Cât va reduce noua reformă a pensiilor din dezastrul sistemului

Data:

spot_img

Cât va reduce noua reformă a pensiilor din dezastrul sistemului: în noul proiect privind pensiile, Ministerul Muncii propune egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani, din 2035, și premierea celor care muncesc peste 25 de ani.

Stagiul complet de cotizare rămâne de 35 de ani. Femeile care au născut și crescut copii primesc bonificație.

Legea este un obiectiv asumat de România în Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR, în fața Comisiei Europene, în 2021, și a avut ca termen inițial pentru adoptare luna martie 2023.

Situația demografică a României se va agrava până în 2030

Comisia Europeană a explicat guvernelor României încă din 2014 că, fără o reformă reală a sistemului public de pensii, deficitul la bugetul de pensii va crește până ce nu va mai putea fi susținut.

Acum, acest deficit a ajuns la 30 de miliarde de lei, adică aproximativ 6 miliarde de euro.

Directorul Centrului de Cercetări Demografice „Vladimir Trebici” de la Academia Română, profesorul universitar Vasile Ghețăuspune pentru Europa Liberă că situația demografică a României se va agrava până în 2030.

Citește și: Stupoare: Chirica închide CET Holboca, Iașul se va încălzi pe gaz, fără cărbune, Curtea de Conturi îi impută pierderi uriașe

Astfel, dacă acum în România sunt 3,7 milioane de persoane în vîrstă de peste 65 de ani, în 2050, vor fi 4,7 milioane de persoane care vârsta de 65 de ani și peste.

În 2030, s-ar putea opri migrația negativă care afectează piața muncii

„E ușor de imaginat ce presiune va pune acest milion în plus pe sistemul de pensii”, spune specialistul în demografie.

Partea bună este că, în 2030, s-ar putea opri migrația negativă care afectează piața muncii și, implicit, contribuțiile la pensii de peste 20 de ani, adaugă directorul Centrului de Cercetări Demografice „Vladimir Trebici”.

Alte evoluții vor face ca sistemul de pensii să fie afectat dramatic

Profesorul universitar atrage însă atenția că multe alte evoluții vor face ca sistemul de pensii să fie afectat dramatic: scăderea populației României până în 2050, de la 19 milioane la 16 milioane de oameni, creșterea speranței de viață și a vârstei medii, de la 43 de ani la 47 de ani.

Dacă acum sunt 30 de vârstnici de 65 de ani și peste această vârstă la 100 de persoane active, cu vârste între 15 și 65 de ani, se estimează că, în 2030, vor fi 50 de persoane de 65 de ani și peste la 100 cu vârste de 15 – 65 de ani.

Continuare în Europalibera.org!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Foto: Facebook Casa Judeteana de Pensii Arges)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional pentru analiza legislaţiei privind infracţiunile de ură

Ministerul Justiţiei anunţă constituirea unui grup de lucru interinstituţional...

S-a semnat contractul pentru amenajarea Parcului Ciurchi din Iași | Ziarul de Iași

S-a semnat contractul pentru amenajarea Parcului Ciurchi din Iași,...

CNA, apel împotriva violenței la adresa jurnaliștilor

CNA, apel împotriva violenței la adresa jurnaliștilor. Mesajul transmis...