sâmbătă, 22 ianuarie 2022
AcasăNewsletterCCR discută sesizarea Avocatului Poporului privind constituirea completelor de judecată

CCR discută sesizarea Avocatului Poporului privind constituirea completelor de judecată

UPDATE: Curtea Constituţională a României a respins, marţi, ca neîntemeiată, sesizarea Avocatului Poporului cu privire la constituirea completelor de judecată, au precizat surse din CCR.

Sesizarea Curții Constituționale a fost făcută de Avocatul Poporului care contestă modul în care sunt constituite completurile de judecată.

Potrivit ordinii de zi a ședinței, judecătorii constituționali dezbat sesizarea Avocatului Poporului asupra dispozițiilor art.19 alin.(3), art. 29 alin.(1), art.31 alin.(1) lit.c) și ale art.52 alin.(1) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară.

Avocatul Poporului spune în sesizare că dispozițiile criticate aduc atingere art. 2l alin.(3), art.73 alin. (3) lit.l ), art. 126 alin. (l) și alin. (4) și art. 147 alin. (a) din Constituție.

„Examinând prevederile legale invocate, care stabilesc atribuția colegiilor de conducere (al Înaltei Curți de Casație și Justiție și al celorlalte instanțe de judecată) de a reglementa compunerea completelor de judecată, prin raportare la considerentele Deciziilor nr.68512018 și nr. 41712019 ale Curții Constituționale, constatăm că acestea contravin prevederilor art. 2l alin. (3) din Constituție privind dreptul la un proces echitabil, în componenta sa referitoare la stabilirea prin lege a instanței judecătorești, a art. 73 alin. (3) lit.l) teza a II-a și art. 126 alin. ( I ) și alin. (4) din Constituție, potrivit cărora ‘organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, a instanțelor judecătorești, a Ministerului Public și a Curții de Conturi”, respectiv „Competența instanțelor judecătorești și procedura de judecată sunt prevăzute numai prin lege”, iar, „Compunerea Înaltei Curți de Casație și Justiție și regulile de funcționare a acesteia se stabilesc prin lege organică’, precum și celor ale art. 147 alin. (4) din Legea fundamentală privind obligativitatea deciziilor Curții Constituționale”, se arată în sesizare.

Revista 22https://revista22.ro
Revista 22 este primul săptămânal independent postdecembrist. A primit numele acesta în amintirea zilei de 22 decembrie 1989, când Ceauşescu a părăsit clădirea Comitetului Central într-un elicopter. Revista 22 se adaptează din mers schimbărilor societăţii româneşti, fiind cunoscută ca cel mai bun săptămânal de cultură politică din România.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

- Publicitate -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE