Autori: Marga Bulugean, Ruxandra Hurezean, Brîndușa Armanca
În România se promite o amplă campanie de vaccinare, care ar trebui să asocieze autorități, instituții, personalități, specialiști, vedete. Potrivit Barometrului realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, pe primul loc în încrederea cetățenilor români se situează Biserica – 71,4%, urmată de Armată și Academie. Așadar, sprijinul Bisericilor din România ar fi foarte util campaniei de vaccinare antiCOVID. Jurnaliștii PressHub au întrebat pe liderii religioși din trei dintre cele mai importante orașe ale țării dacă și cum au de gând să se implice. Răspunsurile lor sunt cu atât mai importante cu cât discursul anti-vaccinist pare a fi foarte convingător pentru mulți dintre enoriași.
CRAIOVA
”Ne-am rugat la Bunul Dumnezeu, ca oamenii de știință să realizeze un vaccin…”
Mesajele din zona Bisericii Ortodoxe Române către enoriași săi sunt puțin confuze. Partea bună este că niciun prelat nu se opune vaccinării. Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu Arhiepiscop al Craiovei, Mitropolit al Olteniei, a declarat într-un interviu pentru presshub.ro că știința își spune cuvântul. “Este adevărat că știința își spune cuvântul. Și noi ne-am rugat la Bunul Dumnezeu, ca oamenii de știință să primească luminare și să realizeze un vaccin, pentru ca oamenii să poată scăpa mai ușor de această pandemie. Evident că se vor realiza multe din aceste lucruri prin acest vaccin și noi ne rugăm acum să nu aibă reacții adverse, pentru că știm că orice vaccin are și o componentă pozitivă, dar și una negative. Evident, că după această vaccinare, lucrurile vor fi altfel, nu aș putea să spun că viața își va relua chiar cursul de dinainte, dar, dorim să fie o viață nouă, conștientă și oamenii se vor bucura în libertate, dar libertate în bine, nu în rău. Nădăjduiesc că viața oamenilor o să fie mai apropiată de Dumnezeu, de sursa de existență, iar dacă am trecut prin aceste greutăți, ar trebui să și învățăm ceva, că numai așa am putea să profităm de această nenorocire prin care am trecut. Să ne apropiem de Dumnezeu mai mult, să-l iubim pe Dumnezeu mai mult, să ne ferim de răutate, de invidie, de mândrie, și de alte, alte, păcate, care au afectat omenirea mai mult decât o pandemie ca cea de astăzi. Așadar, epidemia răului și a păcatului este mult mai grozavă decât pandemia cu care ne confruntăm astăzi. Sperăm, ca această pandemie morală să se diminueze cât mai mult. Vaccinul este spovedania, vaccinul este Sfânta Împărtășanie, vaccinul este credința. Acestea nu au reacții adverse. Cel care se vaccinează cu credință, cu Sfânta Spovedanie și cu Sfânta Împărtășanie, acela nu are reacții adverse, nu va avea niciodată de regretat ceva, ci dimpotrivă, întotdeauna va avea numai și numai binele…”
Mitropolia Olteniei s-a înfiinţată în anul 1939, iar din 2008 părintele Irineu Popa este Mitropolit al Olteniei. S-a născut la data de 16 noiembrie 1957, în localitatea Perişani, judeţul Vâlcea şi a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar de la Bucureşti, unde a făcut şi doctoratul.
Este un fin intelectual, pregătit la şcoala franceză, a studiat la Facultatea de Litere a Universităţii din Grenoble, continuându-şi aici şi studiile doctorale în specialitatea teologie dogmatică la Institutul Teologic Ortodox „Saint Serge” din Paris (1987-1990). Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Irineu Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolitul Olteniei a venit în 1991 la Facultatea de Teologie din Craiova, specializându-se în disciplina teologie dogmatică. Între anii 2002 şi 2005, IPS Părinte Irineu a urmat cursurile doctorale din cadrul Facultăţii de Drept „Nicolae Titulescu“ din Craiova şi a primit titlul de doctor în drept civil, cu calificativul „magna cum laude”. Din 22 noiembrie 2010, Părintele Mitropolit Irineu activează ca membru de onoare al Academiei Române.
Vaccinul israelian, preferat de comunitatea evreiască
Academicianul Corneliu Sabetay, președintele Comunității Evreiește din Craiova susține că ideea de vaccinare este sănătoasă și ea trebuie preluată de toți oamenii cu picioarele pe pământ, cu condiția ca, producătorii acestor vaccinuri să facă o propagandă cât se poate de transparentă, de corectă, tuturor celor care doresc să se vaccineze. “Trebuiesc prezentate și efectele negative, dacă ele există și în ce măsură sunt prezente, ca să poată fi excluse. Mai mult, să fie prezentate prompt toate evenimentele care s-au petrecut la populația vaccinată, să se facă o evaluare, astfel încât, noi să fim ferm convinși că este indicat să facem acest vaccin, cum îl facem, și pe cel antigripal, adică, fără rezerve și să reușim să scăpăm de acest virus ucigaș. Informația corectă și transparentă trebuie să ajungă și la aceea parte a populației cu o pregătire mai precară. Trebuie să recunoaștem că în țara noastră există și un mediu „prietenos” pentru acest virus, pentru că populația încă are o problemă cu igiena, cu spălatul pe mâini, cu toaletele, încă sunt școli, case, cu toaleta în fundul curții, fără apă curentă. Doar cu o igienă corespunzătoare ne putem feri de infecții și de existența unei șanse de a capacita acești viruși”, spune prof.univ.dr Corneliu Sabetay, care este și șeful Secției de Chirurgie Pediatrică, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.
Președintele Comunității Evreiește mai susține totodată, că le prezintă periodic evreilor din Craiova și nu numai, situația la zi a vaccinurilor contra Coronaviurusului și îi sfătuiește pe toți să se vaccineze. “În ceea ce priveşte vindecarea, semnalul care ne vine acum din mai multe zone care s-au ocupat cu realizarea unui vaccin, ne amintesc faptul că cel mai bine prezentat în lumea medicală este vaccinul Pfizer, o colaborare între specialiştii din SUA şi Germania. Acest vaccin ar avea o eficacitate de peste 95% şi state importante l-au şi inclus într-o urgenţă medicală pentru a vaccina populaţia. Se pare că acest vaccin este cel mai bine apreciat la momentul acesta. Cel care a contribuit la realizarea lui este un emigrant din anii 1970, stabilit în Germania, de origine turcă. Se ştie deja că în Germania trăieşte o comunitate mare de emigranţi turci. Mai sunt şi alte firme care se ocupă de realizarea unui vaccin cum ar fi Moderna, ruşii cu Sputnik 5, chinezii și nu în ultimul rând, israelienii”, a mai precizat Corneliu Sabetay, pentru presshub.ro.
Astăzi, Comunitatea Evreilor din Craiova este unitară din punct de vedere religios şi cultural. Prima mărturie despre existența evreilor în Craiova o constituie un document de la 1650, căruia i se adaugă o serie de acte ce consemnează, după anul 1700, tranzactii cu terenuri, cumparate de Comunitate de la Manastirea Horezu. Templul Coral, construit în 1832 (refăcut în 1887), există și astăzi. Cimitirul evreiesc din oraș are o vechime de cel puțin 200 de ani. Din pacate, un incendiu, la finele secolului al XIX-lea, a distrus arhiva Comunității, iar la 1977, cutremurul a distrus Templul Sefard. O parte importantă a arhivei refăcute în secolul scurs între cele două dezastre se află acum la F.C.E.R. Înainte de 1940, erau circa 5000 de evrei în Craiova, apreciază puținii supraviețuitori ai acestei importante comunități.
În ceea ce privește apariția unui vaccin israelian, nu se dorește să se facă prea multă dezbatere, până la momentiul lansării pe piață, care se așteaptă a avea loc, în primul semestru din 2021, iar comunitatea evreiască îl așteaptă cu interes. “Măsurile luate de statul israelian au fost preluate și de alte state din Europa și ele și-au arătat eficacitatea. În Israel s-au interzis participările la manifestările religioase. Școlile au fost închise pe o perioadă lungă de timp. Chiar și acum la Nașterea Domnului Isus s-au transmis mesaje către evreii din afara Israelului să nu călătorească în Țara Sfântă în perioada acestor sărbători. Ambasadorul David Saranga ne-a spus nouă, comunității evreiești din Craiova, că în Israel se lucrează la un vaccin, au trecut câteva etape cu bine, încă se lucrează pe voluntari, fiind vorba de 30.000 de voluntari, dar până au certitudinea că nu există efecte negative asupra celor care se vaccinează nu vor să facă nimic public. Dar se vorbește de lansarea unui vaccin israelian împotriva Covid care va apărea în primul trimestru al anului viitor, iar în baza relației de prietenie România-Israel, românii vor beneficia de acest vaccin printer primii, alături de comunitatea evreiască”.
Prof.univ.dr Corneliu Sabetay este descendentul uneia dintre cele mai vechi familii evreiesti din oraş. Este de mai bine de opt ani, preşedintele Comunităţii Evreilor din Craiova. A acceptat la momentul respectiv această onoare ca pe o datorie faţă de stramoşii săi, faţă de tatăl său. A urmat Facultatea de Medicină Generală – Pediatrie din Timişoara, pe care a absolvit-o în 1967. A trecut prin toate treptele ierarhice ale unui medic – externat, internat, medic în mediul rural, secundariat la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti. Este şef de clinică la chirurgie-ortopedie pediatrică de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova. Dr. Corneliu Sabetay a urmat numeroase cursuri de specializare în ţară şi în străinătate (Franţa, Elveţia, Belgia, Statele Unite) şi are o bogată activitate publicistică de specialitate. A publicat peste 300 de lucrări ştiinţifice în ţară şi în străinătate A fost decorat, în 1988, cu Ordinul Meritul Sanitar, iar în decembrie 2004 – cu Ordinul Meritul Sanitar în grad de Comandor. Este membru al Societăţii de Chirurgie din Franţa. În 2013, după o carieră prodigioasă în domeniul medical, reputatul chirurg pediatru craiovean, prof. univ. dr. Corneliu Sabetay, a fost ales membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale din România – filiala Dolj.
Comunitatea musulmană îndemnată să se vaccineze
Medicul Khadra Mohamad Ghassan, care nu este doar un doctor foarte bun, ci și o voce în comunitatea musulmană din Craiova, precum și un lider al comunității siriene, fiind preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor Sirieni din România, susține că pandemia de Covid – 19 este cea mai mare provocare din ultimii 15 ani prin care a trecut omenirea și recomandă atât pacienților săi, cât și comunității musulmane să se vaccineze. Pune totodată punctul pe “i” și spune că este foarte importantă strategia de vaccinare și comunicare și recomandă politicienilor să-i lase pe medici să explice românilor. “Pentru orice medicament, cea mai bună probă este proba timpului, dar ținând cont de situația fără precedent creată de această pandemie care ne-a afectat atât de mult, în doar câteva luni, luând în calcul uriașa dezvoltare a cercetării în domeniu, a tehnologiei de care omenirea dispune, studiile anterioare și sprijinul financiar enorm oferit celor care au dezvoltat vaccinul, s-a ajuns la realizarea acestuia în timp record. Cred că este bine să ne vaccinăm, recomand pacienților vaccinarea, aceasta fiind sigură, atâta timp cât state extrem de dezvoltate au dat deja ok-ul acestui vaccin și au început procesul de vaccinare. Amintim aici Canada, Regatul Unit, SUA. Este extrem de important pentru România în acest moment ca strategia de vaccinare și comunicarea, adică, informarea să fie făcute de specialiști în domeniu, fără prea mare implicare a politicului, pentru a avea un număr cât mai mare de oameni vaccinați, după ce aceștia se conving că vaccinul este sigur”.
Khadra Mohamad Ghassan a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, fiind promoția 1989. Cunoaște foarte bine limba română și iubește România. S-a născut în Siria, la Damasc și păstrează legătura cu rudele de acolo și ele fiind îngrijorate de acest virus. Este medic primar internetist și face parte din grupul de informare/sprijin creat la nivelul Ambasadei Republicii Arabe Siriene la București pentru o informare corectă și de actualitate a cetățenilor sirieni din România pe tema pandemiei de Covid 19.
(A consemnat Marga Bulugean)
CLUJ-NAPOCA
Mitropolia Ortodoxă Cluj este una din cele zece mitropolii ale Bisericii Ortodoxe Române, cu sediul în municipiul Cluj-Napoca. A fost înființată pe 4 noiembrie 2005, iar primul Mitropolit al Clujului a fost Bartolomeu Anania. Sfântul Sinod i-a definit denumirea și teritorialitatea, ea cuprinzând 5 eparhii în 8 judeţe, fiind a patra Mitropolie din cadrul BOR. Catedrala mitropolitană este Catedrala Ortodoxă a Vadului, Feleaului și Clujului.
Mitropolitul actual, Înalt Prea Sfinția Sa Andrei Andreicuț a răspuns solicitării noastre precizând că va adopta mesajul comunicat de Patriarhia Română.
„Considerăm că aceea este poziția corectă a Bisericii noastre și o îmbrățișăm și noi. Nu ne opunem vaccinării, desigur, dar în privința unui îndemn, trebuie să mai studiez, să mai întreb specialiștii, nu am în acest moment o formulare definitivă. Dacă ne va întreba vreun credincios cum să procedeze, ne va lumina Dumnezeu pe loc. Însă, rețineți, noi considerăm că e bun comunicatul acela, îi îndemnăm pe preoți să-l citească.”
Reprezentanții Patriarhiei susțin, într-un comunicat remis recent presei, că „Patriarhia Română salută vestea bună a apariției vaccinului care ar putea diminua și stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunța în probleme de ordin strict medical. Cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit și despre care specialiștii în domeniu se pronunță ei înșiși în mod gradual sau diferit”, se arată în comunicat.
Potrivit reprezentanților Patriarhiei, vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat și acceptat pe baza unei informări clare și complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni.
„Poziția Patriarhiei Române, care prețuieste știința medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinarii, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimțământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor și a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate”, se mai precizează în comunicat.
Biserica Romano-Catolică
Conform ultimului recensământ intern Biserica Romano-Catolică numără aproximativ 1.026.429 de credincioși, dintre care 587.033 sunt maghiari, 345.557 români, 36.040 germani, 11.580 slovaci, iar restul de altă naționalitate. Biserica dispune de 646 parohii și de circa 1.000 biserici și capele în care slujesc circa 800 preoți. În zona de Nord-Vest și Centru unde se află Episcopia Oradea, sunt 510 mii de credincioși.
Iar Biserica Greco-Catolică, din Ardeal, ar avea conform ultimului recensământ. 125 de credincioși greco-catolici, din care 61,8% locuiesc în mediul urban, iar 38,2% în mediul rural. Marea majoritate a credincioșilor sunt români, dar există și 19.654 credincioși de limbă maghiară și 1.721 de limbă ucraineană.
Cele două biserici romano-catolică și greco-catolică din Ardeal nu stabiliseră ce vor recomanda în legătură cu vaccinarea populației, nici dacă vor face vreo recomandare. Purtătorii de cuvânt de la cele două confesiuni au invocat o viitoare consfătuire și o poziție comună, dar care nu avusese loc până când a apărut poziția Vaticanului comunicată de Catholic News Agency și pe care ne-au semnalat-o ca fiind recomandarea „de la cel mai înalt for” .
Vaticanul a transmis luni credincioşilor catolici că utilizarea vaccinurilor anti-CoViD-19 este acceptabilă din punct de vedere moral chiar şi atunci când aceste produse farmaceutice utilizează linii celulare provenite din ţesuturile prelevate de la fetuşi avortaţi, informează Reuters
O notă publicată de Congregaţia pentru Doctrina Credinţei de la Vatican afirmă că utilizarea unor astfel de vaccinuri este permisă atât timp cât nu există alternative.
Vaccinurile Pfizer şi Moderna au anumite legături cu linii celulare care îşi au originea în ţesuturi prelevate din fetuşi avortaţi în ultimul secol, potrivit Conferinţei americane a episcopilor catolici (USCCB), care a adresat o altă notă catolicilor americani săptămâna trecută.
Nota publicată luni de Vatican precizează că oferirea unei legitimităţi morale are legătură cu principiul bazat pe „diferitele grade de responsabilitate ale cooperării în combaterea răului”.
Acest lucru înseamnă că, întrucât pandemia de CoViD-19 este un pericol atât de mare, astfel de vaccinuri „pot fi folosite cu conştiinţa împăcată şi cu o anumită cunoaştere a faptului că ele nu constituie o cooperare formală cu avorturile din care derivă celulele folosite în producţia vaccinurilor”.
În absenţa unor vaccinuri sigure fabricate din alte surse, „este acceptabil din punct de vedere moral să primim vaccinuri anti-CoViD-19 care au folosit linii celulare ce provin de la fetuşi avortați în procesele de cercetare şi de producţie”, precizează textul publicat de Vatican.
Episcopii americani au mai spus că aceste vaccinuri folosesc linii celulare provenite din ţesuturi obţinute în urma a două avorturi care au avut loc în anii 1960 şi 1970 şi care au fost replicate de multe ori de atunci.
Nota Vaticanului afirmă însă că astfel de vaccinuri „nu constituie în sine o legitimizare, chiar şi indirectă, a practicării avorturilor”.
Vaticanul îndeamnă industria farmaceutică să dezvolte vaccinuri complet etice, pe care guvernele lumii şi organizaţiile internaţionale să le facă să devină accesibile în ţările sărace.
În aceeaşi notă, Vaticanul afirmă că deşi utilizarea vaccinurilor este voluntară, „binele comun ar putea să recomande vaccinarea, în special pentru a îi proteja pe cei mai slăbiţi şi mai expuşi dintre oameni”.
Eparhia Reformată din Ardeal (în maghiară Erdélyi Református Egyházkerület), cu sediul în Cluj-Napoca, str. I.C. Brătianu nr. 51 (fostă Király utca, în trad. „Ulița Regelui”), este una din cele două eparhii ale Bisericii Reformate din România. Episcopul reformat de Cluj este Kató Béla. Înființată la 1564 , eparhia are în prezent peste 500 de mii de credincioși.
În legătură cu vaccinarea populației împotriva virusului SARS-COV-2, episcopul Kató Béla ne-a răspuns în numele eparhiei sale că va susține această campanie: „Eparhia Reformată din Ardeal consideră că soluțiile științifice menite pentru protecția vieții și a sănătății sunt incluse în providența Dumnezeiască, în consecință recomandă vaccinarea.”
Ba mai mult, promite implicarea Bisericii Reformate în această campanie: „Eparhia Reformată din Ardeal folosind canalele proprii de comunicare va recomanda vaccinarea.
Metodologia se va stabili de către Consiliul Director în momentul în care vaccinarea va fi realizabilă.” Iar mesajul către enoșiașii reformați din Ardeal, promite episcopul, se va transmite „la momentul oportun”.
(A consemnat Ruxandra Hurezean)
TIMIȘOARA
La Timișoara și în județul Timiș, unde se intersectează nu mai puțin de 19 comuninăți confesionale, i-am întrebat pe șefii bisericilor principale și pe preoții unor confesiuni dacă se vor implica în campania de vaccinare și ce îi vor sfătui pe enoriași în această privință.
Iată câteva puncte de vedere:
IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului:„În mod cert nu vom duce o campanie antivaccin, ci vom lăsa la latitudinea fiecărei persoane să aprecieze calitatea vaccinului, fiindcă vor fi mai multe feluri, unele cu eficiență de 70%, altele cu 90%. Fiecare va alege, în măsura în care va cunoaște factorii de calitate ai vaccinului. Îi vom îndemna, așa cum merg la duhovnic, să meargă la medici, să se consulte cu cei mai buni specialiști înainte de a lua o decizie.
Din populația totală a județului Timiș, de aprox.683.000 de locuitori, 74.2% sunt ortodocși, adică peste 500.000 conform recensământului din 2011 consemnat de Anuarul Statistic al INS Timiș. Lăcașul emblematic al confesiunii este Catedrala Mitropolitană din Timișoara, construcție terminată în 1941 și inaugurată în 1946, în prezența Regelui Mihai.
Iohann Dirschl, vicar general al Episcopiei Romano-Catolice: „Din punctul nostru de vedere vaccinul este un lucru benefic. S-a ajuns prin multe încercări la aceste vaccinuri sigure, din moment ce și autoritățile noastre de stat le-au acceptat, le-au agreat și le-au cumpărat pentru oameni. Este bine ca lumea să se lase vaccinată, să putem scăpa o dată de coronavirus, această pacoste care s-a abătut asupra noastră. Suntem deschiși să invităm, chiar în biserică, specialiști, medici, care să explice credincioșilor despre ce e vorba, ca aceștia să nu fie timorați și să facă acest pas cu discernământ”.
Conform INS, 55 000 de timișeni sunt catolici, 8% din populația județului. Episcopul de Timișoara este József Pál. Domul catolic, finalizat în stil baroc în 1774 și biserica Millenium, consacrată în 1901, sunt simbolice pentru confesiune. Liturghiile se țin în maghiară, germană și română.
Gazda István, pastor al Centrului Reformat Noul Mileniu:„Nu neg existența virusului și nu cred în conspirații, dar nu cred că e treaba noastră să ne implicăm în campania de vaccinare. Mai întâi, nu sunt sigur dacă eu mă voi vaccina, încă nu am destule informații. Dacă mă întreabă un credincios a bisericii mele, atunci, dacă e vârstnic, îl voi sfătui să se vaccineze pentru binelel lui, dar mai întâi să se intereseze despre efectele adverse”.
Biserica reformată din Iosefin este legată de începutul Revoluției din Timișoara, unde credincioșii s-au adunat încă din 14-15 decembrie 1989 să îl apere pe pastorul Tökés reținut de Securitate. Procentul de reformați în 2011 era în județul Timiș de 1,4%, adică peste 9000 de enoriași. Centrul Reformat din Timișoara, aflat în construcție pe malul Begăi și conceput de arhitectul maghiar Makovec Imre, se conturează ca una dintre cele mai importante edificii cu funcțiune culturală ale orașului. A fost inaugurat parțial anul trecut, la împlinirea a trei decenii de la Revoluție.
Marinko Markov, vicar al Episcopiei Ortodoxe Sârbe: „Noi vom îndemna credincioșii noștri să se vaccineze, mai ales că avem experiența nefastă a pierderii întâiului stătător al bisericii ortodoxe sîrbe, patriarhul Serbiei. Este necesar ca oamenii să se ferească de boală și, îndată ce se va putea, să ia vaccinul”.
Sașa Iașin, preot al Episcopiei Sârbe: Eu nu sunt factor de decizie, dar, ce este pentru sănătatea oamenilor, noi totdeauna am avut grijă. Eu îi voi sfătui să facă ce e mai bine, în conformitate cu indicațiile medicilor și cu legile în vigoare”.
Episcopia Ortodoxă Sârbă din Timișoara este una din cele mai frumoase edificii din Piața Unirii. Renovată recent, a fost edificată între 1744-1747. Cei aprox. 3000 de ortodocși sârbi din Timișoara au trei lăcașe de cult. În județ sunt 1% ortodocși sârbi, sub 7000, în special în sate cândva cu populație majoritar sârbească.
Luciana Friedmann, președinta Comunității Evreiești din Timișoara:„Cred că e foarte importantă vaccinarea. Comunitatea noastră are mulți membri în vârstă și încurajăm acest lucru, respectând faptul că e o opțiune personală, nu un act obligatoriu. Și în Israel au început vaccinările cu vaccinul de la Pfizer, nu există un vaccin israelian,vom vedea rezultatele de acolo. Eu, spre exemplu, aș vrea să mă vaccinez fiindcă sper să avem în curând o viață normală”.
Anuarul Statistic al Județului Timiș indică după recensământul din 2011 232 membri ai comunității evreiești, dar, după datele comunității, sunt actualmente 600. Cele trei sinagogi, dintre care doar una mai este temporar activă, sunt monumente arhitectonice eclectice, cu accente maure, gotice și neocalsice. Sinagoga din Cetate, monument arhitectonic, a fost cedată recent în administrarea municipalității pentru a fi restaurată în scop cultural, ca auditorium.
Nicolae Ovidiu Teodorescu, vicar foraneu greco-catolic:„Părerile sun împărțite despre vaccin. Aș mai lăsa să se adune date, să vedem ce se întâmplă. A implica biserica, este riscant, poți să dai peste cap comunitatea credicioșilor într-o controversă inutilă. Eu zic că voi rămâne într-o expectativă prudentă”.
Greco-catolicii din județ (1,2% din populația județului) și-au recăpătat în parte bisericile luate de comuniști, iar preoții clandestini au putut să oficieze după 1989. Biserica Misericordienilor din Timișoara, confiscată în 1948 și folosită ca depozit pentru muzeu, a fost construită în sec.al XVIII de ordinul care îi dă numele, împreună cu spitalul. La restituire, biserica a revenit comunității, însă spitalul a rămas în patrimoniul Direcției de Sănătate Timiș.
(A consemnat Brîndușa Armanca)
Acest articol a fost publicat pe PressHUB în cadrul proiectului
“COVID-19 FactsNotFake -The Emergency Newsroom. Infodemic Lie Detector”, un proiect Freedom House Romania, în parteneriat cu Trinitas TV, Radio Trinitas, Ziarul Lumina și Agenția de Știri Basilica, finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a Ambasadei Marii Britanii. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.