CCR a declarat constituțională Legea avertizorului de integritate, cu prevederi controversate

Data:

spot_img

Curtea Constituțională a confirmat, într-un comunicat oficial, că a declarat constituționale modificările la legea avertizorului de integrate, adoptată în iunie de Parlament și contestată de USR.

„În ședința din 13 iulie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.1 alin.(4), (6) și (7) și art.19 din Legea privind protecția avertizorilor în interes public, precum și legea în ansamblul său sunt constituționale în raport cu criticile formulate”, se arată într-un comunicat al CCR.

Curtea Constituțională a explicat că rolul avertizorului de integritate este acela de a dezvălui și a comunica faptele de încălcare a legii realizate în cadrul unei organizații.

„Această comunicare se face fie printr-o raportare internă/externă la nivelul respectivei organizații, fie prin divulgare publică.

Legiuitorul a ales ca activitățile de raportare internă/externă și divulgare publică să se realizeze succesiv, și nu concomitent, protejând atât entitatea care face obiectul legii, cât și starea de legalitate în care aceasta trebuie să își desfășoare activitatea.

Prin urmare, legea disciplinează conduita avertizorului de integritate, fără a afecta posibilitatea sa de a divulga public informațiile ce fac obiectul legii și fără a aduce atingere dispozițiilor privind normele de procedură penală referitoare la sesizarea organelor de urmărire penală. Asemenea reguli procedurale nu fac decât să întărească rolul avertizorului de integritate în societate și să îl responsabilizeze în activitatea desfășurată.

Stabilirea unei proceduri în realizarea activității de raportare/divulgare publică a informațiilor care intră în sfera de aplicare a legii, precum și delimitarea în funcție de criterii obiective a unor etape aferente acestei activități nu aduc atingere protecției juridice a avertizorului de integritate”, menționează CCR.

Totodată, Curtea Constituțională a statuat că noua reglementare, stabilind măsuri de protecție, sprijin și reparatorii în beneficiul avertizorului de integritate, consacră un standard adecvat de protecție juridică al acestuia.

Legea avertizorului de integritate merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Citește și: Cătălin Drulă îi cere președintelui Iohannis să întoarcă de urgență la Parlament Legea avertizorului de integritate

37 de ONG-uri, printre care și Freedom House România, condamnă distrugerea legii avertizorului de integritate

37 de ONG-uri, printre care Freedom House România, au transmis o scrisoare deschisă către președintele Klaus Iohannis, în care îi solicită să retrimită spre reexaminare în Parlament Legea privind protecția avertizorilor în interes public.

Prin legea recent votată, mecanismele de protecție a avertizorilor de integritate sunt semnificativ diminuate, descurajând orice demers al unui avertizor de a semnala activități ilegale, afectând grav nivelul de detectare a fraudei, potrivit organizațiilor semnatare.

ONG-urile avertizează că sunt încălcate prevederi constituționale, iar o serie de dispoziții sunt chiar contrare înseși directivei europene în materie, România riscând să intre în procedură de infringement.

Noua lege golește de sens instituția avertizorului prin mai multe prevederi: avertizorul nu are voie să vorbească direct cu presa sau o poate face doar după trei luni și doar dacă, în prealabil, raportează intern; raportarea anonimă este exclusă din lege, iar avertizorii anonimi nu beneficiază de nicio protecție; este eliminat principiul bunei-credințe a avertizorului în interes public etc.

Citește comunicatul integral al celor 37 de ONG-uri.


Știrea inițială: Legea avertizorului de integritate a fost declarată constituțională, sesizarea USR fiind respinsă, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. Potrivit acestora, decizia CCR a fost luată în unanimitate. Legea avertizorului va merge la promulgare.

Mai multe ONG-uri i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea, după ce Parlamentul a transpus o directivă privind avertizorul de integritate într-o formă despre care au spus că descurajează avertizorii de integritate să semnaleze fapte de corupție sau încălcări ale legii.

Klaus Iohannis a declarat, săptămâna trecută, că parcursul legii avertizorilor de integritate nu este finalizat, spunând că „este important să fie o lege bună”, mai ales că transpune o directivă UE.

Citește articolul integral pe G4Media.ro

Citește și: OPINIE | Daea, un ceaușist în guvern

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

(FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea)

spot_imgspot_img
PressHUB
PressHUB
Cea mai răspândită rețea de presă din România!
1 COMENTARIU
  1. Asa cum stiti deja legiuitorul doreste a responsabiliza avertizorul de integritate si in acelasi timp fereste si elimina posibilitatea de manipulare a unui avertizor ce uneori doar exagereaza continutul textului adugat partii de avertisment din motive diverse . Unanimitatea deciziei este vizibil corecta .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Ziua Victoriei Revoluţiei Române și a Libertăţii. Mesajul lui Klaus Iohannis

Ziua Victoriei Revoluţiei Române a Libertăţii este comemorată în fiecare...

Horia Alexandrescu despre Călin Georgescu: „Mi l-au trimis aia de la SIE, au zis că e om serios” | Aktual24

Horia Alexandrescu, tatăl Ancăi Alexandrescu, le-ar fi spus colegilor...

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și UDMR | Aktual24

SURSE: Cum se împart ministerele între PSD, PNL și...

Un agresor sexual din Bihor, eliberat, a atacat din nou un minor | Bihoreanul

Petru Lucaci, un bărbat din localitatea Hotar, eliberat recent...