CCR a respins sesizarea USR pe proiectul privind incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare, din cauza sintagmei „apartenenţă politică”

Data:

spot_img

Curtea Constituţională a respins, joi, ca neîntemeiate, obiecţiile de neconstituţionalitate ale Avocatului Poporului şi USR pe proiectul de lege privind sancţionarea incitării publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare, după ce s-a adăugat şi criteriul „apartenenţei politice” între categoriile vizate. Prin urmare, CCR a decis că legea este constituţională.

„În şedinţa din data de 28 aprilie 2022, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, după conexarea celor două sesizări cu acelaşi obiect formulate de Avocatul Poporului şi, respectiv, de 51 de deputaţi aparţinând Grupului parlamentar al Uniunii Salvaţi România, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile articolului unic din Legea pentru modificarea art.369 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal sunt constituţionale în raport cu criticile formulate”, arată comunicatul de presă al CCR, care precizează că decizia este definitivă şi general obligatorie.

Citește și: Parlamentul a incriminat delictul de opinie. Instigarea la ură pe criteriul apartenenței politice, pedepsită cu închisoare până la 3 ani

Pe 14 martie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege care prevede că incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi care transpune un articol din Decizia cadru 2008/913/JAI privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal.

Propunerea legislativă adoptată de către deputaţi prevede că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Citește și: Laura Vicol a susținut articolul care incriminează incitarea la ură pe motiv de apartenență politică de teama unui atentat politic

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor Laura Vicol a declarat despre proiectul de lege care privind incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare adoptat că transpune în legislaţia românească un articol din Decizia cadru 2008/913/JAI privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal şi că Guvernul din care făcea parte şi USR, anul trecut, a pus această iniţiativă pe masa Parlamentului, titrează G4 MEDIA.

spot_imgspot_img
G4Media.ro
G4Media.ro
Group4 Media Freedom & Democracy este o organizatie non-profit cu sediul in Bucuresti. Scopul Asociatiei este imbunatatirea si modernizarea sistemului democratic in Romania. Asociatia este fondata de jurnalisti cu o experienta de peste 20 de ani in mass media, specializati in politica externa si interna, economie si justitie precum si in presa de investigatie. Asociatia este deschisa catre toti cei care rezoneaza cu obiectivele si valorile organizatiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Putin a cerut gravarea inițialelor sale pe cruciulițele purtate de soldaţi | The Epoch Times

Putin a cerut gravarea inițialelor sale pe cruciulițele purtate...

Maia Sandu: Rusia folosește din nou energia ca armă, în Republica Moldova

Frig, întuneric, incertitudine și multă propagandă – este atmosfera...