Cât trebuie să dai preotului la cununie. Părintele Calistrat: 10% din costurile nunții să-i revină în cont sau în plic

Data:

spot_img

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni din județul Iași, personaj controversat în spațiul ortodox românesc, a vorbit într-o emisiune la BZI Live despre cât ar trebui să dea mirii unui preot la cununie.

Părintele a povestit dialogul pe care l-a avut la o nuntă cu un naș de căsătorie în care i-a explicat acestuia ce înseamnă zeciuiala și că trebuie să dea la Biserică 10% din ce câștigă, lucru valabil și în cazul căsătoriei.

„Mă întreabă nașul: «La o cununie de asta cam cât se dă?» Zic: „Hai să luăm logic. Eu sunt greu de cap. Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala?

10% din ce câștigi trebuie să dai la biserică.

Da, ei, acuma, ascultă-mă: cât a costat rochia miresei? 2.000 – 3.000 euro da? Cât înseamnă? 150 de milioane. Cât o costat muzica? 100 de milioane. Cât a costat fotografia? 50 de milioane? Cât a costat coregrafia? 100 de milioane. Cât a costat tot aici? Ce aveți voi? Șampanii, mese, povești? Toată asta?

100 de milioane, da? Cât costă masa la restaurant? 2 – 300 de milioane, da? Deci vă ridicați undeva aproape la un miliard de investiții cu nunta. Cel puțin 20.000 euro i-ați tocat.

Înmulțește 10% și trece-mi-i în cont sau pune-i în plic”, a afirmat preotul Calistrat Chifan.

„Părinte, mata te auzi ce vorbești?”

Preotul Calistrat Chifan a explicat și cum i-a răspuns unui enoriaș care s-a mirat:

Păi eu nu înțeleg un lucru: L-ați luat pe Dumnezeu de prost? El e ultimul fraier la care ați venit să vă dea harul, după ce voi ați cheltuit atâtea lucruri, care de-a doua zi nu mai sunt valabile.

Rochia o arunci, mâncarea ai mâncat-o, banii i-ai cheltuit. Restaurantul l-ai părăsit, florile s-au veștejit, le-ai aruncat, sticlele goale le-ai aruncat și toată povestea s-a terminat. Dar cununia de la Dumnezeu rămâne! Aia e cea mai importantă.

Și-o zis: «Părinte, mi-ați stricat tot fenghshui-ul». «Păi nu ți-am stricat tot fengshui-ul. Tu dă-mi cât vrei, dar să știi că nu-l prostești pe Dumnezeu. Să-ți intre bine în cap.»

«O, părinte, bine a zis cine a zis că popii sunt zgârciți!»

«Da, băi, sunt hapsâni și zgârciți. Am vrut doar să-ți dau o lecție să vezi cât costă deșertăciunea, care este până la urmă egală cu zero, e o zi de distracție«”, a spus părintele Calistrat la emisiunea BZI Live.

Citește și: Viktor Orban la Tușnad, ironii la adresa Ministerului de Externe român: „Mi-a zis despre ce am voie să vorbesc”

Părintele Calistrat, un trecut violent: a omorât un cal și a lovit femei la biserică

Părintele Calistrat Chifan este personajul principal într-un scandal care a avut loc în curtea Mănăstirii Vlădiceni. Conform unor imagini care au apărut în spațiul public, acesta apare lovind în dreptul umărului drept/al capului, o femeie, care se prăbușește ulterior pe jos, în timp ce mai multe enoriași care au asistat la eveniment strigă la părinte să nu o mai lovească.

Scena s-a petrecut chiar la finalul slujbei de Sfântul Maslu, iar femeia agresată, alături de sora ei, nu au lăsat lucrurile așa. Au fost la spital unde au fost consultate de medici și au sunat la 112 unde au reclamat că au fost agresate.

Acestea nu sunt primele probleme pe care le-a avut preotul. În 1999, el a fost decăzut din treaptă după ce nu a ascultat de stareții la trei mănăstiri unde a slujit și de unde a plecat mereu cu scandal.

Citește și: Dominic Fritz va sesiza CNCD şi va da în judecată un om de afaceri care l-a numit „lepră de pui nazist”

Într-un comunicat al Patriarhiei Române din 2003, se precizează faptul că acesta era o persoană violentă și ar fi slujit inclusiv în case private din zona Bârnova, pe perioada cât nu a avut dreptul să slujească în biserică. Acesta a fost reprimit în rândurile clerului după ce și-a recunoscut o mare parte dintre fapte.

„Caracterul violent al ierom. Calistrat reiese și din faptul că, pe timpul șederii la Mănăstirea Sihăstria, a bătut un cal până l-a ucis.

Alungat din Sihastria din pricina tulburărilor provocate, monahul Calistrat a plecat la Mănăstirea Dragomirna din jud. Suceava, împreună cu prietenul său, ierom. Antonie Câmpanu, de unde, datorită dezbinării și vrajbei provocate în această obște, a fost alungat de către conducerea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la insistențele conducerii mănăstirii”, se precizează în comunicatul de presă invocat.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei, prin Arhiepiscopia Iașilor, a luat măsuri împotriva părintelui Calistrat Chifan după filmarea în care lovește o femeie în curtea Mănăstirii Vlădiceni. Acesta a fost oprit de la slujire pe perioada derulării atât a cercetării realizate de către Arhiepiscopie, cât și pe perioada în care ancheta Poliției este activă.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Captură video)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Un milion de euro din bani publici pentru o statuie a lui Mihai Viteazul, la Zalău

Un milion de euro din bani publici pentru o...

Alfred Bulai a fost dus din arest la spital

Alfred Bulai a făcut infarct chiar în ziua în...

A 9-a ediție Karpatia Horse Show, pe Domeniul Cantacuzino. Programul evenimentului

Karpatia Horse Show este un eveniment hipic internațional care...

Violeta Alexandru: „PNL și PSD se critică de fațadă, joacă teatru” | Interviu Aktual24

Violeta Alexandru, proaspăt membru al USR, spune că un...