Cât de mulțumită pleacă România de la summit-ul NATO | Analiză Deutsche Welle

Data:

spot_img

Marea Neagră este menționată de trei ori în Declarația Finală a summit-ului NATO de la Washington, semn al îngrijorării aliaților față de evoluțiile din regiune. O analiză semnată de Sabina Fati.

Aflată la periferia estică a spațiului euro-atlantic, cu o graniță de 650 de kilometri cu Ucraina, România este alături de statele baltice și Polonia, expusă avansului Moscovei spre Vest. Urgența apărării zonei tampon dintre Rusia și NATO, zonă formată din Ucraina și Republica Moldova, se regăsește în cele 38 de puncte ale Declarației finale a summit-ului NATO, care se încheie astăzi în capitala americană. Astfel, Rusia e menționată de 40 de ori în document, iar chestiunea ucraineană de 64.

România a primit asigurări suplimentare pentru frontiera sa maritimă subliniate de Punctul 31 al Declarației Finale NATO: „Reafirmăm sprijinul nostru continuu pentru eforturile regionale ale aliaţilor care vizează menţinerea securităţii, siguranţei, stabilităţii şi libertăţii de navigaţie în regiunea Mării Negre, inclusiv, după caz, prin Convenţia de la Montreux din 1936”. Textul mai promite continuarea monitorizărilor și evaluărilor permanente în regiune, ținerea sub lupă a amenințărilor și „sprijină aspirațiile euroatlantice” ale Ucrainei și Georgiei.

Citește și: Clotilde Armand cere verificarea averilor judecătoarei Lia Savonea și a fratelui șefului ANI

Republica Moldova este lăudată pentru drumul ei democratic și NATO îi cere Rusiei „să îşi retragă toate forţele din Republica Moldova şi Georgia, staţionate acolo fără acordul acestora”. Aceste mențiuni făcute de NATO la finele summit-ului de la Washington răspund amenințărilor Moscovei, după ce Rusia a cerut de mai multe ori în ultimele luni respectarea „suveranității Republicii Moldovenești Nistrene”, iar liderul de la Tiraspol, Leonid Manakov a pretins, ultima dată săptămâna trecută, creșterea numărului militarilor din așa numitele trupe de menținere a păcii insistând că „pacificatorii reprezintă principalul factor de securitate pe Nistru” și că „atâta timp cât continuă misiunea rusă de menținere a păcii, Moldova nu va face planuri militare sau pregătiri împotriva Transnistriei”. Numărul militarilor ruși a scăzut în ultimii 25 de ani de la 9000 la 1500.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Premierul Marcel Ciolacu anunță modificarea OUG 84 privind suspendarea permisului

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: NATO / Facebook)

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Camelia Ciripan a obținut bronzul la Jocurile Paralimpice de la Paris

Camelia Ciripan a obținut bronzul la Jocurile Paralimpice de...

Un milion de euro din bani publici pentru o statuie a lui Mihai Viteazul, la Zalău

Un milion de euro din bani publici pentru o...

A 9-a ediție Karpatia Horse Show, pe Domeniul Cantacuzino. Programul evenimentului

Karpatia Horse Show este un eveniment hipic internațional care...

Violeta Alexandru: „PNL și PSD se critică de fațadă, joacă teatru” | Interviu Aktual24

Violeta Alexandru, proaspăt membru al USR, spune că un...