Cât de mult ar putea crește prețul petrolului. Riscul geopolitic este în creștere. Dar la fel este și oferta de petrol, scrie The Economist.
“Consumatorii, șoferii și politicienii din întreaga lume se uită cu îngrijorare la prețul petrolului. Conflictul dintre Israel și Hamas, care a început în urmă cu un an, se extinde. Dacă izbucnește un război total între Israel și Iran, amenințarea pentru Orientul Mijlociu, o regiune care produce o treime din țițeiul mondial, este la fel de evidentă pe cât este de înspăimântătoare. Puține mărfuri influențează economia globală așa cum o face petrolul. Iar așa cum știu bine candidații la președinția Americii, puține au același potențial de a influența un scrutin. Ultimii doi ani de inflație au arătat cât de mult detestă alegătorii șocul prețurilor.
Prețul petrolului a crescut cu 10% într-o săptămână, în timp ce Israelul a atacat Hezbollah, o miliție libaneză susținută de Iran, iar Iranul a ripostat cu aproximativ 200 de rachete lansate direct asupra Israelului. Pe 7 octombrie, prețul a ajuns la 81 de dolari pe baril, înainte de a scădea. În urmă cu doi ani și jumătate, invazia Rusiei în Ucraina a dus la creșterea prețurilor petrolului peste 120 de dolari, pe măsură ce Occidentul a impus sancțiuni Rusiei și temerile legate de întreruperile aprovizionării de la al doilea cel mai mare exportator mondial s-au intensificat”, notează publicația.
Continuarea, în Universul.net
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(FOTO: Vilius Kukanauskas / Pixabay.com)