Cât durează restaurarea unui monument istoric? Lucrările de restaurare a Mormântului Hypogeu au ajuns la 75%, la mai bine de cinci ani de la începerea proiectului cu fonduri europene, a anunțat președintele Consiliului Județean pe rețelele de socializare.
“Suntem la doar cinci luni distanță de momentul în care acest obiectiv va străluci în toată splendoarea sa”, a dat asigurări Mihai Lupu, după ce, la începutului lunii decembrie, reprezentanții CJ Constanța precizau la solicitarea ISE că lucrările de restaurare a monumentului istoric au atins 50% și că noul termen de finalizare este finalul anului 2025.
Proiectul european de peste patru milioane de lei a așteptat aproape patru ani
În luna decembrie, lucrările din interiorul mormântului se concentrau pe protejarea picturii murale: “Pur și simplu o salvăm și o lăsăm în stadiul în care există deja”, a explicat Emilian Țivrea, restaurator de monumente istorice și membru al echipei care se ocupă de acest proces.
Proiectul european de peste patru milioane de lei a așteptat aproape patru ani de zile apariția unei firme dispuse să reabiliteze monumentul unic în România.
Monumentul nu a beneficiat de eforturile de conservare necesare
Descoperit în 1988, valoarea excepțională a mormântului care datează din secolul al IV-lea d.Hr. a fost rapid recunoscută de cercetători, în special datorită picturii murale și a elementelor sale decorative legate de paleocreștinism, care îmbină influențele creștinismului timpuriu cu cele păgâne.
În ciuda acestui fapt, monumentul nu a beneficiat de eforturile de conservare necesare și nu a devenit o parte a circuitului turistic al orașului, motiv pentru care a ajuns într-o stare avansată de degradare, situație care a fost în repetate rânduri semnalată în spațiul public.
În 2016, Info Sud-Est a publicat o serie de interviuri cu reprezentanți ai autorităților locale și mediului academic constănțean, precum și membri ai societății civile și mediului de afaceri care au vorbit despre situația în care au ajuns mai multe monumente emblematice ale Constanței, printre care și mormântul Hypogeu, în cadrul campaniei de presă “Recuperarea patrimoniului pierdut”.
Continuarea în Info Sud-Est!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Sursă foto: info-sud-est.ro)