Cât de simplu se propagă o informație falsă, cu sprijinul Guvernului

Data:

spot_img

Ministerul Mediului a publicat la finalul lui noiembrie „Strategia pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră – România neutră în 2050”.

Acolo apare un scenariu de reducere a poluării, conform căruia românii ar fi recomandat să circule cu autoturismul în medie 6.500 de kilometri pe an, iar în autoturism să se afle măcar doi oameni la o călătorie.

Ministrul Mediului nu explică strategia, nu au loc dezbateri publice, nu se organizează ieșiri publice de explicare și liniștire a populației. Pur și simplu a fost aruncat în piață un document important, fără nici un avertisment care să ajungă la toată lumea, nu doar la specialiști.

Citește și: Profesor la 70 de ani – o formă de injustiție socială

În schimb, presa anti-UE și presa leneșă răstălmăcește datele și iată cât de simplu se propagă o informație falsă:

– „în medie” se transformă în „maxim 6.500 de kilometri”,

– un scenariu probabil/o recomandare devine o interdicție.

În plus, mulți uită să menționeze că e vorba de anul 2050.

Prin urmare, crează știrea falsă că „românii nu vor mai avea voie să circule cu mașina decât 6.500 de km pe an” pentru că interzice UE, obsedată de reducerea poluării. Mai mult, unele televiziuni rău intenționate sugerează că autoritățile române au acceptat în genunchi această interdicție.

Informația falsă prinde viteză. Și alimentează noi furii anti UE.

Ministerul Mediului reacționează slab, aproape invizibil.

PRESShub a explicat care este adevărul într-un articol pe care l-am publicat vineri.

De fapt, nu se interzice nimic, este doar un scenariu de lucru, cel mai radical. Valabil din 2050, deci peste 27 de ani.

Citește și: Nu va fi interzis să circuli cu mașina mai mult de 6.500 de km pe an

Dar credeți că vom reuși să oprim bulgărelele deja pornit?

Dacă Ministerul Mediului ar fi anticipat că informația va fi folosită la propagandă – nu era greu, s-a mai întâmplat de multe ori, ar fi trebuit să iasă primii cu o explicație clară.

Acum, probabil, e prea târziu.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță
Răzvan Chiruță a fost redactor-șef al PRESShub (presshub.ro), din ianuarie 2022 până în iunie 2024. Anterior, a fost redactor-șef al revistei Newsweek România, din 2018 până în 2021, și cotidianului România liberă, între 2015 și 2017. Este absolvent de Jurnalism, în cadrul Universității „Al.I.Cuza” din Iași, și a urmat un master în Managementul instituțiilor mass-media (fără disertație) la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Și-a început cariera la Opinia studențească, cunoscuta școală de presă din Iași. A lucrat în presa locală, apoi a devenit corespondent pentru Iași al cotidianului Evenimentul Zilei. Din 2004, a coordonat pentru șase luni secția de corespondenți a Evenimentului Zilei. A mai lucrat la săptămânalul Prezent și a colaborat cu revistele Dilema Veche și Suplimentul de Cultură. Este co-autor în volumele „Mass-media și democrația în România post-comunistă” (ed. a II-a), Ed. Institutul European, Iași, 2013, și „COVID - 19. Dimensiuni ale gestionarii pandemiei”, Editura Junimea, Iași, 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Sub zodia Imprevizibilului

Câștigător categoric al prezidențialelor americane, Trump a pus lumea...

RONALD ȘI DONALD

Un rol important în configurarea imaginii lui Donald Trump...

Președintele-tătuc și incultura politică | Deutsche Welle

Ce poate și ce nu poate să facă președintele...

Ping-pong cu Bolojan | Revista 22

Campania electorală capătă pe zi ce trece aspecte grotești,...