Directorul Serviciului Român de Informații (SRI), Eduard Hellvig, și-a publicat recent declarația de avere în care de declară venituri de aproape 3.000 de euro lunar, o casă de aproape 600 de metri pătrați și terenuri de peste 3.000 de metri pătrați în Tunari, dar și un credit de aproape două milioane de lei de la o instituție financiară nebancară.
Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a transmis pentru Economedia că „acest credit a fost acordat cu respectarea tuturor normelor BNR, iar IFN-ul nu avea cum să dea acest credit altfel”.
Bogdan Glăvan: Cum ați reușit să depășiți barierele BNR, luând un credit de 3-4 ori mai mare decât poate un muritor obișnuit
„La televizor și pe diverse forumuri numeroși economiști ne învață cum să administrăm finanțele personale, cum să gestionăm prudent banii, cum să atingem independența financiară și să ne îmbogățim. Eduard Hellvig îi întrece pe toți.
Cum am aflat? Ei bine, cineva l-a acuzat pe șeful SRI că are datorii de 3,6 milioane lei. Instituția pe care o conduce a emis ieri un comunicat de presă în care arată că dl. Hellvig are o singură datorie, de 2 milioane lei
Creditul de 2 mil. a fost contractat de la un IFN, parțial cu scopul de a refinanța un credit bancar, contractat anterior. Chiar și această singură informație este suficientă pentru a înțelege că dl. Hellvig este un geniu financiar. Păi mai știți pe cineva care ia credit de la IFN pentru a refinanța credit bancar? Nici eu. Nu e de mirare: dobânzile practicate de IFN sunt mai mari decât dobânzile practicate de bănci. Șeful SRI reprezintă o excepție, el este un geniu financiar: se împrumută la dobânzi mai scumpe ca să refinanțeze credite cu dobânzi mai mici”, a scris, pe Facebook, economistul Bogdan Glăvan.
Acesta arată că dobânda IFN-ului care l-a împrumutat pe Eduard Helvig este IRCC + 6,25%.
„Asta în timp ce la CEC, de exemplu, dobânda este IRCC + 2,2%. Deci, la IFN este mult mai scump să te împrumuți. Exemplul de pe site-ul Imocredit arată că rata actuală a dobânzii, conform formulei de mai sus, este 8,9%. Dl. Hellvig plătește, conform reclamei de pe site-ul Imocredit, aproape 9% dobândă la un credit ipotecar, wow.
Cât înseamnă asta? 173 505 lei pe an. Adică, pe lună înseamnă 14 458 lei. Doar dobânda la acest credit este mai mare decât salariul de șef SRI. Ce v-am zis? Dl. Hellvig este genial, nici unul dintre noi nu ar fi în stare de așa ceva.
Am menționat că Imocredit arată că valoarea maximă a creditului ipotecar pe care îl poate solicita cineva este de 125 000 euro? Ei bine, dl. Hellvig a luat cca. 400 000 euro. Este geniu dublu”, a susținut Bogdan Glăvan.
Economistul a mai arătat că în 2019, când s-a împrumutat la bancă, a luat 730 000 lei pe 25 de ani, adică până în anul 2044, când dl. Hellvig va împlini 70 de ani. De la IFN, a aluat credit pe 30 de ani, ce urmează să fie rambursat până în 2050, când șeful SRI va împlini 76 de ani. Mai știți pe cineva căruia i s-a aprobat un credit ipotecar scadent până la 76 de ani? Dl. Hellvig este geniu triplu.
„Domnule Hellvig, spuneți-ne și nouă cum ați reușit să depășiți barierele BNR care prevăd un grad maxim de îndatorare de 40%, luând un credit de 3-4 ori mai mare decât poate un muritor obișnuit să primească de la Imocredit, scadent până la o vârstă care depășește speranța de viață”, a cerut Bogdan Glăvan.
Citește și: A nu datora nimic României. Cazul Angela Gheorghiu
SRI: Rata directorului este mai mică decât salariul
În replică, purtărorul de cuvânt al Serviciului Român de Informații, Ovidiu Marincea, a afirmat că rata lunară plătită de directorul SRI este mult mai mică decât veniturile lui lunare.
„E mult mai mică decât 14.000 lei, decât câștigă doar el. Dar mai este și soția, sunt mai multe venituri într-o familie”. Soția lui Eduard Hellvig, Andreea Oana Helvig, a câștigat anul trecut un venit anual de 45.000 lei din funcția de manager al companiei SC IBU SRL, de unde a încasat de asemenea dividende de 100.000 lei.
Întrebat dacă Eduard Hellvig a luat acest credit pentru a-și construi casa de 559 mp, Ovidiu Marincea a precizat că aceasta nu este o informație publică.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!