Ce a făcut Orbán în primele 10 zile de la preluarea președinției Consiliului UE

Data:

spot_img

Ungaria a preluat de la 1 iulie președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Asumarea acesteia de către Guvernul maghiar nu este lipsită de controverse din cauza tensiunilor apărute în ultimii ani între Budapesta și Bruxelles.

Relația dintre Ungaria și UE

În ultimii ani, Ungaria a intrat în nenumărate conflicte cu UE. Oficialii de la Bruxelles au criticat în repetate rânduri măsurile iliberale pe care Guvernul de la Budapesta le-a luat sub conducerea lui Viktor Orbán, precum restrângerea unor drepturi și atacarea statului de drept.

Din cauza nerespectării principiilor statului de drept, Blocul Comunitar a decis să înghețe fondurile europene care au fost alocate Ungariei în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, potrivit revistei Internationale Politik.

Citește și: O nouă grupare de extremă dreapta în Parlamentul European: Patrioții pentru Europa

Orbán a răspuns sancțiunilor impuse de Comisia Europeană cu privire la încălcarea statului de drept prin blocarea activității Uniunii. Budapesta s-a opus în mai multe rânduri propunerilor UE de a oferi ajutor financiar Ucrainei.

Aceste blocade sunt folosite de către Guvernul maghiar ca formă de șantaj asupra instituțiilor europene. Premierul Orbán urmărește să primească astfel anumite concesii.

De exemplu, Ungaria a blocat un pachet de ajutor financiar pentru Ucraina în decembrie 2023, dar apoi au renunțat la opoziție, în februarie, după ce dorințele lui Orbán au fost îndeplinite, conform Politico.

Citește și: Vicepreședinta Curții de Apel București, donație de 180.000 de euro de la soț

De asemenea, Viktor Orbán este singurul lider european care are relații bune cu conducătorii Federației Ruse și Chinei, țări față de care Uniunea Europeană rămâne precaută.

Ce agendă a stabilit președinția maghiară la Consiliul UE

Președinția Consiliului UE este asumată prin rotație de guvernele statelor membre la fiecare șase luni, conform tratatelor UE. Chiar dacă această președinție nu vine cu multe beneficii, statele care o dețin pot determina agenda Consiliului.

Oficialii europeni și-au exprimat în mai multe rânduri îngrijorările cu privire la preluarea președinției de către Ungaria. Astfel, Parlamentul European a adoptat o rezoluție pe 18 ianuarie în care s-a pus la îndoială capacitatea Guvernului ungar de a-și asuma acest rol.

Ungaria și-a propus să abordeze șapte teme principale în programul său: competitivitatea globală a UE, politica de apărare europeană, extinderea Uniunii, migrația ilegală, politica de coeziune, politica agricolă comună și probleme demografice.

Orbán propune ca procesul de extindere a Uniunii Europene să se concentreze asupra regiunii Balcanilor de Vest. Alegerea nu este întâmplătoare deoarece această regiune are o importanță strategică pentru Ungaria din prisma proximității geografice (pe care o are cu țările balcanice).

Mai mult, din această regiune face parte și Serbia, stat condus de Președintele Aleksandar Vučić cu care Orbán își împarte viziunea iliberală. Cei doi lideri au declarat că se susțin reciproc în 2022, scrie Hungary Today.

Orbán vrea îmbunătățirea relațiilor cu Turcia și China

Premierul ungar dorește și o nouă abordare în politica externă a UE prin îmbunătățirea relațiilor cu Turcia și China. Aceasta este o altă perspectivă care face ca alegerile Ungariei să fie controversate. Relațiile dintre UE și Turcia nu sunt în cel mai bun stadiu al lor din cauza regimului autoritar impus de Recep Tayyip Erdoğan, conform Deutsche Welle.

În ceea ce privește China, această țară este văzută de Uniune ca fiind „un competitor economic și un rival sistemic.” Chiar și așa, Orbán dorește o apropiere de China.

Agenda președinției maghiare la Consiliul Uniunii Europene pare, mai degrabă, o agendă proprie a Guvernului de la Budapesta, relatează Internationale Politik.

De altfel, obiectivele Premierului maghiar pot pune Blocul Comunitar într-o situație delicată.

Prima săptămână a președinției maghiare la Consiliul UE

Temerile oficialilor europeni par că s-au adeverit încă din prima săptămână de când Ungaria și-a asumat președinția rotativă a Consiliului UE. Viktor Orbán a marcat preluarea conducerii Consiliului UE cu două vizite surpriză la Moscova și Beijing.

Citește și: Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a ajuns la Moscova, într-o „misiune de pace”

Aceste întâlniri au avut ca pretextul unei misiuni pentru pace pe care Viktor Orbán a inițiat-o pe cont propriu. Premierul maghiar nu a înaintat un program concret pentru pace, ci a preferat să susțină planul în șase puncte al Chinei înaintat în luna mai, conform Reuters.

Citește și: Vizită surpriză la Beijing. Premierul Ungariei, Viktor Orbán, își continuă „misiunea de pace” în China

Aceste întâlniri au avut un caracter strict bilateral, Premierul maghiar neavând mandat din partea UE, atrage atenția Josep Borell pe rețeaua socială X.

Oficialii europeni critică demersul lui Orbán

Șeful diplomației europene nu este singurul oficial european care a criticat demersul lui Viktor Orbán, potrivit Politico.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis pe aceeași rețea de socializare că vizita la Moscova a lui Viktor Orbán nu va avea niciun efect asupra șefului de la Kremlin.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că vizita Premierului maghiar este pe persoană fizică și că „în politică externă, Consiliul European este reprezentat de Charles Michel.”

Și Polonia a criticat dur inițiativa lui Orbán, Premierul Donald Tusk spunând că este important în mâinile cui este instrumentul de pace despre care vorbește Premierul ungar.

Nu în ultimul rând, Volodimir Zelenski, Președintele ucrainean, consideră că Ungaria nu poate fi un mediator între țara sa și Rusia, relatează Politico.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Sursa Foto: Facebook

spot_imgspot_img
Octavian Șerbănescu
Octavian Șerbănescu
Student în anul II la master la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, a fost implicat în numeroase activități de voluntariat și a redactat două cercetări pe teme istorice. Este pasionat de politică, în mod special de relații internaționale.
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Viitură în Galați. Patru persoane au decedat în urma inundațiilor, o reevaluare în minus a victimelor

UPDATE. Numărul victimelor în urma inundațiilor este de 4,...

Surse. Marius Pieleanu nu intră în Comisia de Etică a SNSPA deoarece nu se face cvorum

Potrivit surselor Presshub, analiza sesizărilor depuse împotriva lui Marius...