Cât de pregătiți suntem în cazul unei invazii rusești | Monitorul de Botoșani

Data:

spot_img

Cât de pregătiți suntem în cazul unei invazii rusești? Un incident minor, care a avut loc în februarie, în satul Mănăstireni, comuna Unțeni, a scos la iveală mai multe vulnerabilități ale sistemului de național de apărare.

Incidentul a subliniat incapacitatea structurilor militare de a reacționa prompt și de a proteja teritoriul național, ceea ce ridică întrebări serioase cu privire la securitatea aeriană și terestră a României.

Citește și: Cum a fost schimbată judecătoarea din dosarul „2 Mai”

Conform relatărilor „Monitorului de Botoșani”, aparatul de zbor a fost observat de un localnic, care a sesizat autoritățile. Abia după această sesizare, Ministerul Afacerilor Interne a cerut sprijinul Ministerului Apărării Naționale (MapN) pentru investigarea incidentului.

Incidentul minor arată vulnerabilitatea infrastructurii de apărare

Ministerul a confirmat prăbușirea și a specificat că era vorba de un aparat de zbor fără pilot, de mici dimensiuni, provenit cel mai probabil din Ucraina.

Specialiștii MapN și ai altor instituții din Sistemul Național de Apărare au investigat aparatul, concluzionând că acesta era de proveniență civilă și nu avea echipamente militare la bord.

Deși nu a fost un incident militar, cazurile de acest tip demonstrează vulnerabilitatea infrastructurii de apărare, mai ales în contextul conflictului armat din Ucraina.

Situația este agravată de lipsa unei prezențe militare semnificative în județul Botoșani. Oficial, numărul militarilor dislocați în zonă este un secret de serviciu, însă estimările sugerează că nu depășesc 1.000 de militari profesioniști.

Cea mai mare structură este Batalionul 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” din cadrul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” Iași.

Citește și: Ce efecte negative poate avea creșterea PIB-ului. Unde este minciuna

La evenimentele oficiale, nu participă mai mult de 5 plutoane de militari, ceea ce indică un număr redus de personal activ.

Mai multe unități au fost desființate

În trecut, județul Botoșani găzduia mai multe unități militare importante. De exemplu, Brigada 33 Mecanizată, transformată ulterior în Centrul 33 Instrucţie şi Depozitare, a redus drastic numărul militarilor.

Alte unități, precum UM 01581 din Dorohoi, au fost desființate, iar terenurile au fost reutilizate pentru construcția de supermarketuri.

Compania 207 Radiolocație din Ionășeni-Trușești, cu un personal redus sub 100 de militari, marchează o altă reducere semnificativă a capacității militare.

Continuarea în Monitorul de Botoșani

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(sursa foto: monitorulbt.ro)

spot_imgspot_img
Monitorul de Botoșani
Monitorul de Botoșanihttp://www.monitorulbt.ro
Singurul ziar tipărit din județul Botoșani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

De ce vrea CSM să-l suspende din magistratură pe fostul șef al Parchetului Salonta | Bihoreanul

Fostul prim-procuror al Parchetului Salonta, Ioan Bene, a fost...

Oradea, „Orașul faptelor bune” | Bihoreanul

Oradea, „Orașul faptelor bune”. Municipiul va găzdui campania „Orașul...

Poșta Română va închide treptat toate oficiile deținute | Banatul Azi

Poșta Română anunță că va închide treptat toate oficiile...