Cazul ursoaicei cu pui din Brăila. Ce spune cel mai avizat expert WWF în carnivore mari

Data:

spot_img

Cazul ursoaicei cu pui din Brăila a stârnit discuții ample în opinia publică privind motivele pentru care acest animal care trăiește în munți a ajuns tocmai la câmpie.

De două zile, autoritățile brăilene sunt în alertă după ce, în două locuri diferite – la Făurei-Sat și Jirlău, a fost semnalată, într-un interval de 18 ore, prezența unei ursoaice cu pui, venită, cel mai probabil, din zona montană a Buzăului. 

Vorbim de o situație fără precedent, în literatura de specialitate nemaifiind menționată prezența ursului în Câmpia Bărăganului.

Cazul ursoaicei cu pui din Brăila. Ce explicații există

DEBRAILA.ro a luat legătură cu Cristian Remus Papp, cel mai avizat expert World Wildlife Fund în carnivore mari din România. Specializat și în monitorizarea faunei sălbatice, coridoare ecologice sau managementul ariilor protejate, Papp a răspuns la întrebările noastre și, astfel, a vorbit despre cazul ursoaicei cu pui din județul Brăila.

Specialistul World Wildlife Fund afirmă că animalul sălbatic, care a străbătut zeci de kilometri pentru a ajunge într-o zonă atât de joasă, este „un urs habituat”, obișnuit deja cu astfel de escapade din sălbăticie, un urs condiționat de mâncare și deprins cu oamenii. Într-o astfel de situație, ursoaica „va încerca să exploreze cât mai mult”.

Citește și: Victimele mai multor infracțiuni pot primi vouchere de 16.500 de lei pentru nevoi urgente, cum ar fi cazare, medicamente sau transport

„Va încerca să se adăpostească, va căuta pâlcuri de pădure…”

„Ce vedem în ultimii ani, din păcate, e acest fenomen de habituare, în care urșii sunt atrași către localități și, sigur, odată ce ajung acolo, se obișnuiesc cu oamenii, nu mai au aceeași frică ancestrală a urșilor din zonele sălbatice.

Ursoaica cu pui va încerca să exploreze cât mai mult, va încerca să se adăpostească, va căuta pâlcuri de pădure. Caută astfel de zone! 

În același timp, mai ales dacă dau de oameni, de câini, de diverse pericole, caută astfel de refugii. Am monitorizat urși inclusiv prin GPS și, practic, ce am observat este că folosesc peisajul, inclusiv zonele deschise, dar și asemenea trupuri de pădure, refugii, mai ales atunci când ursul este speriat sau deranjat de prezența omului.

Într-o singură noapte, un urs poate străbate zeci de kilometri, 20, 30 în cazul unei ursoaice cu pui”, ne-a declarat Papp.

Continuarea în De Brăila!


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(Sursă foto: debraila.ro)

spot_imgspot_img
De Brăila
De Brăila
Înființat în 2016, site-ul de știri debrăila.ro are, pe Facebook, peste 69.000 de urmăritori. Publicația online este cunoscută pentru numeroasele subiecte preluate de presa centrală, care vizează, în mod special, politica, administrația, crima organizată și justiția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Pilonul II de pensii. Economistul Radu Crăciun explică cum funcționează | Ziarul de Iași

Pilonul II de pensii. Economistul Radu Crăciun explică cum...

Bistrița veche și stilul Art Nouveau | Săptămâna Online

Bistrița veche și stilul Art Nouveau. Am trecut Duminică...

Festivalul Internațional de Teatru „Liviu Ciulei”, ediția a III-a | Argeșul Online

În weekendul recent încheiat, la Pitești a început Festivalul...