HTA) sau tensiune arterială crescută, este un simptom cu care se confruntă numeroase persoane, în special vârstnicii, și care nu este întotdeauna ușor de depistat, deoarece, la rândul său, prezintă rareori simptome evidente care să ridice motive de îngrijorare, potrivit site-ului Spitalului Clinic „Dr. I. Cantacuzino” din Capitală.

Din păcate, hipertensiunea arterială este o „boală tăcută” care poate duce la afecțiuni severe, unele cu potențial fatal.

Valoarea normală a tensiunii arteriale este, potrivit specialiștilor, mai mică de 120/80 mmHg (milimetri coloană de mercur).

Dacă tensiunea arterială depășește valoarea de 140/90 mmHg, fluxul sangvin exercită o presiune ridicată, punând astfel în pericol țesuturile sensibile și deteriorând vasele de sânge, iar diagnosticul este de hipertensiune arterială. Valorile tensiunii arteriale pot oscila în funcție de activitatea desfășurată: de exemplu, va crește în timpul efortului fizic susținut sau în situațiile stresante ori va scădea, de regulă, în timpul somnului sau în perioadele de relaxare.

Citește și: Trump spune că ar încuraja Rusia să atace aliații NATO care plătesc prea puțin

Cauzele hipertensiunii arteriale

Potrivit site-ului Spitalului Clinic „Dr. I. Cantacuzino”, majoritatea cazurilor de hipertensiune arterială nu au o cauză bine definită, aceasta fiind denumită și HTA primară.

În alte situații, bolile renale (insuficiența renală, cancer renal, glomerulonefrită) sau cardiace (boala valvulară aortică, ateroscleroza, îngustarea aortei) pot fi de vina pentru instalarea hipertensiunii arteriale, caz în care aceasta poartă denumirea de HTA secundară.

Citește și: Captură record a poliţiştilor din Constanţa. Peste 5,2 milioane de comprimate cu substanţe dopante

Contraceptivele orale pot fi, de asemenea, cauze ale presiunii crescute a sângelui. Iată și alte cauze posibile ale hipertensiunii arteriale: consumul excesiv de alcool; leziunile cerebrale care cresc presiunea intracraniană; nivelul crescut al colesterolului; hipertiroidismul, sindromul Cushing sau hiperparatiroidismul; stresul și anxietate; sarcina; febra; carența de potasiu; antiinflamatoarele nesteroidiene, steroizii, descongestionantele nazale, cocaina, metamfetamina și medicamentele pentru tratarea răcelii.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Pexels.com)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related