Cătălin Predoiu spune că e cazul ca Guvernul și CSM să găsească o soluție pentru anchetarea magistraților. Ministrul de Interne a făcut afirmațiaîn discursul de la bilanțul DNA pe 2023.
Cătălin Predoiu a susținut că măsura desfiinţării Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) a fost „una temporară” şi rămâne ca temă de perspectivă, nu atât pentru DNA, cât pentru „Parlament, Guvern şi Consiliul Superior al Magistraturii”.
Predoiu a mai declarat că SIIJ trebuia desființată în 2022 și a adus aminte că CSM-ul de atunci s-a opus vehement, soluția ulterior aleasă fiind una de compromis.
„Anul 2022 a marcat adoptarea unei legi importante privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Aş vrea să spun ceea ce am spus şi atunci, soluţia adoptată din punctul meu de vedere este una temporară”, a declarat Predoiu.
Remarca fostului ministru al Justiției vine în contextual în care în doi ani de la desființarea SIIJ, noua formula de procurori desemnați care anchetează magistrați a finalizat doar două rechizitorii cu magistrați.
Cătălin Predoiu spune și despre ineficiența pe linie
De când DNA nu mai are voie să ancheteze magistrați pentru fapte de corupție, acest flagel a dispărut din rândul procurorilor și judecătorilor. Rezultatele ultimilor ani arată că din 2018 până în 2024, SIIJ și ulterior nou aSecție de anchetare a judecătorilor și procurorilor a făcut 7 rechizitorii și nu a obținut nicio condamnare definitivă a unui magistrat.
Spre comparație, cât a avut competența să ancheteze magistrați, DNA a facut în perioada 2002 – 2018, 161 de rechizitorii, fiind condamnați 117 magistrați.
Ministrul de Interne a mai sugerat conducerii DNA să se ocupe și de zona de oligarhie administrativ-financiară, adică o serie de funcţii din aparatul administrativ de stat care sunt ocupate ani de zile de aceleaşi persoane, „iar unele dintre ele capătă sentimentul impunităţii”.
Predoiu a arătat că sunt date că acolo este corupție, mai exact evaziune fiscală favorizată de acte de corupţie administrativă, „în special în zona vamală, în zona fiscului în general, oriunde se manipulează bani şi valori financiare”.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!