Cătălin Manea: ”Intervenţiile în zona minorităţii rome au fost secvenţiale şi cele mai multe dintre ele lipsite de rezultate”

Deputatul Cătălin Manea susține că aleșii trebuie să se implice în procesul de incluziune şi de dezvoltare a minorității rome, indiferent de orientarea ideologică a acestora.

“Minoritatea romă trebuie sprijinită în mod real de către clasa politică, trebuie sprjinită real de către toate partidele politice, indiferent de orientarea lor ideologică şi doctrinară. Guvernul României şi autorităţile administraţiei publice locale trebuie să facă în următoarea perioadă eforturi concrete în procesul de dezvoltare a comunităţilor de romi din România. Situaţia minorităţii din România din ultimii ani arată groaznic. Până în prezent, în opinia mea, au fost mai curând doar intenţii, lozinci fără conţinut, iar intervenţiile în zona minorităţii rome au fost secvenţiale şi, din păcate, cele mai multe dintre ele lipsite de rezultate”, a declarat Cătălin Manea.

Potrivit acestuia, condiţiile în care trăiesc cele mai multe comunităţi de romi din România, în special cele din mediul rural, sunt “inacceptabile” pentru un stat democratic aşa cum este Romania şi “de neconceput” pentru secolul al XXI-lea, fiind “similare cu cele din Evul Mediu”.

În acest context, acesta a mai spus că zeci de mii de copii aparţinând etniei rome nu sunt în evidenţa medicilor de familie, iar programele Ministerului Sănătăţii nu au ajuns în ultimii 15 ani în aceste comunităţi.

“Copii noştri nu sunt vaccinaţi împotriva TBC-ului, împotriva rujeolei, este o situaţie de neacceptat.Participarea şcolară în rândul copiilor romi este extrem de scăzută din cauza sărăciei. Mii de familii de romi trăiesc doar din ajutoare sociale şi doar din prestaţiile sociale. Am ajuns în această situaţie şi din cauza superficialităţii cu care au fost tratate aceste comunităţi”, a adăugat deputatul minorității rome.

De asemenea, acesta a mai spus că discriminarea și rasismul la adresa romilor s-au amplificat în ultimii 30 de ani de tranziție de la comunism la democrație.

“Discriminarea şi rasismul la adresa romilor s-au amplificat direct proporţional cu anii de democraţie scurşi din 1990 până în prezent. De aceea, fac un apel către dumneavoastră, în calitate de parlamentari, de aleşi ai poporului, să sprijiniţi în mod real procesul de incluziune şi de dezvoltare al comunităţilor de romi din România. Decalajele actuale instituite între populaţia majoritară şi populaţia de etnie romă trebuie să fie diminuate. Romii din România reprezintă o populaţie tânără, o populaţia aptă de muncă, care ar putea reprezenta pe termen mediu şi lung o soluţie pentru România, mai ales în ceea ce priveşte diminuarea deficitului de forţă de muncă calificată. Educaţia este un domeniu esenţial pentru comunităţile de romi”, a conchis Cătălin Manea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte articole din aceeași categorie

Advertismentspot_img

Cele mai recente articole

Slujbă de Înviere, pe scenă, în Piața Sfatului din Brașov

Pentru a evita aglomerația, lăcașele de cult vor amenaja din timp, în afara clădirilor, mai multe puncte de distribuire a "paștilor" în pachete/punguțe de unică folosință, închise.

O victorie aliată cât o zdrobitoare înfrângere comună

Se bucură mulți de ”victoria” alianței PNL și USR PLUS, care s-au înțeles să continue coaliția. Ar fi fost decizia rațională, cred nu puțini....

POIM: Alte 10 contracte, în valoare de 146 milioane lei, pentru spitale și centre sociale

Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare din București este beneficiarul celui mai mare contract semnat în aceste zile.