Cazul bătrânilor bătuți și înfometați. Avertismentele privind abuzurile, ignorate

Data:

spot_img

Încălcări grave ale drepturilor omului și abuzuri: asta au întâlnit reprezentanții Centrului pentru Resurse Juridice în centrele vizitate în ultimele luni ale anului 2022. Concluzia discuțiilor cu persoanele vârstnice a fost unanimă: toți rezidenții speră să fie liberi într-o zi.

Au apărut, în ultimele două luni, trei investigații-cheie despre ce se află în spatele ușilor închise ale instituțiilor.

„O privire amplă asupra acelorași trei centre: Sfântul Gabriel cel Viteaz, Armonia și Casa Cora.

O paletă largă de abuzuri, nereguli, zeci de oameni ale căror drepturi nu au contat nicio secundă. O viață pusă în așteptare, deși România este obligată să prevină instituționalizarea, mesajul Comisiei Europeane către guvernului României fiind să oprească investițiile din fonduri europene în instituții de mici și mari dimensiuni”, scrie Georgiana Pascu.

Citește și: O consilieră a ministrului Gabriela Firea a condus asociația implicată în ancheta centrelor de vârstnici percheziționate de DIICOT

Mecanismul de coordonare pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, ignorat

Centrul pentru Resurse Juridice a cerut premierului, încă din martie anul acesta, să activeze Mecanismul de coordonare pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.

„Am apelat la autorități. Am solicitat public, în nenumărate rânduri, cercetarea cauzelor care au dus la încălcările grave ale drepturilor tuturor oamenilor închiși în centre.

Totoadată, am transmis adrese către Ministerul Muncii și al Solidarității Sociale, Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din judeţul Ilfov şi Bucureşti sector 3, Agenţia Naţională pentru Inspecţie şi Prestaţii Sociale (ANPIS) şi Ministerul Sănătății, anexând rapoartele de monitorizare ale CRJ la finalul cărora se află solicitări punctuale pentru fiecare dintre instituțiile cu competență în materie, și invesigațiile realizate de jurnaliştii Centrului de Investigații Media și Buletin de București”, scria asociația în martie.

Citește și: Tortură în azile. Peste 50 de bătrâni au fost transportaţi la spitale. Poliţia face apel la aparţinători

CRJ avertiza că nicio autoritate nu îşi asumă cercertarea cauzelor care au condus la încălcările sesizate de CRJ şi pe cale de consecinţă la prevenirea unor viitoare abuzuri.

În aceste condiţii, CRJ s-a adresat conducerii Guvernului României cu solicitarea de a prelua cercetarea şi prevenirea altor încălcări ale drepturilor omului în centrele de asistenţă socială, căminele pentru vârstnici, unităţi medico-sociale şi spitale de psihiatrie.

„Deși au fost sesizate toate instituțiile implicate sau cu competența în materie cu privire la neregulile constatate și am solicitat expres să fie luate măsuri astfel încât să fie protejate drepturile persoanelor instituționalizate – deși termenul legal a expirat, fie nu am recepționat niciun fel de răspuns fie răspunsurile recepționate au fost întru totul evazive, superficiale sau neîntemeiate, relevând situații diametral opuse față de cele constatate de echipa CRJ la fața locului. Precizăm că am depus și plângeri penale cu privire la aspectele constatate, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea”, avertiza CRJ.

Sursa foto – Centrul de Resurse Juridice

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sebastian Oancea
Sebastian Oancea
În prezent, redactor-șef la publicația Vrancea24, corespondent G4 Media și editor la PRESShub, cu o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, radio și televiziune. Sebastian Oancea și-a început ucenicia la Ziarul de Vrancea. A fost corespondent la mai multe publicații și televiziuni naționale. Este singurul ziarist român menționat de două ori în Raportul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în anii 2006, respectiv 2020, la capitolul Libertatea de exprimare. A fost cercetat de DIICOT pentru că a refuzat să dezvăluie sursa unor scurgeri de informații din NATO - MApN și a câștigat 5 procese intentate de fostul președinte al Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alfred Bulai a fost dus din arest la spital

Alfred Bulai a făcut infarct chiar în ziua în...

Cum ajung banii rusești să influențeze alegerile din SUA

Procurorii din Statele Unite au pus sub acuzare doi...

Michel Barnier a fost numit noul prim-ministru al Franței

După luni de paralizie politică, președintele Emmanuel Macron l-a...

Scandal, rumoare, splendoare! Noua/veche descriere a lumii culturale de la noi (I)

Scandal, rumoare, splendoare! Noua/veche descriere a lumii culturale de...