Cât rău ne fac teoriile conspirației

Data:

spot_img

Suntem, zi de zi, ceas de ceas și în proporție de masă, cum ar fi spus cineva, bombardați cu știri. Până nu de mult, acest bombardament, la fel de violent ca proiectarea unui fascicul de particule asupra unor nuclee atomice, în vederea provocării unor reacții nucleare, venea doar din partea presei, fie ea mai bună sau mai rea, mai liberă sau mai aservită. De când cu Internetul și mai ales cu rețelele sociale, știrile vin de peste tot. Și, din nefericire, multe dintre ele sunt false. Ne este imposibil, iar uneori ne este lene, să le verificăm. Iar un capitol aparte îl reprezintă Teoriile Conspirației. Despre orice. Mai nou, despre coronavirus.

În fața acestui tsunami, există oameni și organizații care încearcă să-i țină piept, în primul rând trăgând semnalele de alarmă care se impun. S-au inițiat proiecte de „curățire” a spațiului virtual, se desfășoară campanii anti-fake news, se semnalează minciunile, se demontează mecanismele de manipulare și, lucrul cel mai greu din toate, se oferă publicului criteriile pe baza cărora să poată judeca în mod corect. Am întâlnit de curând un om pe care aceste lucruri îl frământă. Părintele Iosif Răzvan Bena, doctor în Fizică, absolvent al MIT (Massachusetts Institute of Technology) ca șef de promoție, cu media maximă posibilă, cu studii doctorale și postdoctorale la Santa Barbara, UCLA și Princeton, este din 2006 cercetător la Institut de Physique Théorique al CEA-Saclay, la sud de Paris, și, în același timp, slujește la Palaiseau într-o biserică românească amenajată, prin eforturile sale și ale enoriașilor, într-un spațiu dintr-o fostă clădire industrială.

În afara acestor două dimensiuni ale existenței sale – sau poate rezultând din ele! – Părintele Bena este preocupat de nocivitatea teoriilor conspirației și de felul în care suntem manipulați subliminal. L-am întrebat în primul rând care este, în Franța, atitudinea generală față de pandemie, care e moralul francezilor.

Sursa Foto: Tudor Călin Zarojanu

– E complicat… E o luptă foarte grea, o luptă de durată, și văd că oamenii sunt obosiți și le spun: Viața creștină este exact la fel! Nu e o chestie rapidă, cum spun protestanții, primești pe Iisus în inima ta și, gata, te-ai mântuit! Viața creștină e un efort ascetic. E muncă și e suferință și e greu. Pandemia este un efort pe care trebuie să-l facem, e foarte greu, dar avem curaj, avem nădejde și purtăm acest efort, aceasă cruce, cât o să lase Dumnezeu. Dumnezeu l-a pus cu un scop. Pandemia nu s-a întâmplat că au vrut chinezii – Dumnezeu a îngăduit-o, și a îngăduit-o cu un scop. Și atunci trebuie să profităm la maximum de ea! Să ne-ntrebăm de ce-a venit, ce putem câștiga din ea, ce virtuți ale sufletului nostru putem să cultivăm acum pe care să le folosim și mai încolo. Foarte mulți oameni au avut la început un spirit de răzvrătire: eu nu vreau să port mască, eu am citit pe Internet, eu știu mai bine ca mitropolitul! Spiritul ăsta de răzvrătire, de egoism duhovnicesc și de nepăsare de aproapele era acolo dinainte, mocnea, nu s-a inventat în pandemie, dar noi nu-l vedeam și ni se părea totul frumos, cu agape, cu hramuri, cu dansuri, cu colinde.

– Așadar, ar trebui să înțelegem mai bine rostul restricțiilor.

– E ca în post. Eu am o analogie: omul e ca un vas de apă care are bolovani pe fund. Bolovanii sunt pornirile spre păcat. Când ești sătul, nivelul apei e ridicat și ascunde bolovanii. Totul pare frumos și bine, dar bolovanii sunt acolo. Și cresc cu timpul. În post, scădem nivelul apei artificial și atunci se văd bolovanii. De aceea în post ești mai arțăgos, te cerți cu nevasta, te superi pe colegul de serviciu. Dar după ce vezi bolovanii te spovedești, adică îi scoți afară. Cam la fel și cu pandemia: ne-a scăzut nivelul de confort și acum se văd bolovanii, se vede răzvrătirea, se vede nepăsarea de aproapele, se vede cât de răspândită e teoria conspirației și cât de mult rău le face oamenilor.

– În ce fel?

– Eu mă străduiesc să demontez cât mai multe asemenea teorii. Unele sunt foarte ușor de contrazis. De pildă, asta cu „radiația” 5G care intră în tine și controlează cip-ul pe care ți l-au injectat prin vaccin… Soția mea face cercetări în domeniul nanotehnologiei, suntem amândoi fizicieni, se poate studia exact cât de adânc intră in piele undele 5G – este exact ca lumina soarelui. Cum n-ajunge lumina soarelui în organism, pentru că o absoarbe pielea, așa nu intră nici undele 5G. Sunt lucruri pe care le poți desființa cu un manual de clasa a XI-a… Sunt și lucruri mai subtile, dar ce-am observat este că sunt foarte multe manipulări emoționale de care nu ne dăm seama.

Într-o manieră aproximativă de a vedea lucrurile, putem spune că în creierul oamenilor sunt două niveluri, două straturi: cel rațional, neocortexul, și cel limbic, în care sunt instinctele de bază. Pe acestea nu le activăm în mod normal, dar când vedem un șarpe nu mai stăm să ne gândim că poate e de plastic, ne speriem, fugim! E o scurtcircuitare a raționalității, care ne ajută să supraviețuim în situații limită. Ori exact același mecanism este exploatat de  zvonuri, fake news, teoriile conspirației: Guvernul ascunde tratamentul minune care vindecă 100% dintre bolnavii de coronavirus, vrea să ne omoare, firma de vaccinuri vrea să ne otrăvească… Nu ne mai gândim cum de se vaccinează și liderii și miile de angajați ai firmei de vaccinuri și își vaccinează și familiile! Creierul rațional este blocat, iar creierul limbic este activat și încearcă să avertizeze cât mai mulți oameni de pericolul pe care îl percepe, trimițând știrea falsă tuturor prietenilor.

În exact același mod creierul limbic este exploatat și de reclamele TV! Vezi o femeie dezbrăcată. Când vede o femeie dezbrăcată, partea rațională a creierului se blochează și partea irațională zice „Vreau! Vreau! Vreau!” După care vine o poză cu o bucată de brânză, să zicem. Ce rămâne în creier? „Vreau!” și „brânză”. Și data viitoare când te duci la magazin cumperi brânza. Mulți exploatează creierul limbic și ca să întărâte pe oameni împotriva bisericii. Vedem într-o carte o imagine cu Ioana d’Arc arsă pe rug, creierul limbic zice „oribil, oribil, oribil” apoi pe aceeași pagină este o imagine cu un episcop. Ce rămâne în creier:   „oribil” și „biserică”, și apoi bietul om manipulat se revoltă împotriva bisericii.

Dumnezeu a pus în noi mecanismul instinctual, creierul limbic, ca să ne ferim de pericolele reale, de tigri şi de şerpi, dar reclamele, manipulările şi teoriile conspiraţiei îl folosesc într-un mod pervers. Sunt mulți care au discutat asta, de pildă părintele Sorin Mihalache a atras atenția de foarte multe ori și sunt studii de neuropsihologie care explică mecanismul. Creștinește vorbind, noi, ca Biserică, trebuie să ne păzim foarte atent de activarea acestui sistem limbic, acestei iraționalități, și preoții când îi spovedesc pe oameni e bine să-i învețe cum să se păzească. În Postul Mare eu le spun credincioșilor să oprească Facebook și alte rețelele de socializare, să închidă televizoarele, să le scoată din priză ori chiar să le taie cablul electric; dacă vor să vadă un film, să-l vadă pe Internet, fără reclame și fără știri. Sunt oameni care-și scot cablul TV și și-l trimit lor înșiși prin poștă, ca să facă măcar o pauză! Mecanismul pervers de a scurtcircuita creierul rațional și de intra pe cel limbic ne face foarte, foarte mult rău!


Acest articol a fost publicat pe PressHUB în cadrul proiectului
“COVID-19 FactsNotFake -The Emergency Newsroom. Infodemic Lie Detector”, un proiect Freedom House Romania, în parteneriat cu Trinitas TV, Radio Trinitas, Ziarul Lumina și Agenția de Știri Basilica, finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a Ambasadei Marii Britanii. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

spot_imgspot_img
Tudor Călin Zarojanu
Tudor Călin Zarojanu
Este absolvent al Facultății de Matematică, secția Informatică, Universitatea București, 1980, programator principal, jurnalist din 1992, în prezent redactor la Ziarul Lumina, redactor de carte, traducător de cărți din engleză și franceză, realizator din 2010 al rubricii TVR “De ce-aş citi?”. Ca jurnalist, a lucrat la Zig Zag (șef de secție), Revista X (redactor-șef adjunct), Flacăra (redactor-șef), Cotidianul (șef de secție), Mediafax (șef de secție), TVR (consilier PDG, editor coordonator), Biroul de presă al Patriarhiei (consilier patriarhal). A colaborat la Radio România şi la numeroase publicaţii. A fost membru al Juriului Premiilor Clublui Român de Presă 2011, secţiunea Jurnalism cultural, şi al Juriului de scenarii CNC (2014). A publicat 15 cărți: romane, proză scurtă, memorialistică. A fost director editorial la Corint și Paralela 45.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Românii și nostalgia comunismului. De ce îl consideră un trecut „mai sigur și mai bun”

Marea majoritate a populației recunoaște o serie de aspecte...

Sebastian Burduja: Încă 150 de milioane de euro investiți în sectorul energetic românesc

Sebastian Burduja anunță, într-o postare pe Facebook, investiții de...

Serbia renunță la armamentul rusesc, marcând o distanțare istorică de influența Kremlinului | Aktual24

Serbia renunță la armamentul rusesc, într-o mișcare care subliniază...

Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza, anunțat pentru duminică

Acordul de încetare a focului în Fâșia Gaza, anunțat...