duminică, 28 noiembrie 2021
AcasăLa ziActualitateVIDEO. Cazul asasinării jurnalistului saudit Khashoggi. SUA își rezervă dreptul de a-l...

VIDEO. Cazul asasinării jurnalistului saudit Khashoggi. SUA își rezervă dreptul de a-l sancționa pe viitor pe prințul moștenitor saudit

SUA îşi rezervă dreptul de a-l sancţiona pe prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman în viitor, dacă este necesar, a declarat luni purtătoarea de de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, scrie Reuters.

”Desigur, ne rezervăm dreptul de a întreprinde orice acţiune la un moment dat şi într-un mod pe care le alegem”, a arătat Jen Psaki în cadrul unei conferinţe de presă, adăugând că ”în mod istoric, Statele Unite, având preşedinţi republicani şi democraţi, nu au sancţionat de obicei lideri din ţările cu care avem relaţii diplomatice”.

Pe de altă parte, SUA au făcut public vineri un raport al serviciilor de informaţii care menţionează că prinţul moştenitor saudit, supranumit „MBS”, a „validat” o operaţiune care viza „capturarea sau uciderea” lui Khashoggi. Washingtonul nu a decis totuşi sancţiuni împotriva acestuia, anunţând în schimb tot vineri interzicerea vizei şi blocarea averilor în SUA ale unor saudiţi despre care se crede că au fost implicaţi în asasinat.

Saudi Crown Prince personally approved Khashoggi murder says US report - BBC NewsÎn schimb, oficialitățile de la Riyad au afirmat că asasinatul a fost comis de agenţi saudiţi care au acţionat singuri. După un proces lipsit de transparenţă desfăşurat în Arabia Saudită, cinci saudiţi au fost condamnaţi la moarte şi alţi trei la închisoare, pedepsele capitale fiind ulterior comutate. Potrivit procurorului general-adjunct Shaalan al-Shaalan, care este şi purtătorul de cuvânt al parchetului, Khashoggi a fost ucis la 2 octombrie după ce a fost sedat în consulatul ţării sale din Istanbul, unde a fost dezmembrat de cinci responsabili saudiţi.

Rămăşiţele editorialistului – în vârstă de 59 de ani la momentul faptelor – au fost apoi predate unui agent din afara consulului, a adăugat Shaalan. Unsprezece din cele 21 persoane arestate în legătură cu moartea lui Khashoggi luna trecută au fost inculpate, a spus reprezentantul parchetului, fără a face publice numele celor 11 inculpaţi. De asemenea, procurorul general a cerut astfel pedeapsa capitală pentru 5 dintre aceste persoane.

Interview with Jamal Khashoggi: 'Saudi Arabia is becoming one-man rule' (11/16/12017)

Totodată, parchetul general a susţinut că prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a aflat de asasinarea jurnalistului abia după comiterea faptei, prin intermediul „rapoartelor false” prezentate de agenţii responsabili cu operaţiunea şi „al mijloacelor de comunicare”. Purtătorul de cuvânt al parchetului a mai spus că un fost director-adjunct al serviciului de informaţii al regatului, generalul Ahmed al-Assiri, este cel care a plănuit uciderea jurnalistului. Astfel, acesta ar fi ordonat aducerea cu orice preţ în ţară a lui Khashoggi.

În acest context tensionat,  Riyadul a subliniat că ”parteneriatul Arabiei Saudite cu Statele Unite este solid şi puternic şi are la bază decenii de respect reciproc”.

Sebastian Rusu
Jurnalist de politică externă, specializat în problematica spațiului ex-sovietic: Republica Moldova, absolvent al Ecole Doctorale En Science Sociales, AUF. A debutat în presa centrală în anul 2007, unde a abordat chestiuni de politică externă, internă și apărare. De-a lungul timpului, a scris la Curentul, Newsin, Adevărul, Evenimentul Zilei, Evenimentul Zilei de Chișinău, Pagina de Rusia, Politikon.md și Jurnaliștii.ro.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE