Cât de mari au fost neregulile din secțiile de votare

Data:

spot_img

Cât de mari au fost neregulile din secțiile de votare, la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie. Mai mulți candidați, în special cei care au concurat pentru o funcție la primărie, partidul REPER și candidați independenți au demonstrat că au fost probleme majore cu procesele verbale prin care s-au numărat voturile.

Primarii USR din București, de la Sectorul 1 și Sectorul 2, acuză faptul că au identificat mai multe nereguli în cadrul procesului de votare și au anunțat că depun plângeri penale.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, a anunțat că Biroul Electoral Municipal a decis că voturile de la secția 352 trebuie să fie renumerate.

Clotilde Armand a solicitat reevaluarea voturilor în peste 30 de secții pe baza suspiciunii de fraudă pentru mai bine de 2.000 de voturi.

Citește și: Primarii USR din București reclamă penal că le-au fost furate voturi

Elena Calistru: Nu putem vorbi de fraudă masivă

PRESShub a discutat cu Elena Calistru, președintele ONG-ului Funcky Citizens, despre modul de organizare al alegerilor, dar și dacă trebuie sau nu renumărate voturile. Organizația care își bazează activitățile pe buna guvernare, dar și pe alte domenii conexe, a avut observatori în mai multe secții de votare, acoperind peste 1000 dintre acestea.

Elena Calistru a declarat că nu se poate vorbi despre fraudă masivă în cazul acestor alegeri, însă crede că au existat mari probleme în ceea ce privește sistemul de numărare a voturilor.

„Din punctul nostru de vedere, nu putem vorbi despre fraudă masivă și trebuie să începem cu acest lucru. Cred însă că există niște disfuncții majore în ceea ce privește procesul de numărare”.

Elena Calistru consideră că unul dintre motivele pentru care au apărut mai multe probleme vine din comasarea alegerilor.

„Disfuncțiile au apărut din mai multe motive. În primul și în primul rând, decizia profund greșită de a comasa alegerile. Oricum erau patru buletine de vot pentru alegerile locale și asta a dus la o complexitate și mai mare, cu două scrutine, cu circumscripții diferite, reguli diferite, subiecte diferite”.

Citește și: Unde sunt voturile REPER. Partidul acuză fraude în procesele verbale de la secțiile de vot

Neregulile din secțiile de votare, cauzate de modificările procedurale

Un alt motiv identificat de aceasta pentru neregulile de la votul din 9 iunie este modificarea anumitor proceduri, ceea ce a stârnit reacții negative.

„Al doilea motiv are legătură cu faptul că parte din proceduri au fost modificate față de scrutinele precedente. Noi am pățit în unele secții de votare chiar să se urle la noi și la observatorii noștri. Membri din biroul secțiilor de votare spuneau că nu ne explicați voi cum cum să numărăm voturile când noi facem asta de 20-30 de ani. Deci vorbim și despre despre genul acesta de reacții care vin ca urmare a schimbării procedurilor”.

Președinta Funcky Citizens a mai declarat pentru PRESShub că era aproape firesc să se strecoare anumite erori umane, având în vedere că, în medie, la o singură secție de vot din București, au fost înregistrate câte 3000 de buletine.

„Apoi, eu nu cred că cineva a calculat cu adevărat de cât timp este nevoie, în condițiile în care oamenii ăia sunt trezi de peste 24h, pentru a număra și a face toate procedurile ca la carte.

Eu am făcut, de curiozitate, ieri, acest exercițiu. În București au fost, în medie pe secție, 561 de voturi. Au fost unele și cu mult mai multe voturi.

La 561 de persoane prezente, cu cinci buletine de vot fiecare, sunt undeva la aproape 3000 de buletine de vot de numărat.

Dacă pe fiecare buletin de vot l-ar număra așa cum zice la carte, adică luat buletinul, strigat câștigătorul după el, arătat la camera de filmat de la tabletă, numai chestia asta în sine, presupunând că totul merge perfect și ia numai 5 secunde pentru fiecare buletin de vot, tot durează 4 ore. Deci în toată povestea asta, din punctul meu de vedere, era imposibil să nu apară erori”.

Citește și: Primarii USR din București reclamă penal că le-au fost furate voturi

Voturile trebuie renumărate

Tocmai din acest motiv, Elena Calistru consideră că se impune renumărarea voturilor din secțiile în care există anumite suspiciuni.

„De asemenea, eu nu contest faptul că e foarte probabil ca în unele locuri, să se fi ciupit niște măsurători. Tocmai de asta eu cred că este mai important de cât oricând să se renumere voturile, oriunde există o suspiciune și rezonabilă”. 

Aceasta a mai spus pentru PRESShub că nu vede un motiv pentru care voturile să nu fie renumărate în secțiile unde există suspiciuni, mai ales în contextul în care în România se așteaptă un nou tur de alegeri nu mai departe de luna septembrie.

„Iar eu nu înțeleg de ce cineva ar fi împotriva verificării, în condițiile în care motivul pentru care se păstrează buletinul de vot, motivul pentru care se înregistrează procesul de numărare, există fix de aceea.

Ca în cazul în care există dubii, să se poată verifica.

Eu cred că noi nu ne permitem ca țară, mai ales acum, să nu arătăm până la capăt că procesul de votare și mai ales de numărare a voturilor este unul corect, nu ne permitem. Avem din nou alegeri în septembrie în trei luni”.

Neregulile din secțiile de votare și încrederea în procesul de votare

Elena Calistru consideră că doar așa poate să fie restabilită încrederea candidaților în întregul proces de votare.

„Eu personal aș zice că cea ce e de făcut în acest moment este să se renumere acolo unde există suspiciune rezonabilă sau unde există câteodată chiar și scandal public, pentru că ideea unui astfel de proces ar fi inclusiv să restabilești încrederea tuturor competitorilor politici în procesul de votare și de numărare”.

Președinta ONG-ului Funcky Citizens vede ca soluție pentru evitarea problemele legate de diferențele mici de voturi între candidați, organizarea unui tur doi.

„Alegerile locale le avem într-un singur tur, iar asta face ca primăriile, inclusiv cele mari, să se câștige la diferențe foarte, foarte mici de voturi. Dacă am fi avut două tururi, în mod evident tot ar fi putut exista diferențe foarte mici, însă este mult mai puțin probabil.

În momentul în care primării mari, în care ajungi să decizi după aceea de milioane și sute de milioane de euro, ajung să fie câștigate la diferențe foarte mici de voturi și mai e și dubii cu privire la corectitudinea numărării voturilor, încep să ai o problemă”.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Bianca Iosef
Bianca Iosef
Bianca Iosef a terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București în anul 2022. A început să lucreze ca jurnalist încă din timpul facultății și este interesată să evolueze cât mai mult în acest domeniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

2 cetățeni de 120 de ani au votat la alegerile prezidențiale. Pe bune

Conform datelor de pe prezență.roaep.ro de la ora 15:00...

Alegeri prezidențiale 2024. Peste 6.400.000 de români au votat în primul tur

Peste 6.400.000 de români au votat în primul tur...