Cazul Mario Iorgulescu: „ICCJ își încalcă grav propria jurisprudență”

Data:

spot_img

Cazul Mario Iorgulescu: „ICCJ își încalcă grav propria jurisprudență”. Recent, ICCJ a stabilit în dosarul inculpatului Mario Iorgulescu ceva ce ar putea fi astfel reformulat „Dacă ești drogat și circuli cu mult peste viteza legală conducând o mașină prin oraș cu care dai peste oameni și le iei viața, pentru că nu ai vrut asta înseamnă că fapta e ucidere din culpă, adică doar ai manevrat greșit autoturismul, nicidecum fapta nu este omor, care presupune intenția de suprimare a vieții.”

Criticii recentei hotărâri s-au concentrat pe motivarea cuprinsă în opinie majoritară, nefiind de acord cu felul în care ICCJ a evaluat probele și a calificat fapta. Sunt și eu de acord cu aceștia: fapta din acest dosar este crimă, nu accident.

Acum însă abordez cazul din altă perspectivă. Ca să ajungă la concluzia arătată, judecătorii ICCJ au trebuit să se uite la probele din dosar, să le dea o semnificație diferită de cea făcută de instanțele anterioare și să decidă în cu totul altfel. Adică, ICCJ a soluționat „fondul cauzei”, cum spun practicienii dreptului.

Citește și: CJUE: Executarea unei hotărâri prin care s-a dispus plata de despăgubiri exagerate pentru un jurnalist poate fi refuzată dacă încalcă libertatea presei

Or, ICCJ nu avea dreptul să procedeze în acest mod. Astfel, cauza Mario Iorgulescu a fost soluționată în primă instanță de către Tribunalul București și în calea ordinară de atac de către Curtea de Apel București. Când acestea au terminat procesul, se numește că au stabilit cu autoritate de lucru judecat cine și ce a făcut, iar soluția este definitivă. ICCJ a fost sesizată în cazul Mario Iorgulescu în mod excepțional, într-o cale de atac extraordinară numită recurs în casație, pentru a analiza dacă nu cumva un om a fost condamnat pentru o faptă pe care nu a făcut-o. Prin urmare, ICCJ nu a avut de judecat fapta și persoana în cazul de față, si a avut de soluționat o chestiune de legalitate.

Potrivit Codului de procedură penală, ICCJ putea doar să spună că „nu există fapta pentru care inculpatul a fost condamnat”, nu că „există fapta care a generat condamnarea, dar aceasta trebuia încadrată în alt articol din Codul penal”. Așadar, ICCJ nu avea voie să schimbe încadrarea juridică a faptei stabilită definitiv, pentru că asta se poate face numai dacă se reanalizează probele de la dosar. Or, procedând astfel, ICCJ a judecat în fond cauza pentru a treia oară.

Continuarea, pe cristidanilet.ro

Citește și: O angajată a unui aeroport german, acuzată de spionaj militar în favoarea Chinei

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Cristi Danileț
Cristi Danileț
Cristi Danileț este judecător. A fost membru in Consiliul Superior al Magistraturii între 2011 și 2017, ales din partea Judecătoriilor. Are un doctorat in proceduri penale obtinut in la Universitatea Babes Bolyai. Membru fondator al asociatiei Vedem Just-Voci pentru Educatie si Justitie si initiator al proiectului de educatie juridica EDUIURIS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related