Cât de eficientă este, de fapt, scoaterea Rusiei din SWIFT

Data:

spot_img

Văd că una dintre sancțiunile cel mai des vânturate contra lui Putin și contra Rusiei este scoaterea Rusiei din SWIFT. Ceva wow, ceva letal!

Pe scurt, SWIFT este un sistem de comunicare și de transmitere de mesaje codate privind diferite operațiuni bancare, de forma unei rețele între băncile din toată lumea, foarte securizat și sigur.

Accesul în sistem se face doar prin autorizare foarte strictă, printr-un terminal special conectat la această rețea, printr-un operator special pregătit să comunice în codul SWIFT și cu ID unic pentru orice punct al rețelei.

Prin SWIFT se transmit securizat ordine de plată, cecuri, instrucțiuni de încasare a unor cambii, ordine cu privire la tranzacții valutare la vedere sau la termen etc. Cam tot ce înseamnă o bancă pe partea de plăți și transferuri internaționale.

SWIFT s-a dezvoltat pe măsură ce s-au dezvoltat fluxurile comerciale și financiare internaționale și a apărut o nevoie tot mai mare de a transfera sume importante de bani între entități din țări diferite.

Citește și: Să ne ferim de concluzii pripite. Despre reacția UE și căderea Ucrainei

Scoaterea Rusiei din SWIFT va bloca, cel puțin temporar, orice comunicare de ordine de plată prin acest sistem securizat.

Un acreditiv (care conține instrucțiunile importatorului către exportator ca acesta să efectueze plata conform contractului), de exemplu, nu va mai putea fi transmis electronic securizat între o companie rusească și una din lumea largă. Sau, un ordin de plată nu va mai putea fi transmis electronic între aceste părți.

Dar, rămân celelalte variante de a transmite aceste instrucțiuni sau ordine de plată: letric, fax, email, poștă. Sigur, nu au siguranța și rapiditatea SWIFT. Dar, la nevoie, vor fi folosite din nou de către bănci și partenerii comerciali. 

Înainte de SWIFT, plata se făcea prin astfel de mecanisme transmise fizic între parteneri prin diferite canale.

Nimeni nu va putea bloca o companie rusă să emită o cambie (în calitate de exportator de gaz) către o companie germană și să trimită un om să încaseze această cambie la scadența ei. Problema rămâne însă cu transferul de bani contra acestei cambii. Și nu este una simplă.

SWIFT permite ca banii să circule între țări în format electronic. Transferul fizic de bani între țări este astăzi foarte restricționat. Nu mai poți căra, cel puțin teoretic, valize de bani prin aeroporturi. Dar, la rigoare și la adăpostul de orice privire bănuitoare, vor putea fi autorizate astfel de transferuri de bani fizic, securizate la maxim, între importatorul de gaz din Germania și exportatorul din Rusia, folosind o cambie emisă și transmisă fizic între cei doi (pe o bucată de hârtie), așa cum s-a făcut multă vreme înainte de apariția SWIFT.

În plus, să nu uităm că de ceva vreme și China și Rusia fac eforturi accelerate de a crea propriul lor SWIFT, ca alternativă la cel folosit astăzi de întreg sistemul financiar internațional.

Citește și: Putin nu e dictator. E cel mai mare mafiot al lumii

Demersurile au început în 2015 în China, prin crearea CIPS – Cross-border Interbank Payment System. Rusia a dezvoltat propriul său sistem de comunicare și transmitere de mesaje bancare securizate – SPFS (System for Tansfer of Financial Messages). Ambele vor avea în spate rubla și yuan-ul. În plus, sistemele sunt foarte deschise la cripto-monede și promovate intens la nivelul țărilor BRICS și Uniunea Economică a țărilor Euroasiatice.

În concluzie, sancționarea Rusiei prin scoaterea din SWIFT poate genera pagube mai degrabă minore și de scurtă durată.

În plus, va accelera ruperea blocului euroasiatic dominat de China și Rusia și împărțirea lumii în blocuri comerciale, cu costuri suplimentare pentru tranzacții și pentru lumea civilizată.

Este o măsură cu prea puține efecte concrete asupra Rusiei, va lovi instantaneu și pe cei care au de încasat sume importante din Rusia la acest moment (de aici și opoziția la scoaterea Rusiei din SWIFT a unor țări) și care se va întoarce, mai degrabă, împotriva lumii civilizate.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Cristian Paun
Cristian Paun
Cristian Păun este profesor universitar la Academia de Studii Economice din București, în cadrul Facultății de Relații Economice Internaționale, titularul disciplinei de Tehnica plăților și finanțării internaționale. Este directorul executiv al Centrului de Cercetare în Relații Economice Internaționale din cadrul ASE București din anul 2011. Este membru al Institutului Murray Rothbard din România din cadrul Universității Romano-Americană și colaborează pe diferite proiecte cu Institutul Mises din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Omul rețelelor

Începe o nouă etapă în istoria și mai ales...

Turul 2 care n-a fost

„Anul Nou care n-a fost” („The New Year That...

Suspendarea lui Iohannis, un joc împotriva României?

Rămânând la Cotroceni, Iohannis strânge ura și nemulțumirile oamenilor,...

O strategie îndoielnică

Ce vedem acum este o clasă politică amorțită, parcă...