După ce mai mulți ani, șefii de la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) au început să-și publice veniturile. Până acum ele erau secrete în baza unui contract „de confidențialitate” de care funcționarii s-au folosit pentru a-și ascunde veniturile din declarațiile de avere.
ANCOM, compania de suflet a ministrului Sorin Grindeanu și condusă în prezent de fostul deputat Valeriu Zgonea a fost până în acest an opacă în ceea ce privește veniturile celor 668 de angajați.
Începând cu 2024, șefii din ANCOM sunt obligați să-și treacă veniturile în declarațiile de avere.
Astfel, Valeriu Zgonea, în 9 luni a încasat 415.000 de lei. Soția lui, Laura Carmen, angajată a instituției a primit un salariu anual de 278.000 de lei. Veniturile pe anul fiscal 2022 al soției fostului șef al Camerei Deputaților a fost anonimizat.
Consilier mai bine plătit decât un director
Elena Cristina Ionescu, soția directorului adjunct al SRI Răzvan Ionescu a câștigat în anul fiscal 2022 213.000 de lei pentru funcția de consilier în cadrul ANCOM. Astfel, ea câștigă mai mult decât șeful celui mai important serviciu secret din România care a primit 2023.000 de lei în 2022.
Un an mai târziu, diferența de venit între cei doi a crescut. Doamna Ionescu, angajată a ANCOM din 2019, după ce înainte a lucrat pentru Loteria Română, câștiga 250.000 de lei față de soțul care a încasat „doar” 224.000 de lei în 2023. Elena Ionescu a ajuns la ANCOM pe când instituția era condusă de Sorin Grindeanu.
Alte salarii în ANCOM: Un director a primit anul trecut 321.000 de lei net, adică 26.500 de lei net/lună.
Un șef de serviciu are 200.000 de lei pe an, un inspector 135.000 de lei pe an, iar un auditor public intern 185.000 de lei.
Instituţia care reglementează sectorul comunicaţiilor din România are ca sursă de finanțare venituri proprii, care provin din tariful de monitorizare şi control în domeniul comunicaţiilor electronice şi al serviciilor poştale și diverse taxe de utilizare a semnalului radio.
În ultimii ani, ANCOM a fost privită ca fiind locul de muncă ideal. Fără responsabilități, cu un statut incert în ceea ce privește fișa postului și cu salarii enorme.
De exemplu, doar departamentul Comunicare al instituției nominalizează nouă responsabili cu oferirea informațiilor de interes public.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
Se pricepe „Mihai Viteazu” la informatică? Ce caută acolo?