CDR reloaded?

Data:

spot_img

Viața politică românească este dominată de 2 săptămâni de problema alcătuirii Parlamentului și a Guvernului. Rezultatul alegerilor este cel mai ciudat și mai complicat din 1990 încoace.

PNL a pierdut mult din cauza implicării excesive a președintelui Johannis, a politicii de cadre uneori defectuoase și a erodării inevitabile datorată pandemiei. Coaliția USR–PLUS a obținut un rezultat bun numai pretinzând că sunt oameni noi, Vom vedea dacă e așa.

Cel mai surprinzător este ascensiunea AUR. Explicația cred că stă mai mulți factori. Avem aici o clasă de pseudo – intelectuali, uneori cu studii sumare, persistența ideilor naționaliste și ultra-religioase, propaganda rusă și excesul de ” political corectness ”. Acest exces a dus la apariția lui Donald Trump. AUR a preluat multe din ideile acestuia.

Este neclar încă dacă au fost amestecate și o parte a serviciilor în această problemă.

Imediat după alegeri, președintele Johannis a refuzat încă o dată să își recunoască greșelile, comițând în aceeași zi încă 2 greșeli. L – a sacrificat pe Ludovic Orban și a numit un general ca prim – ministru interimar.

Domnul Nicolae Ciucă este un om onorabil. Ca militar de carieră a dovedit calități excepționale atât ca șef al Marelui Stat – Major, cât și ca ministru al Apărării. Dar locul domniei sale nu este acolo. Opțiunea președintelui este foarte neinspirată și sugerează înclinații spre autoritarism. În istoria noastră, din 1866 încoace, am avut 8 generali primi – miniștri (fără Ion Antonescu). Dar toți au avut mandate scurte. Iar după 1945 l – am avut pe Franco în Spania și pe De Gaulle în Franța, dar în contexte diferite.

În urma negocierilor, PNL a pierdut ministere importante, ceea ce a generat reacții adverse în partid, culminând cu o încercare de puci condusă de 2 amatori plini de ei, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău. Rareș Bogdan se comportă tot ca un star TV, iar domnul Sighiartău are comportament de beizadea. Nu trebuie uitat faptul că este propulsat de neoprotestanții din fostul PDL, care au promovat și alți amatori. În fostul PDL erau coordonați de Ioan Oltean ți Vasile Blaga. În SUA cultele neoprotestante l – au susținut pe Trump.

Baronii liberali, înainte de a se revolta împotriva lui Ludovic Orban, trebuie să conștientizeze faptul că scorul electoral li se datorează și lor.

O surpriză neplăcută este comportamentul celor de la USR – PLUS. Deși se pretind oameni noi, se vede în ultima perioadă că au adoptat obiceiurile vechi. Vorbim aici despre studii false sau despre ascensiunea în partid a unor beizadele de oameni vechi. În USR comportamentul dictatorial al lui Dan Barna a dat naștere la mari tensiuni. Aceasta probabil a determinat șantajul practicat la negocieri. Întâi au cerut paritate la ministere. Ulterior funcția de prim – ministru petru Dacian Cioloș. Probabil acesta era scopul final care nu a ieșit. Dan Barna are temerea că va fi debarcat de al șefia partidului de Cioloș, care are școală în acest sens. Măcar să prindă și el ceva.

Pentru mine este și acum o enigmă de ce Klaus Johannis l–a numit prim – ministru pe Dacian Cioloș în 2015. Nu a făcut nimic care să arate că este un reformist. Este un birocrat gen Emanuel Macron, copiindu–l pe acesta și în alte privințe.

Mâna lui dreaptă era Vasile Dâncu de la PSD, iar unele ministere au avut 2 – 3 titulari într – un an. Reeșaparea actuală a unor foști miniștri de atunci nu este de bun augur.

Numirea Ancăi Paliu – Dragu în funcția pe care a dobândit – o este cam hazardată. Experiența ei politică este foarte redusă, iar la destule conferințe s – a afișat cu foste stele ale socialiștilor francezi.

Prezența lui Clothilde Armand (pe care am votat – o de 2 ori) și stilul ei amatorist, populist și voluntar denotă în USR un filon de stânga franceză.

Comportametnul i–a adus o polemică cu primarul – general Nicușor Dan. Aceasta a fost în conflict și cu Vlad Voiculescu, al cărui comportament dovedește că este păpușa unora,. Numai că a obținut efectul contrar. Găselnița cu centru – dreapta modern nu a păcălit pe nimeni.

USR – PLUS au practicat același șantaj și la Bruxelles. Zvonurile despre candidatura lui Cioloș la prezidențialele din 2024 pot fi o explicație.

Nu degeaba se spune în unele ziare că fostul premier este creația lui Macron și că a fost al doilea comisar al Franței între 2009 – 2014. Soția lui este franceză. Aduce a dinastii transnaționale, la pachet cu unchiul Vulpea.

Emmanuel Macron este un persoanaj ciudat. Partidul lui vrea să aducă lalolaltă dreapta și stânga Este un talmeș balmeș ideologic, ducânsd la un partid al președintelui Nu degeaba USR – PLUS îl copiază, mergând pe guverne formate din birocrați și ONG – iști. Este A Treia Cale, un socialism mai modern, promovat de Bill Clinton, Tony Blair, Gerhard Schroeder (cârtița lui Putin).

PLUS nu are nici o doctrină, cel puțin oficial. Dar părerile celebrei Oana Bogdan sunt edificatoare. Raluca Prună și Mirabela Amarandei, care au fost în guvernul Cioloș, au plecat din partid datorită stilului de conducere, inspirat de unchiul de la 0215 sau de la Elysee.

UDMR face joc dublu între București, Budapesta și probabil Moscova.

PNL, USR – PLUS și UDMR vor trebui să reușească împreună, deși viitorul nu se arată prea roz. Este posibilă repetarea perioadei 1996 – 2000.

”  Multe poate face alianţa prostului cu mincinosul. ” – Nicolae Iorga

”  Istoria ne avertizează că diferența dintre imn și prohod poate fi de o singură octavă. ” – Vasile Ghica

”  Când realizezi că eşti de partea majorităţii, este timpul pentru o reformă. ” – Mark Twain

”  Ei vorbesc despre necesitatea de a reforma tot ce există, în scopul de a arunca lucrurile în confuzie. ” – Maximilien de Robespierre

spot_imgspot_img
Ovidiu Maican
Ovidiu Maican
Lector universitar doctor, Departamentul de Drept, Academia de Studii Economice - Bucureşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Alegerile prezidențiale din România, dominate de protecționism și naționalism

Alegerile prezidențiale din România se desfășoară într-un context internațional...

Trump sau Harris? Cine e mai bun pentru România?

Probabil că România va rămâne fără emoții sub scutul...

Ciolacu, acest Maradona în pantofi cu talpă roșie

Prin anii 2000, imediat după deceniul pierdut din cauza...

Fiecare lume are eroii ei

„Fiecare lume are eroii ei. Activismul civic înseamnă adesea...