Câți pacienți mari arși transferă anual România în străinătate

Data:

spot_img

Câți pacienți mari arși transferă anual România în străinătate. 19 pacienți mari arși au fost transferați de autorități la spitale din afara țării în primele 9 luni ale anului 2023, arată datele obținute în exclusivitate de HotNews.ro.

12 dintre cei 19 au fost răniți și transferați în urma unui eveniment foarte mediatizat – explozia de la Crevedia, din luna august.

Numărul pacienților cu arsuri grave transferați în străinătate pare să fie foarte mic pentru o țară care nu are niciun centru medical specializat în tratarea pacienților mari arși, nici măcar la 8 ani de la incendiul din Colectiv, dar înregistrează, în schimb, printre cele mai multe cazuri de mari arși din Europa.

Practic, în lipsa centrelor pentru mari arși, care nu s-au construit, Mecanismul de transfer în străinătate rămâne singurul câștig obținut pentru marii arși după Colectiv, dar cifrele arată că și acesta este departe de a funcționa cu adevărat.

Chiar și așa, numărul pacienților mari arși transferați în primele 9 luni din 2023 (perioada 1 ianuarie 2023 – 30 septembrie 2023), în baza Ordinului Ministerului Sănătății 2063/2020, prin care a fost aprobat Mecanismul de transfer în străinătate al marilor arși, este mai mare decât al celor transferați pe durata întregului an 2022 – doar 12 pacienți.

Citește și: Nervi în vamă : Control de 7 minute, după şefi, aşteptare de 2 ore în realitate. Vreţi să vă testaţi răbdarea? Treceţi graniţa de pe Prut!

România are, de aproape 3 ani, un Mecanism de transfer în străinătate al pacienților mari arși

Transferurile marilor arși în cifre (sursa datelor: Ministerul Sănătății, la solicitarea HotNews.ro):

  • 19 pacienți transferați în perioada 1 ianuarie 2023 – 30 septembrie 2023
  • 12 pacienți transferați în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2022
  • 22 de pacienți transferați în perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2021 – primul an după aprobarea Mecanismului de transfer
  • 40 de mari arși a transferat România în străinătate în perioada 2016 – 2020, înainte de aprobarea Mecanismului de transfer.

În lipsa centrelor pentru mari arși și a posibilității de a trata în condiții corespunzătoare pacienți cu arsuri foarte grave, România are, de aproape 3 ani, un Mecanism de transfer în străinătate al pacienților mari arși, aprobat prin Ordin al ministrului Sănătății – Ordinul Ministerului Sănătății 2063/2020.

În absența unor centre performante pentru tratarea lor, transferul pacienților cu arsuri grave în 24-48 de ore la spitale performante din străinătate este vital.

Continuare în Hotnews.ro!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursa foto: ISU Constanța)

spot_imgspot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50% dintre aceștia sunt în prag de pensionare

Criză de medici de familie în Vâlcea. Peste 50%...

Ministrul Rafila a schimbat-o pe dr. Betrice Mahler de la institutul Marius Nasta cu un fost deputat PSD

Deputatul USR Emanuel Ungureanu arată că ministrul Sănătății, Alexandru...

Tirania “seen” – ului

Ai primit mesaj pe Whatsapp? Nu ai scăpare! Ce...