Ucraina rezistă invaziei ruse de mai bine de 50 de zile și datorită sprijinului militar masiv primit de la alte țări. Cel mai important ajutor vine din partea SUA, dar și din partea unor țări cu potențial militar mult mai mic. În acest context, România, aflată în vecinătatea conflictului și cu o minoritate românească importantă, a bifat un ajutor minim: câteva căști și veste anti-glonț.
Articolul se bazează pe informațiile publice transmise de autoritățile din România și din restul statelor europene
Sprijinul militar al României pentru Ucraina, țara vecină atacată de Rusia, este practic inexistent. Cel puțin așa se poate deduce dintr-un răspuns transmis de Guvern, la solicitarea G4Media.
În condițiile în care reprezentanții statului român au comunicat foarte puțin pe acest subiect, G4Media a întrebat dacă România a oferit ajutor militar Ucrainei de la începutul războiului și până la data de 12 aprilie 2022, data la care a fost depusă solicitarea.
De asemenea, am mai întrebat în ce a constat ajutorul militar oferit Ucrainei în ceea ce privește tehnica militară, armamentul, muniția, piesele de schimb și altele. Am solicitat ca informația să fie detaliată și să cuprindă inclusiv cantitățile livrate.
În plus, am mai întrebat dacă România va oferi ajutor militar Ucrainei în perioada imediat următoare și dacă da, când și în ce va consta.
Biroul de presă al Guvernului a transmis că are nevoie de 2,3 zile pentru a elabora un răspuns. După acest interval, a revenit cu un comunicat de presă vechi din 27 februarie, în care era vorba despre donarea a 2.000 de căști de protecție balistică și a 2.000 de veste antiglonț (toate în valoare de 2 milioane de euro) donate armatei ucrainiene și cu un alt comunicat în care era vorba despre implicarea MApN în activitățile HUB-ului umanitar de la Suceava.
Continuarea în G4MEDIA.