Cât de puternic este Hezbollah după atacurile israeliene? | Deutsche Welle

Data:

spot_img

Gruparea Hezbollah pare să fi ieșit slăbită de atacurile intense lansate recent de Israel. În Liban, criticile împotriva Hezbollah se intensifică, dar crește și solidaritatea față de organizație.

Este o „situație de război”: Așa a descris, luni (23 septembrie 2024), reprezentantul UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, atmosfera din zona de graniță israeliano-libaneză.

Valuri de lovituri aeriene dure ale Israelului au vizat în primul rând ținte din sudul Libanului și din Valea Bekaa, considerate fortărețe ale Hezbollah. Afectate au fost însă și alte zone ale țării. Armata israeliană (IDF) a scris pe serviciul de microblogging X că a atacat 300 de ținte Hezbollah.

Potrivit Ministerului libanez al Sănătății, aproximativ 500 de persoane ar fi căzut victime ale atacurilor, inclusiv aproximativ 60 de femei și 40 de copii. Numărul răniților este de aproximativ 1600. Zeci de mii de oameni, rezidenți în sudul Libanului, au fost obligați să fugă de acasă și să caute protecție în capitala Beirut. Armata israeliană le-a cerut anterior să părăsească zona din motive de securitate.

Citește și: Israelul atacă Hezbollah – peste 180 de morți și 300 de lovituri în Liban

Gruparea Hezbollah continuă, la rândul ei, să bombardeze teritoriul Israelului

La rândul ei, gherila Hezbollah continuă să bombardeze teritoriul israelian. În weekend a vizat și orașe mai îndepărtate de graniță, precum Nazaret și Haifa. Apărarea aeriană israeliană a reușit să intercepteze majoritatea rachetelor.

Se pare că loviturile Israelului au afectat puternic Hezbollahul din punct de vedere militar. Organizația este ”slăbită semnificativ”, relatează postul de știri CNN citând oficiali americani. Jurnalistul Ronnie Chatah, realizatorul podcastului The Beirut Banyan, face, din capitala libaneză, o estimare similară. Este foarte posibil ca întregul efort de reînarmare a Hezbollah din ultimii ani să fi fost în mare măsură anulat de această ofensivă a IDF. ”Situația se aplică serviciului secret și informațiilor militare ale Hezbollah, precum și capacităților militare, ca să nu mai vorbim de sistemul de comunicații care rulează prin rețeaua de pagere”, a comentat Chatah pentru DW.

O evaluare exactă a pierderilor suferite de Hezbollah e greu de realizat, în acest moment, recunoaște și ziarul israelian Jerusalem Post. În ediția sa de luni, publicația constată însă că Hezbollah ar dori să riposteze, dar nu are cum, ”deoarece, se pare, capacitatea de lansare a rachetelor a fost suprimată de IDF”. Gherila islamistă ”are încă un arsenal mare de rachete”, dar ”fie și-a pierdut o parte din lansatoare, fie nu le poate coordona din cauza pierderilor, fie nu și-a arătat încă întreaga capacitate”.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: CJSU Constanța adoptă măsuri de urgență pentru localitățile de pe malul Dunării, amenințate de creșterea cotelor apelor

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: Deutsche Welle / Hussein Malla/ dpa/ AP / picture alliance)

spot_imgspot_img
Deutsche Welle
Deutsche Wellehttps://www.dw.com/ro
Deutsche Welle este un post de radio internațional din Germania. A început să emită regulat din anul 1953. Este membru ARD. Primul program în limba română a fost difuzat de postul de radio german la 19 august 1963. Și-a încetat activitatea pe 1 ianuarie 2012. Momentan, există un site în limba română.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Zelenski, declarații optimiste în SUA: Războiul s-ar putea termina anul viitor | Deutsche Welle

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se manifestă neobișnuit de optimist...

Schimbări climatice. Ecocidul ar putea deveni infracţiune internaţională

Vanuatu, Fiji și Samoa propun recunoașterea ecocidului ca infracțiune...

Turcia a devenit cel mai mare furnizor mondial de drone militare și civile | Aktual24

Turcia, pe primul loc în lume la exportul de...

Israelul atacă Hezbollah – peste 180 de morți și 300 de lovituri în Liban

Atacurile aeriene israeliene au ucis peste 180 de persoane...