Cazul Șoșoacă: CCR face jocuri pentru Ciolacu?

Data:

spot_img

Cazul eliminării Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială poate fi un precedent care să fie folosit la un moment dat împotriva UDMR sau a candidaților maghiari. Sau împotriva altor dușmani reali sau imaginari.

Curtea Constituțională a decis cu un scor de 5 la 2 scoaterea Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială, pe motiv că are un „discurs anticonstituțional”. Totuși, judecătorii care au votat pentru invalidarea ei nu au putut da niciun argument clar, așa că au încercat să demonstreze cât de periculoasă ar fi o astfel de candidatură vorbind mai mult teoretic despre apărarea democrației și respectarea Constituției.

Din punctul de vedere al celor cinci judecători (numiți de PSD și UDMR)  care au eliminat-o pe Șoșoacă din joc, declarațiile ei politice ar fi suficiente pentru a demonstra că pune la îndoială respectarea Constituției. În retorica lor, judecătorii constituționali au incriminat poziția Dianei Șoșoacă față de NATO și UE, deși în legea supremă referirile la cele două organizații sunt doar tehnice. Curtea Constituțională nu are de fapt nicio pârghie să o scoată pe Șoșoacă din competiție: a judecat ca în anii tribunalelor populare.

Citește și: CCR a transmis oficial că a invalidat candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

În spatele deciziei CCR a devenit transparent jocul social-democraților, care vor să o scoată pe Diana Șoșoacă din ecuație cu gândul că votanții ei se vor alinia în spatele lui George Simion, prezidențiabilul AUR. În acest fel, PSD speră că ar exista șanse serioase care să repete în turul al doilea spectacolul din finala Ion Iliescu versus Vadim Tudor din anul 2000. Doar în acest fel Marcel Ciolacu ar putea ajunge la Cotroceni.

Efortul social-democrațiilor și al instituțiilor controlate de ei direct sau indirect de a-l face pe Ciolacu președinte cu orice preț e tot mai vizibil. Prima manevră folosită de PSD este discreditarea adversarilor prin excluderea lor din peisaj, sprijin pentru AUR și alte tehnici brevetate în trecut.

Continuarea, în Deutsche Welle

Citește și: Cine sunt judecătorii care au exclus-o pe Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni

Citește și: Diana Şoşoacă şi-a depus din nou candidatura. Ședință BEC la ora 18.00 pentru analizarea solicitării

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Sub asediu

Fascismul românesc (în varianta lui neolegionară) e viu, militant....

GRU și legiunile

Evenimentele recente au pus pe tapet și posibilitatea implicării...

O stafie bântuie iar Europa?

Când credeam că avem alegeri prezidențiale, am aflat (cu...