Cazul Leoben. Tinere exploatate sexual sub acoperirea că fac „prostituție legală” în Austria

Data:

spot_img

Tragedia pornește din Năsăud, un mic orășel de provincie din nordul Transilvaniei, și începe cu o fată și un bărbat. Fata a fost racolată de bărbat prin metoda clasică a iubitului, sau loverboy, și obligată să practice prostituția în Austria.

Să îi numim Alina și Aurel, strict pentru protecția victimei, întrucât dosarul lui Aurel se află încă pe rolul instanțelor, fiind acuzat de DIICOT de mai multe fapte privind traficul de ființe umane. 

Alina nu este singura victimă a lui Aurel. Din păcate, după ea au urmat și alte fete. Tocmai de aceea am abordat acest caz și l-am denumit LEOBEN, după numele orașului din Austria unde au fost obligate să practice prostituția fetele racolate de Aurel. Veți vedea că e vorba de rețele bine structurate, care încearcă să ocolească legislația austriacă destul de permisivă. 

Aurel, dispus să facă bani din orice

Din dosar, aflăm că Aurel, care locuiește în orașul Năsăud, nu a desfășurat din anul 2010 și până în 2019 nicio activitate în calitate de salariat, așa că nu a obținut niciun fel de venituri impozabile. Dar nu înseamnă că nu avea bani, căci concentrat pe obținere de venituri din orice activitate.

Din 2011, întrevăzând că poate obține sume mari din exploatarea sexuală a unor persoane de sex feminin în Austria și în alte țări din vestul Europei, a început să recruteze persoane aflate în dificultate, care nu aveau venituri și nici locuință, le găzduia, iar apoi sub pretextul oferirii unui loc de muncă în străinătate le asigura transportul și, la început, cazarea în Austria, percepând venituri din practicarea prostituției.

În unele cazuri, Aurel le inducea ideea că ar fi îndrăgostit de ele, iar pentru continuarea activității infracționale a persoanelor exploatate, folosea metode variate, agresiuni, amenințări, șantajarea persoanelor vătămate că va da în vileag activitatea persoanelor vătămate etc.

În același timp, continua să sustragă bunuri din Austria, să achiziționeze autoturisme în scop de revânzare, în acest mod ascunzând originea sumelor primite din exploatarea sexuală a persoanelor vătămate.

Individul obținea venituri substanțiale din exploatarea persoanelor vătămate, însă nu a reușit să acumuleze niciodată sume mari de bani, întrucât avea patima jocurilor de noroc la aparatele din baruri, unde cheltuia cu non-șalanță, lăudându-se celor prezenți că nu-și face probleme, „că are femei care câștigă pentru el”. 

Citește și: Ciudata cădere de la etajul al IV-lea a unei fetițe de 12 ani. Ce am aflat

Debutul activității de proxenetism și trafic de persoane a avut loc la începutul anului 2011, când i-a propus Alinei, pe care o cunoștea de mai mult timp, să meargă cu el în Austria și să practice prostituția.

La începutul anului 2011, timp de 3 luni, Alina a practicat prostituția într-un club situat în Viena, Sechshauser Straβe 12, District 15 – posibil cu denumirea 5/A  Studio, al cărui patron era de origine sârbă. A obținut în acea perioadă sume care se ridicau la 15.000 de euro într-o lună. 

Aurel locuia cu Alina și se gospodărea cu aceasta. În condițiile în care inculpatul nu lucra nimic și a cheltuit majoritatea sumelor obținute de Alina la jocuri de noroc, cunoscute cu denumirea de „păcănele”, aceasta a întrerupt relația cu el.

Din practicarea prostituției de către Alina, proxenetul a obținut cel puțin 35.000 de euro, conform rechizitoriului procurorilor DIICOT. 

Calvarul prostituției pentru Alina

Conform procurorilor, în perioada octombrie/noiembrie 2016 – aprilie 2017, Alina a fost transportată în mod periodic până în Slovenia, la graniță cu Austria, de unde își continua deplasarea până în localitatea Deutschlandsberg, unde a practicat prostituția în localul ”Nightclub Top Secret”, situat în Radlpaβstraβe, 8530 Deutschlandsberg.

Aceasta intra singură pe teritoriul Austriei, deoarece Aurel avea interdicție la acel moment în această țară, ca urmare a istoricului său infracțional. De asemenea, în perioada mai/iunie 2017, proxenetul a transportat-o pe Alina în Olanda, unde a practicat prostituția la vitrină, tot în folosul făptuitorului.

În cursul lunii iunie 2017, a transportat-o pe Alina și în Luxemburg, unde a fost nevoită să practice prostituția la stradă, în parcări, timp de două săptămâni. În cursul lunii iulie 2017, timp de aproximativ o săptămână, Alina împreună cu o altă fată au practicat prostituția în ”Nightclub Top Secret”, situat în Radlpaβstraβe, 8530 Deutschlandsberg, iar în continuare până la sfârșitul lunii iulie 2017 în Leoben, club LOVE HAUS, situat în Einödmayergasse 25, 8700 Leoben. 

Cum arată cluburile unde se practică prostituția în Austria

Unul dintre cluburile în care a practicat prostituția Alina se numește LOVE HAUS și este situat în orașul Leoben, din Austria. Din dosar am aflat că adresa clubului este Einödmayergasse 25, 8700 Leoben. Am verificat pe Google Maps ce figurează la această adresă și am găsit o parcare de tiruri și un club de striptease. 

În descrierea de pe Google Maps apar și poze din interior, respectiv un anunț cu număr de telefon. Pozele sunt încărcate recent, în iunie 2022, de pe un profil google cu numele Manuela Walcher.

club LOVE HAUS, situat în Einödmayergasse 25, 8700 Leoben. 
club LOVE HAUS, situat în Einödmayergasse 25, 8700 Leoben. 

Un alt club, Pussy Laufhaus, în care Alina a fost obligată să practice prostituția, figurează tot în Leoben, la adresa Tollinggraben 1, 8700 Leoben. Acest club are și site oficial http://www.pussy-laufhaus.at/, unde prezintă locația și fetele, majoritatea se declară de origine maghiară dar numele pare românesc (de ex Corina, Zoe, Melisa).

Pussy Laufhaus, al doilea club unde Alina a fost obligată să se prostitueze
Pussy Laufhaus, al doilea club unde Alina a fost obligată să se prostitueze

Al treilea club unde a fost exploatată Alina, din octombrie 2016 până în aprilie 2017, este Night Club Top Secret situat în Radlpaβstraβe, 8530 Deutschlandsberg. 

Clubul are și site unde sunt prezentate fetele (în ținute sumare), camerele, evenimentele, dar și o secțiune de locuri de muncă cu formular în limba română, dovadă că există un interes special pentru românce.

Ce declară fetele exploatate în Austria despre controalele autorităților?

Dintr-un alt dosar instrumentat de DIICOT, aflăm cum funcționează în realitate această industrie care favorizează exploatarea sexuală a femeilor.

Una dintre martorele din dosar afirmă că pentru a activa în cadrul Clubului ”Romerbad –Carinthia,” persoanele de sex feminin trebuiau să plătească zilnic o taxă de acces. Beneficiau și de cazare în cadrul căminului clubului, dar taxa era substanțial mai mare, deși spațiul locativ oferea condiții descrise ca fiind foarte modeste.

Clienții clubului trebuiau să achiziționeze la intrare jetoane, fiecare în valoare de 50 euro. Aceste jetoane erau oferite persoanelor de sex feminin, în schimbul serviciilor sexuale.

La sfârșitul zilei, jetoanele erau schimbate la recepția stabilimentului, valoarea acestora fiind, de această dată, doar de 40 de euro. Persoanelor de sex feminin care practicau prostituția în cadrul Clubului ”Romerbad – Carinthia” le era interzis să refuze să ofere servicii sexuale anumitor clienți, sau să se implice în practici sexuale cu care nu sunt de acord. 

Cu privire la acest aspect, una dintre victime a declarat în timpul urmăririi penale:

„La clubul respectiv, lucrau în majoritate fete din România. Femeile trebuie să stea complet dezbrăcate și încălțate cu pantofi cu toc, așteptând să fie alese de clienții clubului. Nu aveam voie niciodată să refuzăm un client, indiferent de vârstă, de condiție fizică. Dacă am fi refuzat, am fi fost date afară.”

De asemenea, o altă victimă, audiată în timpul urmăririi penale, relatează:

„Fiecare dintre noi primeam un prosop de baie, dar nu aveam voie să îl folosim pentru a ne acoperi zonele intime, puteam doar să ne așezăm pe el. De asemenea, nu aveam voie să refuzăm vreun client, aceasta era condiția clubului. În situația în care am fi refuzat, am fi fost date imediat afară din club.

Activitatea începea în fiecare zi de la ora 14.30, pana de 03.00. În club aveam voie sa stăm doar dezbrăcate.

Doar miercurea aveam voie sa purtăm corset. Era obligatoriu sa purtăm tocuri de 20 de centimetri. Eram obligate să oferim orice fel de servicii sexuale, deși, oficial, autoritățile știau că acolo au loc doar raporturi sexuale normale.

Dacă clientul cerea să întrețină raporturi sexuale orale sau anale neprotejate, trebuia să acceptăm. A trebuit să accept orice perversiune sexuală mi se cerea. Dacă refuzam, clientul mergea la recepție și se plângea patronului.

Acesta ne chema și țipa la noi și ne spunea să-i prezentăm un motiv întemeiat pentru care refuzăm să oferim acel serviciu.(…) Am avut solicitări inimaginabile și care nu pot fi descrise.”

Sancțiunea pentru refuzul de a se implica în anumite practici sexuale, sau de a întreține raporturi sexuale neprotejate era, așadar, excluderea din club, măsură care le-ar fi expus pe persoanele vătămate represaliilor din partea membrilor grupului infracțional.

Victima mai arată că vizitele și controalele periodice ale poliției austriece erau lipsite de eficiență, în condițiile în care persoanele de sex feminin de cetățenie română nu cunoșteau limba germană, iar patronul se erija în rolul de traducător cu ocazia scurtelor interviuri la care participau acestea.

Poliția ne lua câte un scurt interviu, însă întotdeauna de față cu patronul. Ne întrebau dacă practicăm prostituția pe cont propriu sau dacă facem acest lucru pentru cineva. Întotdeauna răspundeam că suntem pe cont propriu.

Ne întrebau ce fel de servicii sexuale oferim, iar eu trebuia să răspund că întrețin doar raporturi sexuale normale protejate. Dacă s-ar fi aflat că întrețineam și altfel de raporturi sexuale neprotejate, s-ar fi închis.”

Ce știm despre industria sexuală din Austria?

În Austria, prostituția este reglementată de reguli și legislația statului federal. Prostituția este definită ca: „toleranța comercială a actelor sexuale asupra propriului corp sau realizarea comercială a actelor sexuale.”

Se practică pe stradă, dar poate avea loc și în alte locuri, precum pub-uri, baruri sau case private. Conform legii, persoanele care lucrează în prostituție sunt considerate oficial independente; angajarea de către altcineva nu este legală.

În 2017, au fost înregistrate în Viena 316 instituții pentru practicarea prostituției. Oamenii care lucrează legal în acest domeniu trebuie să se înregistreze la autoritățile municipale, să facă controale medicale regulate, să plătească contribuții de asigurări sociale și să se înregistreze la biroul fiscal.

Din păcate, nu există un număr exact de persoane afectate, din cauză că autoritățile și instituțiile au prea puține cunoștințe despre mecanismele traficului de persoane și ale exploatării sexuale care au loc în industria prostituției.

Citește și: Am supraviețuit traficului de persoane. Acum lupt împotriva traficanților și pentru a salva tinerii

FOOTPRINT, o asociație austriacă dedicată ajutorului și sprijinirii persoanelor care suferă sau au suferit de exploatarea umană, afirmă că „în Viena, cota de piață a prostituției ilegale este estimată a fi de aproximativ de două ori mai mare decât cota legală de prostituție.

Majoritatea furnizorilor de servicii sexuale înregistrați din Austria sunt migranți, aprox. 85-90 % (sursă: Cancelaria Federală a Austriei).”

Cererea de prostituție, potrivit Biroului Federal al poliției criminale, este constant ridicată. Multe femei care oferă servicii sexuale în Austria provin din România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Republica Cehă, Polonia sau Nigeria.

„Urmărirea infracțiunilor de trafic și exploatare a persoanelor sunt dificile, deoarece pentru o condamnare sunt necesare declarațiile celor afectați. Victimele sunt adesea intimidate și disperate fiind încurcate în relații de dependență, și prin urmare, nu apelează la autorități”, conform Hope for the Future, organizație care luptă pentru salvarea victimelor exploatării sexuale din Austria.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Articol publicat în Campania Națională de Conștientizare în privința Traficului de Persoane, derulată de Freedom House România în cadrul proiectului Stop-AT.

STOP AT
spot_imgspot_img
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș
Ion Lucian Petraș este editor al publicației bistrițene Săptămâna online. Ofițer în rezervă, analist de intelligence și jurnalist. Are o experiență bogată în analiza de intelligence, este expert în domeniul securității naționale și vrea să contribuie la dezvoltarea spiritului civic prin lansarea acestui săptămânal și alte proiecte civice interesante.
4 COMENTARII
  1. Cazul Leoben. Tinere exploatate sexual sub acoperirea că fac „prostituție legală” în Austria - Ziare locale 24 Cazul Leoben. Tinere exploatate sexual sub acoperirea că fac „prostituție legală” în Austria - Ziare locale 24

    […] Întreaga poveste o puteți citi pe PRESShub. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related