Ce caută Ciolacu la Washington

Data:

spot_img

Ce caută Ciolacu la Washington. Premierul pare să fi mers în SUA pentru palmares, fiindcă nici din program, nici din întâlnirile avute nu rezultă vreun acord semnat, o investiție antamată sau o promisiune făcută pentru România din partea americanilor, scrie Sabina Fati în DW.

În vizitele lor de lucru la Washington, prim-miniștrii români sunt primiți de obicei de vicepreședintele SUA. Ține de protocolul vizitei, iar întâlnirea validează portanța politicianului român.

Dintre foștii prim-miniștrii români, doar Viorica Dăncilă n-a fost primită în vizita ei de lucru în capitala americană la biroul vicepreședintelui de la Casa Albă.

Marcel Ciolacu este al doilea.

Motivul invocat ar fi deplasarea Kamalei Harris la Conferința Națiunilor Unite pe teme climatice din Dubai, dar premierul român își petrece aproape toată săptămâna dincolo de ocean.

Echipa lui Ciolacu trebuia să știe complicațiile acestei perioade, mai cu seamă că în jurul lui are cel puțin doi diplomați cu experiență, unși cu toate alifiile.

Citește și: Ciolacu la Washington: primul lider politic care atacă puterea lui Iohannis

Apoi, primul ministru are acces la rapoartele zilnice ale serviciilor secrete și la analizele acestora pe spațiile de interes ale României.

Premierul a forțat o vizită insuficient pregătită și pe urmă, încălcând protocolul.

S-a răzbunat pe ambasadorul român la Washington pe care nu l-a mai lăsat să-l însoțească la întâlnirile oficiale.

Ciolacu, al doilea premier român care nu vorbește nicio limbă străină

Primul ministru nu ratează nicio ocazie să demonstreze cât de nepregătit e să reprezinte România în afara țării (…).

După Viorica Dăncilă este al doilea premier român care nu vorbește nicio limbă străină. Dincolo de acest obstacol, care-l împiedică să aibă legături directe cu personaje importante din afara lumii lui, Marcel Ciolacu nu are obiective care pot fi atinse în timpul vizitei pe care o face în această săptămână în SUA.

Acum o lună Statele Unite au aprobat vânzarea celor 54 tancuri Abrams pentru România și au anunțat costul total de 2,53 miliarde de dolari, o sumă aproape de două ori și jumătate mai mare decât a aprobat Parlamentul României pentru această achiziție.

„Oamenii au nevoie de soluţii, de un plan social şi economic articulat, nu de avioane”, spunea Ciolacu

Bucureștiul speră să aibă și tancurile și cele 32 de avioane de luptă F-35 în valoare de aproape 7 miliarde de dolari la începutul deceniului viitor.

Citește și: Cherecheș filmat într-un magazin cu telefoane mobile din Ungaria VIDEO

Marcel Ciolacu nu a fost însă niciodată un admirator deschis al înarmărilor.

Înainte de a prelua funcția de premier, când și-a anunțat programul de guvernare a spus destul de sigur pe el că „oamenii au nevoie de soluţii, de un plan social şi economic articulat, nu de avioane”.

Angajamentul lui Ciolacu la Washington

La întâlnirea cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a promis însă că România își va menține angajamentul de a aloca și în anii care vin 2,5% din Produsul Intern Brut pentru Apărare.

Nu e încă prea clar cum va fi făcut bugetul pe anul viitor în așa fel încât pensionarii să primească până la sfârșitul lui 2024 cu 40% mai mult, iar Apărarea să primească mai mult decât anul acesta.

Oricum cumpărăturile comandate de București la Washington trebuie plătite.

Citește și: PNL și PSD au discutat despre comasarea alegerilor din 2024

Totuși, agenda lui Marcel Ciolacu în Statele Unite nu se axează pe apărare, după cum rezultă din declarațiile făcute, ci mai degrabă pe axa socio-economică București-Washington.

Premierul a vorbit la întâlnirea pe care a avut-o cu șeful Departamentului de Stat, Antony Blinken, despre lansarea de noi proiecte comune (…).

Nu e clar cum ar urma să arate un acord de acest fel și ce-ar trebui să facă România pentru a crește investițiile americane, iar premierul nu a detaliat.

Justiția autohtonă, tot mai puțin dispusă să lupte cu ilegalitățile economice

Oamenii de afaceri americani cer însă de mai multă vreme o justiție mai eficientă și predictibilitatea în ceea ce privește legislația economică (…).

Investitorii străini sunt nemulțumiți, în general, de modificările frecvente de taxe, impozite și legislație, în vreme ce justiția autohtonă este tot mai puțin dispusă să lupte cu ilegalitățile economice și corupția.

Ridicarea vizelor americane pentru cetățenii români începând cu 2025 este sloganul vizitei lui Marcel Ciolacu în Statele Unite.

Ce caută Ciolacu la Washington și cu cine a discutat

Premierul a vorbit cu șeful diplomației americane, Blinken, și cu liderul de la Pentagon, Austin, despre importanța strategică a Mării Negre, despre cooperarea militară și mai ales despre necesitatea eforturilor comune pentru a asigura stabilitatea Republicii Moldova.

În trecere a fost atins și subiectul colaborării energetice pentru dezvoltarea minireactoarelor nucleare, dar ministrul energiei, Sebastian Burduja, care este liberal, nu face parte din delegație.

Cu cine este Ciolacu la Washington

Marcel Ciolacu s-a înconjurat doar de oameni loiali social-democraților în această vizită, în care se află însă și Luminița Odobescu, ministra de Externe promovată de președinte pe locul PNL.

Articolul integral, în Deutsche Welle


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

spot_imgspot_img
Sabina Fati
Sabina Fati
Jurnalist la Deutsche Welle, Sabina Fati este cunoscută pentru analizele şi editorialele ei pe teme politice, diplomatice şi din sfera relaţiilor internaţionale. A urmat cursuri de ştiinţe politice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. În 2004 a obţinut titlul de doctor în istorie cu o teză despre Transilvania la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului Alexandru Zub. Din 2008 până în 2015 a fost visiting professor la Universitatea Bucureşti, Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării.
2 COMENTARII
  1. „… nemultumiti de modificarile frecvente de taxe…’___–___iar aceasta pentru ca orice nou jupan incearca sa peticeasca sacul (cam ajuns „cool”, din petice!), introducerea taxarii progresive este singura solutie, iar modelul american( cu brackets) , este f. bun, eventual a se mai adauga inca o treapta , pentru ca nici americanii nu au pensii speciale, nu? Recent am citit o polologhie a unui conferentiar (si dr.-altfel cum !) in economie, care spune ca ” sistemul este o eroare a tarilor bogate”, probabil individul este un parazit prin definitie, si pentru ei este mult mai convenabil sa plateasca o cota fixa -practic mica- din imensele averi , deobicei facute prin furat, adica „afaceri cu statul”, sau alte scheme…Taxarea progresiva este singura care poate readuce in circuitul economic-si societatii-, o mare parte din castigurile uriase ale celor din varf, care NU pot castiga mult, FARA aportul maselor, chiar daca este vorba de un sportiv sau vanzarea unei carti…

  2. -cont- referitor la „taxarea progresiva”, nu trebui inteles ca aceasta ar fi un panaceu al tuturor bolilor din Romania( economice si sociale dar chiar si boli medicale), un set de masuri trebuie impus simultan, altfel efectul nu va fi cel asteptat, iar aceste masuri vizeaza restrangerea numerica a statului( institutii si nr. angajati), care sa rezoneze cu nr. populatie, performante economice , etc., iar mai jos o comparatie:”Riscurile centralizarii puterii la Bruxelles-A.Lazescu)”…Olanda… insa 37 de mandate din…”____–-____si adaugand si Senatul, avem 225 membri ai parlamentului, departe de Romania, la populatii sensibil egale(Olanda , deja 18 milioane), dar fantastica departajare la capitolul suprafata , Olanda doar aprox. 33 mii kmp(doar pamat, pe mainland, altfel aprox. 41 mii kmp), iar cand vine vorba de performantele economice si sociale, distanta devine ca de la Luna la Pamant , de unde previzibila instabilitate din Romania, unde chiar m. geoana a spus ca „Romania risca sa dispara”, iar contextul este propice acestui dezastru, in Rusia se vehiculeaza idea reformarii imperiului Austro-Ungar, supervizat de Rusia…Iar Austria si Ungaria tocmai pentru acest motiv se „tin deoparte” de NATO(Austria) si saboteaza UE, le va fi mai usor la divortul anuntat chiar si de conjunctura mondiala, BRICS-ul se poate mari rapid, Venezuela vrea o parte( cam 1/2 !- partea cu petrol!) din Guyana (fosta Engleza si inca in Commonwealth)Republica Srpcka vrea autonomie totala, mai ales daca este reales Trump, in sfarsit, lumea se clatina si se incearca o reasezare, iar Romania este vizata dintotdeauna, si cu asa conduceri , risca mult…///2- ” …chestiune interna a Spaniei…”___–-___in primul rand ,” da”, iar rationamentul este ca Spania are o istorie recenta(sec. trecut), si -intre timp- Spania a ajuns la concluzia ca diplomatia interna preventiva este mult mai potrivita, altfel este usor sa arunci in inchisoare sute si mii de opozanti, practic ar deveni un fel de Turcia…”Este un timp al culesului… un timp al juganitului…”(zice Biblia), asa si in acest caz, timpul inchisorii si al confruntarilor poate veni oricand, daca respectivele miscari nu-si inteleg menirea, ca intr-o Europa unita, seccesiunile nu-si mai au sens…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie articolul

spot_img

Știri de astăzi

Mai multe articole similare
Related

Marcel Ciolacu și abandonarea liniei NATO-UE-SUA de susținere a Ucrainei

Marcel Ciolacu și abandonarea liniei NATO-UE-SUA de susținere a...

Triada PSD-PNL-UDMR, o echipă aproape identică cu cea care a guvernat

Triada PSD-PNL-UDMR, o echipă aproape identică cu cea care...

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui

Legitimitatea sau ilegitimitatea președintelui este un subiect intens dezbătut...

Erdoğan versus Assad: Game Over

Imediat după 7 octombrie 2023 am scris un articol...