Cât de periculoase sunt ploşniţele care au creat isterie în mai multe zone din țară. Cel spune un titrat entomolog

Data:

spot_img

De câteva săptămâni, tot mai mulţi ieşeni au sesizat prezenţa ploşniţelor atât în apartamente, cât şi în aer liber. Majoritatea s-au ales cu ele când şi-au întins rufele la uscat: insectele, cu un miros înţepător, s-au cuibărit în hainele curate. După ce au postat imagini pe Internet, s-au întrebat dacă riscă sau nu să-şi umple casele de gângănii urât mirositoare, respectiv dacă există sau nu o invazie a acestora în Iaşi. Mai mult, unii dintre ei, speriaţi fiind, le-au asociat chiar şi cu ploşniţele de pat, care au invadat deja majoritatea ţărilor europene. Mihai Tălmaciu, entomolog în cadrul Universităţii de Ştiinţele Vieţii (USV), oferă ieşenilor răspunsuri ca specialist, prin intermediul ZDI.

Ploşniţele de sezon au apărut anul acesta încă de acum 2-3 luni în mai toate cartierele ieşene, putând fi văzute în special pe copaci. Dacă ajung în case, sfatul cunoscătorilor este de a nu le omorî prin strivire, pentru că lasă un miros foarte urât, ci indicat ar fi să fie culese, fiind inofensive.

Concret, aceste ploşniţe nu înţeapă, şi ar trebui să dispară odată cu venirea frigului. Singurele ploşniţe care pot ajunge în viitorul apropiat şi la noi, şi care ar reprezenta un pericol real, sunt, într-adevăr, cele de pat. Acestea sunt însă mult mai rare, şi, cel puţin la noi, adesea ţin de igiena precară.

Ploşniţele, subiect de dezbatere

Motivul pentru care insectele sunt prezente acum în număr mai mare are legătură cu iernatul.

„Ploşniţele astea nu sunt un pericol. Sunt foarte multe specii, toamna este lungă, ele trebuiau să fie la iernat, doar că mai stau pe aici. Acesta este motivul pentru care sunt mai multe perioada asta. Chiar mi-a mai spus cineva că au apărut deja şi sunt destul de multe, însă sunt inofensive. La fel ca buburuzele. Şi ele sunt mai multe anul ăsta”, a declarat profesorul entomolog Mihai Tălmaciu.

Citește și: „Tăiem emisiile, nu și aripile”. 70% din combustibilii pentru avioane de pe aeroporturile din UE vor trebui să fie ecologici până în 2050

„Am avut acum ceva timp un caz”

Singurele ploşniţe care sunt toxice pentru oameni sunt, într-adevăr, ploşniţele de pat. Aceste insecte, diferite de celelalte prezente acum în România, dar foarte prezente în unele ţări occidentale, unde au provocat inclusiv interpelări în Parlament, precum Franţa, ar putea ajunge teoretic şi în România. Pentru a infesta o casă, ploşniţele acestea sunt de obicei transportate, aduse de undeva. Nu rămân pe gazda umană după ce se hrănesc cu sângele acesteia (cum fac paduchii), dar se pot ascunde în articole vestimentare sau în bagaje, pungi, sacoşe şi genţi pentru a ajunge într-o altă locaţie.

Arucolul integral, în Ziarul de Iași!

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Ziarul de Iași
Ziarul de Iașihttps://www.ziaruldeiasi.ro
Jurnalişti formaţi la şcoala sa de presă se află în poziţii de conducere în redactiile ziarelor, televiziunilor şi posturilor de radio din întreaga ţară. Ziarul are un tiraj mediu zilnic 4.133 exemplare, din care 2.410 exemplare reprezinta abonamente, este tipărit în format broadsheet, având 16-20 de pagini. Apare de luni pînă sîmbătă si are un caracter generalist. Cotidianul Ziarul de Iaşi se distribuie în judeţul Iaşi, atît în mediul urban cît şi în cel rural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Conferința Zinergy: De la „sărăcia energetică” la energia geotermală

Mai mulți specialiști în energie au discutat, miercuri, în...

Ce medicamente conțin substanțe cu efecte psihoactive ce pot afecta conducătorii auto

Specialiști ai Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentelor...