Ce caută angajații români când aleg un loc de muncă. Aproape 70% ar refuza o ofertă, dacă ar avea o experiență neplăcută la interviul de recrutare.
Pentru 69% dintre respondenți este esențială experiența avută în cadrul interviului de angajare, arată un studiu internațional.
Un alt criteriu esențial pentru 52% dintre aceștia este întreaga experiență din timpului procesului de recrutare.
Citește și: Cât de mari au fost neregulile din secțiile de votare
Angajații vor să lucreze remote și beneficii extinse
De asemenea, 41% ar refuza un loc de muncă dacă angajatorul nu poate să ofere un mediu incluziv, în timp ce pentru 35% este esențial să poată lucra remote.
O parte dintre participanții la studiu declară că se uită și dacă au avantaje extinse pentru toată familia sau alte la beneficii de tipul wellbeing și mental health.
65% dintre angajații și candidații români spun că au fost contactați de câteva ori pe an de firme pentru a fi chemați la interviuri de angajare.
Citește și: Procurorul Cristian Ardelean se întoarce la DNA
16% primesc propuneri lunar
Dintre aceștia, pentru 16% vin lunar propuneri de angajare, iar pentru 10%, săptămânal. Totuși, 23% spun că nu au fost niciodată sunați fără să fi aplicat în prealabil la jobul respectiv.
„Cu 26% dintre oamenii activi pe piața muncii contactați cel puțin o dată pe lună de un potențial angajator, suntem încă într-o zonă în care piața este dinamică și în care se simte nevoia de candidați, cu toate acestea, procentul este în scădere față de anul trecut, când 39% dintre cei chestionați spuneau că cel puțin lunar oferte din partea companiilor.
Este vorba de angajați care sunt abordați fără să aplice la joburile respective. Angajatorii ajung la ei fie prin căutare directă pe platformele de recrutare, fie prin recomandări”, a declarat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro, potrivit StratUp Cafe.
Studiul a observat și modul în care angajații își evaluează puterea de negociere a unei oferte de job.
Un sfert dintre respondenți se declară foarte încrezători în abilitățile proprii de negociere și că simt că dețin un avantaj competitiv în discuția cu un potențial angajator.
În același timp, 24% se află în cealaltă extremă a încrederii și cred că puterea de decizie se află exclusiv în terenul angajatorului.
Salariul rămâne criteriul principal
Totuși, salariul rămânea ceal mai important criteriu de decizie când vorbim despre un loc de muncă. Urmează echilibrul dintre viața personală și ceaprofesională, relația cu managerul și siguranța jobului.
De asemenea, pentru angajații români, în decizia de a alege un loc de muncă, contează și relația cu colegii de echipă, recunoașterea meritelor de către managerul direct și oportunitățile de creștere în carieră.
„La nivel global, ierarhia se schimbă puțin. Astfel, dacă pentru candidații români salariul contează cel mai mult, în alte țări vedem siguranța locului de muncă așezată pe primul loc. Salariul coboară pe a treia poziție, după echilibrul dintre viața personală și cea profesională”, mai spune Roxana Drăghici.
Urmăriți PressHUB și pe Google News!