Specialiştii Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iaşi au identificat o nouă problemă în rândul femeilor care pleacă să lucreze în străinătate: deşi o bună parte din ele se confruntă cu probleme din sfera psihică din cauza presiunii enorme resimţite la locul de muncă, acestea ajung să revină la acelaşi loc de muncă unde s-au îmbolnăvit. Motivele acestei reveniri sunt multiple, şi nu ne propunem aici să le analizăm. Medicii le-au studiat însă, pentru că cel mai adesea ele duc boala într-o zonă cumplită, din care adesea nu se mai poate ieşi în sfera normalităţii.
Noul fenomen are în centru cazul unei asistente medicale din Iaşi, care s-a confruntat de mai mult timp cu aşa-numitul „Sindrom Italia”, al celor plecaţi în afară la muncă. Numai că, de data asta, femeia este angajată în Statele Unite. Povestea ei este de-a dreptul dramatică.
Cazul care i-a pus pe gânduri pe medicii psihiatri de la Institutul „Socola” din Iaşi este al unei femei de aproximativ 50 de ani, care s-a reîntors în Statele Unite ale Americii, unde lucra ca asistentă medicală la un cămin de persoane vârstnice.
Femeia a mai avut în trecut internări la unitatea medicală ieşeană, tocmai ca urmare a acelui aşa-numit „Sindrom Italia”, al celor plecaţi departe de familie cu anii. Primele internări ale femeii au fost în perioada 2013 – 2014, fiind adusă de urgenţă la spital cu simptome ale unei psihoze, având halucinaţii şi idei delirante. Atunci femeia se afla într-un moment dificil, deoarece a rămas fără loc de muncă şi trecea printr-un proces de divorţ.
Citește articolul complet în Ziarul de Iași