Odată ce al doilea val al pandemiei de coronavirus lovește tot mai puternic Europa, testarea rapidă, în masă, devine o opțiune ce merită luată în calcul. Se reușește astfel – cu o bună rată de succes – identificarea cazurilor de persoane infectate, izolarea contacților și, implicit, stoparea răspândirii virusului COVID-19. În România, pe acest subiect este însă o tăcere aproape deplină

Pe scurt:

➜ Slovacia este prima țară din lume care a folosit o testare în masă, folosind kituri pentru detecția de antigen. Au fost testate 3,6 milioane oameni în câteva zile, circa 1,06 la sută dintre aceștia fiind depistați pozitiv. Campania, asumată transparent de către stat, a costat circa 52 milioane de euro

 Testarea în masă e luată în calcul – chiar dacă la nivel mai mic – și în alte țări: în Anglia (unde 500.000 de persoane din Liverpool vor fi testate), Germania, Franța etc. Măsura a fost oricum folosită, cu succes, tot la nivel regional, în China și alte țări asiatice.

➜ În România, subiectul testării în masă cu teste rapide este fie ignorat, fie politizat. Între timp, pe piața liberă de aici, există multe oferte de testare individuală, dar la prețuri mari și foarte mari. Spre exemplu, unul din kiturile folosite în Slovacia a fost achiziționat acolo la un preț de 4 euro, în timp ce în România prețul său este de 69 lei+TVA (și acesta e oricum unul din cele mai mici prețuri de la noi).

Cum se testează o țară

În Slovacia tocmai a avut loc o interesantă premieră mondială: a fost lansat un program de depistare a coronavirusului, la nivelul întregii  populaţii adulte, cu teste pentru detecția de antigen.

CifreleTotul a început cu o fază-pilot a proiectului, la nivelul a două regiuni, Orava și Bardejov, unde se înregistraseră multe cazuri de infectări. Acolo, timp de trei zile, începând cu 23 octombrie, au fost testați rapid circa 141 de mii de persoane, adică aproape 91 la sută dintre cei eligibili.

O săptămână mai târziu a început prima etapă națională a testării, care a durat două zile (31 octombrie – 1 noiembrie) și au fost recoltate probe de la 3.625.322 de slovaci cu vârste de peste 9 ani, ceea ce reprezintă circa 95 la sută din întreaga populație targetată.

Au fost depistate pozitiv 38.359 de persoane, adică 1,06 la sută din numărul total. Restul populației urmează să fie testată la sfârșitul acestei săptămâni. Circa 45.000 de medici, personal sanitar, soldați, pompieri și polițiști, plus personal administrativ, au fost implicați în această campanie, care s-a desfășurat în aproape 5.000 de centre de testare din întreaga țară.

Participarea la test este gratuită şi voluntară, dar persoanele care nu au participat la acest program de testare au ca alternative fie să prezinte un test PCR negativ efectuat la un centru privat, fie să se autoizoleze la domiciliu timp de o săptămână.

Cine nu are un certificat de test negativ riscă o amendă substanţială dacă este identificat și reținut de către poliţie. Și persoanele cu rezultat pozitiv trebuie să intre imediat în carantină timp de 10 zile.

Costuri: Pentru efectuarea acestor teste, Slovacia a cumpărat circa 13 milioane de kituri de testare, al căror preț mediu este de circa 4 euro / kit. Așadar, prețul ar fi fost de circa 52 milioane euro. Cum achiziția s-a făcut însă în cantități mari, este foarte probabil să se obținut în final un preț ceva mai mic.

De achiziție s-a ocupat compania Rezervelor de Stat (Správa štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky) , toate contractele de achiziție fiind făcute publice (de exemplu, puteți vedea aici detalii despre cea mai importantă achiziție, de peste 10 milioane euro).

partajează acest articol:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.