Cazul Ringier. Acțiuni de cenzură precum cele făcute de trustul Ringier asupra ziariștilor de la Gazeta Sporturilor ridică serioase întrebări în ceea ce privește independența editorială a mass-media.
Sunt noile formule ale site-urilor susținute de prin donațiile cititorilor soluția, se întreabă Europa liberă.
Imixtiunea în politica editorială a mass-media nu este ceva nou în România. De multe ori ea rămâne ascunsă publicului pentru că jurnaliștii tac. Nu și în cazul Gazeta Sporturilor și Libertatea, unde ziariștii au protestat față de practicile grupului Ringier.
Rezultatul? Cătălin Țepelin, redactorul-șef al GSP, a fost dat afară.
Rezistența ziariștilor în fața cenzurii pe care trustul Ringier a vrut să o impună – a cere articolele înaintea publicării lor, asta înseamnă – și refuzul de a pleca steagul deontologic în fața comercialului sunt gesturi rare în spațiul media românesc.
Prețul acestei atitudini poate fi locul de muncă. Reversul medaliei este pierderea independenței, esența profesiunii de ziarist, și a încrederii publicului.
Într-o piață media aflată permanent sub presiuni politice și economice, alimentată cu bani de la partidele politice, dependentă de publicitatea din surse precum jocurile de noroc, acoolul, tutunul, care deseori vin în contradicție cu valorile și principiile jurnaliștilor, independența editorială este în pericol.
Articolele la control, la patron
În cazul Ringier a surprins că un trust puternic, cu o îndelungată tradiție democratică, practică cenzura și nu înțelege una dintre regulile de bază ale relației patron-jurnalist pentru o presă independentă: fără imixtiuni în politica editorială.
„Pe 31 iulie și pe 8 august 2023, redactorului-șef al Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin, i s-a solicitat de către doi dintre șefii Ringier Sport Media Group să arate, în avans, articolele care privesc clienții de publicitate.
S-a făcut referire, explicit, la industria jocurilor de noroc. Jurnalistul a refuzat să privilegieze clienții de publicitate. Țepelin a explicat că publicul are dreptul la informații care nu sunt aservite puterii economice și politice”, scriu ziariștii de la GSP și Libertatea în protestul făcut public.
Continuare în Europalibera.org!
Urmăriți PressHUB și pe Google News!