„Introducerea internetului în școli s-a făcut printr-un program derulat de centrul de informatică al Fundației Soros”, a declarat Alina Tacu, fost coordonator de programe educaționale în cadrul Fundației pentru o Societate Deschisă, într-o ediție a emisiunii „Educația la zi” de la TVR Iași. Aceasta a descris, într-un interviu amplu, programele de educație desfășurate în România între anii ’90 și 2017, cu impact în licee, universități și comunități defavorizate, scrie Edupedu.ro.
„Am coordonat programe de tineret – liceeni care propuneau proiecte minunate. S-au făcut lucruri minunate: expoziții de pictură, reviste școlare, stații de radio, excursii educative”, a spus Alina Tacu. Un program extins a fost cel de dezbateri, transformat ulterior în ARDOR. „Foarte mulți profesori au devenit interesați. (…) Programul a crescut atât de mult încât s-au organizat concursuri la nivel de liceu, regiune, țară și chiar la nivel european”, a explicat ea.
În ceea ce privește schimbarea metodelor de predare, Fundația a promovat și finanțat manuale alternative și gândirea critică. „S-a observat că era nevoie de fonduri pentru a-i învăța pe oameni ce înseamnă votul, cum funcționează democrația, ce înseamnă să gândești critic. Așa a apărut un program care se numea Critical Thinking, implementat direct în școli”, a explicat Tacu. Ea a amintit și rezistența la aceste schimbări: „Manualele alternative erau, de fapt, exact asta: alternative la manualele comuniste, care încă se foloseau mult timp după ’90.”
Continuarea, în Edupedu.ro
Urmăriți PressHUB și pe Google News!
(Foto: Captură video)
Sunt din Timisoara. Am 73 de ani. Am primit 3 sponsorizari din partea Fundatiei Soros, in anii 90, pentru a participa la conferinte de specialitate, in Europa. In acele timpuri, universitatea unde lucram nu avea fonduri pentru a asigura participarea la manifestari stiintifice dinafara tarii. Banuiesc ca
dupa mintea suveranistilor sunt o sorosista. 🙂